Tien geweldige kerstcadeaus voor de online medemens

Sinterklaas is al lang niet meer alleenheerser in Nederland als het gaat om het uitdelen van cadeau’s in december. Bovendien geven veel mensen die pakjesavond vieren elkaar ook nog iets rond kerst. Maar wát dan?

Lifehacking.nl to the rescue want zelfs iemand die alles al heeft, heeft nog lang niet alles. Geloof je dat niet? Lees dan vooral verder, want in onderstaande lijst staat heus wel iets wat je online broer, zus, overbuurman, schoonvader of geliefde nog niet heeft. Natuurlijk is deze lijst verre van compleet, dus als je een aanvulling hebt, lezen we het graag in de comments. Het kerstlijstje van Lifehacking.nl!

1. Geef een abonnement op een favoriete webdienst
De killer apps die we dagelijks gebruiken bevinden zich steeds vaker op het web. Veel van die applicaties kennen een betaalde versie naast een gratis variant. En maar al te vaak zijn ze als cadeau te geven! Hieronder een paar suggesties:

 • Remember The Milk, het online todo-lijstje dat ook op Lifehacking.nl regelmatig voorbij komt, heeft nu een speciale actie: geef een Remember The Milk Gift Pro account cadeau, en je krijgt zelf als presentje drie maanden de Pro features – ongelimiteerd synchroniseren met je smartphone, push notifications en Milk Sync in Outlook, onder andere. Prijs: €18,90 voor een jaar.
 • Evernote, het online notitieboekje dat alle regelmatige Lifehacking.nl bezoekers kennen of zelfs gebruiken. Een Evernote Premium account biedt meer opslagruimte per maand, grotere notities, opslag van alle denkbare bestandsformaten, snellere tekstherkenning in beelden, meer mogelijkheden voor samenwerken, en nog wat zaken. Bazen van ondernemingen die leunen op Evernote geven hun werknemers een Sponsored Account. Prijs: €34,05 voor een jaar, per account. Ook per maand te koop.
 • Muziek luisteren met Spotify Open is mooi, Spotify Unlimited is geweldig maar echt schitterend wordt het pas met Spotify Premium: hoogste audiokwaliteit, offline toegang en Spotify op je mobiel! Voor jezelf of voor een ander met een Spotify eCard die je of kunt e-mailen of uitprinten en in een envelopje stoppen. Geef 1, 3, 6 of 12 maanden Spotify Premium. Prijs: €9,99 voor een maand.
 • Mindmappen met Mindjet, of toch online met MindMeister? Geef een Premium Membership cadeau! Prijs: €39,- voor een jaarabonnement.
 • Al die digitale foto’s die we maken kunnen we sinds 2004 kwijt op Flickr, en met een Pro account kun je al je foto’s daar ook archiveren. En dat kost relatief weinig: minder dan twintig euro per jaar. Net als Spotify kun je Flickr Pro cadeau doen door zelf een bon te maken en uit te printen. Prijs: €18,88
 • Met Xmarks (voorheen Foxmarks) synchroniseer je bookmarks, wachtwoorden, openstaande tabbladen en surfhistorie cross platform en cross browsers. Dit geweldige gereedschap met plugins voor Firefox, Safari, Chrome en zelfs Internet Explorer was bijna over de kop toen Lastpass zeer onlangs de dienst kocht. Nu krijg je voor een habbekrats per jaar wat meer functies. Xmarks is waarschijnlijk deze week nog verkrijgbaar als cadeau, zo verzekerde de marketingafdeling van Lastpass me. Prijs: €9,08 per jaar.
 • Voor grootouders die hun kleinkinderen wat vaker zouden willen zien, had Skype ook wel credits kunnen uitvinden, maar dat heeft Skype niet. Net zo min als anderen die ik graag op dit lijstje had willen zetten: Dropbox, CrashPlan, LinkedIN of Facebook. En ongetwijfeld kunnen jullie hier nog aanvullingen bedenken!
 • Geef iemand z’n eigen .nl domein cadeau! Registreer bij één van de vele honderden hostingbedrijfjes, of misschien via je eigen hostingprovider. Koppel het domein desnoods aan Google Apps, en doe alvast een basale inrichting.

