Tien manieren om je werkweek te verkorten

Ook al staan onze levens bol van de tijdbesparende apparaten, we krijgen het alleen maar drukker. Afwasmachines en magnetrons in huis, spreadsheets, e-mail en internet op het werk: ze lossen je tijdproblemen niet op. Dat betekent dus dat je het zelf moet doen! Claim je eigen tijd, en beslis vanaf nu om minder tijd aan je werk te besteden. Hoe verkort je je werkweek? Dat lees je hier.

1. Verminder je werkuren

Geef jezelf een afgemeten hoeveelheid tijd om elke dag en elke week te werken, en hou je eraan. Je zult merken dat je productiever wordt in de tijd dat je wel werkt, omdat je efficiënter bent. Om je te helpen je aan die tijden te houden, plan je niet-werkafspraken. Liefst een half uur na je werkdeadline. Zou je bijvoorbeeld stoppen om 16.00 uur, plan dan een afspraak bij de kapper, de tandarts, met je kinderen of partner om 16.30 uur. En hou je eraan! Probeer je werkweek te verkorten met een halve of hele dag. Je blijkt die uren best te kunnen missen op het moment dat je je werk effienter doet.

 2. Werk vanuit huis

Steeds meer mensen werken een of meerdere dagen vanuit huis. Je spaart tijd door de files te vermijden, en je bent productiever doordat je niet gestoord wordt. Twijfelt je baas erover, maak dan een voorstel waarin je aangeeft hoeveel productiever je bent, en hoeveel geld je bespaart door niet te reizen. Regel een inlogmogelijkheid bij je bedrijf. Geef ook aan dat het niet erg is om niet altijd in contact te staan met je collega’s. Minder onderbrekingen zorgen voor meer focus en op die manier krijg je meer werk voor elkaar.

3. Hou je aan vaste e-mail- en RSS-tijden

De verleidingen van e-mail en RSS zijn groot. Laat je niet leven door je inbox. Stel grenzen voor jezelf, werk een uur en check dan je mail. Nog beter: lees je mail op vaste tijden. Het is niet erg om niet continu in verbinding te staan met de buitenwereld.

4. Zorg voor focus!

Als je minder werkt, zorg dan dat je beter wordt in dingen voor elkaar krijgen. Dat betekent dat je moet stoppen met multitasken. Maak iets af voordat je aan een andere taak begint. Ga geen koffie halen, roken, mailen of bellen voordat je klaar bent met je taak. Probeer in de beroemde flow te raken, door een uitdagende taak gedurende langere tijd geconcentreerd te doen.

5. Werk in tijdblokken

Een taak neemt vaak zoveel tijd in beslag als je ervoor gereserveerd hebt. Als je jezelf 30 minuten geeft om iet te doen, dan duurt ’t ook 30 minuten. Klinkt misschien vreemd, maar het werkt. Als je taak veel te groot is om in een tijdblok van 30 of 60 minuten te doen, hak hem dan op in kleinere stukken en stel daar een tijdblok voor in.

6. Doe vooral de grote taken die het meest opleveren

Wat is, van alles dat je moet doen, het belangrijkst? Niet datgene dat het meeste tijd kost, of datgene wat je het minst graag doet. De belangrijkste taak is de taak die je het meest oplevert (gemeten naar jouw functie of werk). Dus als je freelance journalist bent, is dat het artikel dat in verhouding het best betaalt. Met de dingen eromheen kun je vaak erg druk zijn, zonder dat het je iets oplevert. Wil je minder werken, focus dan op de taken die je het meeste opleveren.

7. Besteed de rest uit

Als een taak of project je weinig oplevert, doe het dan niet. Geef het aan iemand die het werk nodig heeft. Doe de dingen die jij niet per se zelf hoeft te doen niet zelf. Of doe ze helemaal niet meer, als ze niet echt belangrijk of nodig zijn.

8. Verminder je verplichtingen

Waarschijnlijk heb je veel te veel op je bord liggen. Verminder je verplichtingen door vaker nee te zeggen. Als het je regelmatig allemaal teveel wordt, zorg dan dat je minder hoeft te doen.

9. Zet je computer uit

Als je je echt wilt concentreren, zet dan je computer uit. Natuurlijk, je hebt ‘m nodig voor je werk, maar echt niet altijd. Je pc zorgt er namelijk voor dat er altijd iets interessants te lezen valt of te e-mailen. Werk je vanuit huis, zet je computer dan in het weekend overdag uit.

