The Hit List: GTD op je Mac

picture-4.pngEr zijn verschillende GTD-programma’s voor je Mac. De meest gebruikte zijn OmniFocus, Things en iGTD. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, die er heel veelbelovend uitziet: The Hit List.
OmniFocus en Things zijn allebei erg geslaagd: ze zitten goed in elkaar, zijn erg stabiel en voor de liefhebbers is er synchronisatie met de iPhone. Daar staat een relatief hoog prijskaartje tegenover, maar dan heb je ook wat. iGTD is een open source project. De eerste generatie heb ik getest en dat viel nogal tegen. De 2.0 versie ziet er beter uit, maar die zit nog in alpha-stadium. Geen aanrader om te gebruiken als je een betrouwbaar GTD-systeem wilt (en dat willen we allemaal, nietwaar?).
Wat heeft The Hit List te bieden boven OmniFocus en Things? Kort gezegd verenigt het de twee sterke punten van beide programma’s.

OmniFocus is een geweldig programma voor mensen die graag met sneltoetsen werken: je kunt vrijwel alles met een toetsaanslag regelen en het zit erg logisch in elkaar. Things ziet er veel mooier en overzichtelijker uit, maar heeft als (groot) nadeel dat je erg veel met de muis bezig bent. OmniFocus blijft erg dicht bij de GTD-filosofie: er is een glashelder onderscheid tussen projecten en verschillende contexten. Things is wat vrijer in de GTD-leer, iets wat ik persoonlijk niet op prijs stel, maar wat andere mensen juist weer erg handig vinden.
The Hit List lijkt een goede balans gevonden te hebben tussen de beide programma’s: de navigatie met het toetsenbord is geweldig en is op sommige punten zelfs beter dan OmniFocus. Tegelijkertijd ziet de interface er prachtig uit, het is glashelder waar je bent en je verdrinkt niet in de droge lijsten waar OmniFocus last van heeft. Wie recht in de GTD-leer is kan goed uit de voeten met de tags, terwijl je verschillende contexten kunt mixen met andere tags als je dat prettig vindt. Er is nog geen iPhone-versie, maar daar wordt aan gewerkt. Kortom: het ziet er erg veelbelovend uit! Het wordt net als de beide concurrenten geen goedkoop programma: $50 in de voorverkoop, daarna $70.
Als je het wat lijkt kun je de Public preview van The Hit List testen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Deborah
  Posted 26/02/2009 3:18 pm 0Likes

  Heeft iemand Process ook getest?

 • John Machielsen
  Posted 19/01/2009 12:13 pm 0Likes

  Bovenstaande sommering en uiteenzetting is misschien wat kort door de bocht. Ik denk dat over OmniFocus, Things en The Hit List veel meer te vertellen valt in hoe deze programma’s van elkaar verschillen.

  Ik heb ze alle 3 getest, OmniFocus viel eigenlijk vrijwel meteen af vanwege de treurige interface en rariteiten (perspectives?!).

  Nu zijn zowel Things als THL nog ‘kandidaat’ voor mij als uiteindelijk GTD basis station.

  Verder neem ik aan dat je bedoeld met deze zin:
  “Wie recht in de GTD-leer is kan goed uit de voeten met de tags, terwijl je verschillende contexten kunt mixen met andere tags als je dat prettig vindt.”
  dat je met THL de tag structuur ook kan ‘misbruiken’ voor GTD specifieke contexten? Dat kan met ieder ander van deze programma’s toch ook?

  Ik vraag me verder nog af waarom dat de auteur vind dat Things volgens hem minder GTD zou zijn?

 • Mitch
  Posted 19/01/2009 10:48 am 0Likes

  Na iets meer spelen heb ik uitgevonden dat projecten “Lists” heten (die je inderdaad ook voor andere dingen dan een echt project kunt gebruiken). Was mij niet echt duidelijk meteen. Zie het als een tip voor anderen…

 • Mitch
  Posted 19/01/2009 9:36 am 0Likes

  Het programma ziet er mooi uit, een gelikt uiterlijk maakt het (voor mij in ieder geval) altijd leuker om ergens mee te werken. Maar kan iemand me uitleggen hoe ik een project toevoeg?

 • erwin blom
  Posted 18/01/2009 10:04 pm 0Likes

  Ik hou van de ‘free’ cultuur, maar laten we zaken in perspectief houden. 50 dollar is niet veel geld voor een programma waar veel kennis, kunde en energie inzit en waar je veel tijd in stopt en (hopelijk) tijd mee bespaart.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]