2. Geef digitale muziek, eBooks of virtuele platenbonnen cadeau
Lang vervlogen zijn de dagen dat je, op je fietsje vechtend tegen de elementen, een elpee van dertig centimeter doorsnee heelhuids van de platenzaak naar je zolderkamer moest zien te krijgen. Tegenwoordig doen we het elektronisch, boeken ook trouwens, en dus ook… de platen- of boekenbon!

 • iTunes Store waar je tegoedbonnen kunt kopen, of gelijk muziek kunt kopen om cadeau te doen. Nooit meer uitverkocht!
 • eBooks.nl bestaat sinds 2000 en heeft naar eigen zeggen 190.000 titels op voorraad, waarvan ongeveer 5000 in het Nederlands. Cadeaubonnen hebben ze ook. Prijs: vanaf €10,-
 • Boekhandel Selexyz heeft een speciale website voor eBooks met een groot en actueel aanbod. Geen cadeaubonnen, maar wel een ander leuk gadget: schrijvers signeren on-line hun boek met een persoonlijke boodschap die je naar ze kunt chatten. Een paar dagen later krijg je dan het (old skool papieren) gesigneerde boek thuisgestuurd.
 • En dan natuurlijk Bol.com, Nederlands grootste online warenhuis. Daar kun je cadeaucode’s kopen, desnoods als fysieke bol maar wat erg fijn is, is dat je tegenwoordig je boekenbonnen kunt inwisselen tegen cadeaucode’s van dezelfde waarde. Handig als je er nog een paar hebt liggen.

3. Doe onmisbare software cadeau
Killer apps zijn programma’s waar niemand zonder kan. Denk tekstverwerker, webbrowser, e-mailpakket. Dit jaar dan misschien Microsoft’s vlaggenschip onder de kerstboom? Zowel voor Windows als voor Mac is er een nieuwe versie van Office. Tegenwoordig ook te downloaden! Qua webbrowser hoef je helemaal niets te betalen voor de beste browsers ter wereld – maar als je wilt, is er voor Apple Macintosh nog altijd het eigenwijze iCab.  En e-mail programma’s, da’s vaak sterk afhankelijk van smaak. Toch een paar  suggesties:

 • Mailplane (Apple Macintosh) maakt van Gmail bijna een gewoon e-mail programma, met meerdere accounts, drag-and-drop en nog veel meer. Critici zeggen dat Mailplane niet veel toevoegt aan bijvoorbeeld Google’s eigen Multiple Sign-in optie of aan andere (gratis) oplossingen zoals Fluid of Prism, anderen vinden dat Mailplane wel degelijk iets toevoegt. Met een ruimhartige uitprobeerperiode de moeite van het testen waard!
 • Postbox (Windows en Mac) is een e-mailapplicatie die gebaseerd is op de code van Mozilla’s Thunderbird maar qua functionaliteit daar echt wat aan toevoegt. Met name het ondersteunen van conversations zoals je van GMail gewend bent maakt van Postbox een mooie mix tussen klassieke e-mailapplicatie en het webgebaseerde GMail.
 • Ook nagenoeg onmisbaar tegenwoordig: een password manager. Noemenswaardig zijn 1Password (tegenwoordig ook voor Windows, naast Mac en iPhone/iPad) die als je wilt via Dropbox alles gesynchroniseerd houdt maar als je dat te eng vindt gewoon via je eigen infrastructuur, en Lastpass die dat per definitie via de cloud doet.

4. Geef eigenwijze hardware cadeau
Hot topics dit jaar zijn natuurlijk de iPad en zijns gelijken van andere merken. Die zullen onder menig kerstboom liggen. Maar er zijn ook andere randapparaten die leuk zijn om te geven. Doe iemand bijvoorbeeld een geheugenuitbreiding cadeau, of wat dacht je van…

 • De grote telecomproviders willen ons massaal aan de Dongel of stick hebben. Leuk, maar je kunt ook de sim van je smartphone in een Mifi router stoppen en zo voor al je apparatuur onderweg een WiFi-verbinding regelen. Geniet van je onbeperkte data-abonnement zo lang het nog kan! Prijs: ca. €150,-
 • Een goeie film- of diascanner (kijk hier en hier voor uitleg over ‘goed’), bijvoorbeeld de Reflecta CrystalScan 7200 (ook gewoon bij de betere vakhandel te koop). Prijs: ca. €250,-
 • Niet meer van die lullige computerluidsprekertjes die veel te duur zijn voor wat ze bieden, maar een gewone HiFi audioversterker met goede luidsprekers. Of bijvoorbeeld studio monitors, die je niet in de computerwinkel of elektronicazaak vindt, maar bij de muziekspecialist. Voorbeeld: ESI nEar 04 Desktop Monitoring System. Prijs: ca. €200,-

5. Kies voor niet computergerelateerde ‘hardware’
Het is verstandig af en toe eens achter de computer vandaan te komen en iets anders te doen. Liedjes zingen bij de kerstboom, kopje koffie drinken of een stukje fietsen in het bos. Misschien komt dit dan van pas:

 • Nog geen kerstboom? Adopteer er een, zet ‘m thuis op, breng hem terug in januari en geniet de komende jaren steeds opnieuw van dezelfde kerstboom! Afhankelijk van de grootte kost je dat €12,- tot €22,-
 • Echte Italië-adepten hebben zo’n superdeluxe espressomachine in huis, de mindere goden geloven in George Clooney’s Nespressobelofte – maar wat is er mis met de gewone slow coffee? Oud Hollandsche glorie met de Technivorm Moccamaster, de fabrikant die vroeger de onverwoestbare Douwe Egberts koffiezetter produceerde maakt nog steeds prachtige en robuuste machientjes. Prijs: ca. €160,-
 • Als je af en toe op een modderfiets door de bossen raust, heb je in dit jaargetijde fatsoenlijk licht nodig. Fabrikant Hope heeft prachtige lampen waarmee zelfs het engste en donkerste bos geen uitdaging meer is. Prijs: ca €100,-

6. Trakteer op bepaald niet computergerelateerde ‘software’
Hier begint het echte lifehacken. Kom van die zolderkamer af en verras je lief (m/v) met iets bijzonders.

 • Romantisch overnachten in Amsterdam in de Windketel op het watertorenterrein. Of ga naar ‘s Neerlands kleinste hotel, De Kromme Raake, dat staat in Eenrum, Groningen. België dichterbij? Een schitterend appartement in hartje Brussel waar je over de Grand Place uitkijkt vind je hier.
 • Nog meer overnachtingsideeën bij de Pronkkamer of gewoon ergens in Nederland bij een B&B
 • Open vanaf 16 december: Spa & Beauty Loppersum. Dat vinden vrouwen fijn! En veel mannen trouwens ook!

7. Bied je eigen diensten aan
Hier wordt het lifehacken pas echt leuk. Want je beseft het je misschien niet, maar je eigen diensten zijn soms zeer welkom bij familie en vrienden. Een paar voorbeelden:

 • Google Groups gooit de boel om. Van een echte community website wordt het een discussieplatform, dus bestanden, foto’s en andere informatie moet verhuisd worden. Dat vereist veel inspanning. Maar misschien kun je daar wel bij helpen als je handig bent met internet!
 • Ben je tekstschrijver of journalist, bied dan eens aan om iemand te helpen met het schrijven van een artikel, brief of ander stuk tekst. Het onder handen nemen van de teksten op een website bijvoorbeeld waarvan je eigenlijk vindt dat ze niet kunnen is misschien wel een kolfje naar jouw hand!
 • Ontwerp een huisstijl voor iemand, als je daar goed in bent. Je kunt als kerstcadeau bijvoorbeeld een aantal schetsen maken. Het cadeau is dan dat je er eentje verder uitwerkt. Of bouw een website, of twee, in concept.
 • Bied aan om kasten vol video’s, bakken met platen of dozen met cassette’s te digitaliseren. Of bied aan om al die vakantiefilmpjes nou eens eindelijk te monteren.
 • En ten slotte, good old computerhulp. Je kunt andere computers eenvoudig op afstand beheren met behulp van bijvoorbeeld LogMeIn.

8. (Bijna) gratis cadeaus
Mag het niet veel kosten? Dan zijn deze suggesties misschien iets voor je:

 • Abonneer je mede-Maccer op de MacUpdate nieuwsbrief, of op TidBITS. Er zijn ongetwijfeld ook goede alternatieven voor Windows en Linux.
 • Allemaal gratis dingetjes kun je sinds jaar en dag vinden op Gratis.nl.
 • Bijna gratis dingetjes vind je op Marktplaats. Waarom niet?
 • Of wat dacht je van dingen uit je eigen kast of van je eigen zolder? Als ze toch niks liggen te doen – strikje er om en onder de kerstboom er mee!

9. Geef je tijd cadeau
Tijd is misschien wel het schaarste goed dat er bestaat, tegenwoordig. Dus als je genereus bent, geef je daar veel van.

 • Doe eens een klassiek bordspelletje of ga lekker een potje kaarten.
 • Ga schaatsen, zwemmen, fietsen of knutselen met je kinderen.
 • Maak veel en mooie romantische wandelingen in de natuur, bij mooi weer of slecht. Suggesties voor routes vind je onder andere hier.

10. Klassieke cadeaus
En tenslotte: de klassieke cadeau’s doen het nog steeds prima. Ook onder de kerstboom. Dus schaam je niet en geef een bloemetje, een lekker geurtje, een paar mooie of juist warme (of allebei) sokken, een mooie stropdas, een prachtig boek, een goeie fles wijn of port, een theaterbon, een… nou ja – je vindt het misschien clichématige cadeau’s maar ze worden nog altijd gewaardeerd!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • iwtmh
  Posted 03/01/2018 4:54 pm 0Likes

  Hoi Maarten Festen, Met plezier je artikel gelezen!
  Groeten IWTMH

 • Jan Balk
  Posted 05/03/2017 11:15 am 0Likes

  Hoi Maarten,

  Leuk artikel met veel bruikbare tips. Ik kwam dit toevallig tegen op een Belgische zoekmachine, want ik was aan het zoeken naar goede manieren om geld te besparen met geschenken.

  Even wat aanvullende tips:

  1. Je kunt http://www.amazon.de gebruiken en dan op angebote en dan geschenke klikken. Dan vind je een hele lijst met cadeaus enorm afgeprijsd en vaak ook met gratis verzending naar Nederland en België.

  2. Als aanvulling op punt 8 http://www.gogratis.be is ook een aanrader om allemaal gratis dingetjes te vinden.

  Al met al, bedankt voor dit mooie stuk en ik hoop meer van dit soort artikelen te zien.

 • Taede A. Smedes
  Posted 16/12/2010 12:01 pm 0Likes

  Fantastische communicatie dus van Xmarks (ironisch bedoeld). Ik heb namelijk alleen een mail gekregen waarin stond dat het overleg met Lastpass niets had opgeleverd en dat daarom de service zou worden afgebroken. Inderdaad lijkt het er nu op, gezien de site, dat de service gewoon doorgaat. Raar dat ze dan niet even een mailtje sturen “ter geruststelling”. Ik vermoed dat al veel mensen hun Xmarks-account zullen hebben opgezegd…

 • Maarten Festen
  Posted 15/12/2010 4:18 pm 0Likes

  Hoi Taede, dat klopt ten dele – inmiddels namelijk is Xmarks overgenomen door Lastpass. Je kunt gewoon (gratis) gebruik blijven maken van Xmarks, maar je kunt ook voor $12 per jaar gebruik maken van extra opties. Hoe dan ook, Xmarks blijft gewoon werken, ook na januari!

 • Taede A. Smedes
  Posted 15/12/2010 3:59 pm 0Likes

  Ik ben ook een gebruiker van Xmarks (vroeger Foxmarks)), maar alle gebruikers hebben een tijdje terug per e-mail bericht gekregen dat per 1 januari deze service ermee ophoudt. Gebruikers van Firefox kunnen dan alleen nog van Firefox Sync gebruik maken.

  Met andere woorden: Xmarks als cadeautje is niet zo’n goed cadeau… 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]