10. Verander van baan

Kun je de bovenstaande tips met de beste wil van de wereld niet toepassen in je huidige werk, overweeg dan om van baan te veranderen. Is je baan echt zo belangrijk dat je er 40 uur per week aan moet besteden? Misschien kun je minder werken door hetzelfde geld in minder uur te verdienen. Of kun je met minder geld toe dan je denkt. Kijk kritisch naar waar je mee bezig bent, laat je niet leven door het patroon waarin je nu zit.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

 • Nathan
  Posted 04/03/2016 8:38 pm 0Likes

  Mooie lijst die eigenlijk nog steeds 100% relevant is.
  Alleen dat meer en meer mensen gewoon werken via een computer :).

 • herman
  Posted 03/06/2010 3:02 pm 0Likes

  1 van de zaken, die ik persoonlijk uit het boek “een 4 uur werkweek” heb opgepikt en nu in praktijk ben aan het brengen is het gebruiken van mijn vakantiedagen om flexibel 4/5de te werken ipv. 1 grote vakantie in de zomermaanden van 3-4 weken op te nemen.

  Door mijn flexibele werkplanning als IT’er kan ik er de beste vakantiedagen uitpikken (zeker in combinatie met mijn passie windsurfen) ipv. hopen dat in je 3 weken vakantie de zon wat mee wilt werken.

  Daar ik het boek een zulke aanrader vind, geef ik deze week een exemplaar weg aan mijn bezoekers van mijn blog. Ideale zomerlectuur!

 • Harald Heukers
  Posted 18/11/2008 2:30 pm 0Likes

  Handige tips, sommige tips zijn een beetje triviaal denk ik.

  2. Werk vanuit huis – Geldt niet voor alle branches. Natuurlijk kan je vanuit huis prima communiceren met collega’s. Maar menselijk real-life contact is cruciaal bij brainstormsessies denk ik. Dus als je het zelf niet erg vindt om niet altijd in contact te hoeven staan met collega’s, wil niet zeggen dat dit wederzijds is.

  8. Verminder je verplichtingen – Valt denk ik samen met ‘doe de dingen die het meeste opleveren’. Maak dan een keuze om die verplichtingen na te komen die het meeste opleveren. Als je alleen die verplichtingen nakomt dan ervaar je meteen het resultaat en voelt het niet meer als veel werk en valt het minder zwaar.

  9. Zet je computer uit – Wat eenzijdig denk ik. Het feit dat je gestoord kan worden door onvoorziene dingen als e-mail, enz, beheer dit dan, zet het uit, zodat je andere tools, waaronder het internet (informatie oriëntatiemedium) overblijft. Wat heeft het voor zin om een uur lang in een ruimte te zitten zonder commerciële hulpmiddelen?

 • Peet
  Posted 02/11/2008 5:07 pm 0Likes

  in theorie klinkt het altijd ontzettend mooi, maar om dit soort tips daadwerkelijk in praktijk te brengen… het is mij nog niet gelukt.

 • Senol
  Posted 26/10/2008 11:46 pm 0Likes

  als ik mijn werkuren verminder, dan vermindert mijn baas mijn geld…

  offfffff je krijgt de bekende catch 22 van david allen:
  the better you get, the better you better get

  want je bent efficienter, waardoor je baas jou weer overspoelt met al die fijne taakjes waar jij nu zo goed in bent..
  niet dat ik iets tegen werken heb.. maar verminder je uren is niet voor een ieder een optie.

  rest is wel aardig

 • Maarten
  Posted 07/10/2008 8:58 pm 0Likes

  Bronvermelding is wel het minste, op deze manier dit zo publiceren is gewoon plagiaat. Rene Diekstra zou er trots op zijn

 • Martin
  Posted 06/10/2008 12:18 am 0Likes

  Wat betreft #2: Alternatief is te zorgen dat je dichter bij je werk woont.
  Niets is prettiger om te onthaasten dan 10-15 minuten te fietsen naar huis. De wind je gedachten van werk mee te laten dragen, en verfrist thuis te komen.

  Even zo goed, als je naar je werk gaat. Niets beter dan een goede inspanning aan het begin van de dag. Je voelt je prettiger, en bent in betere conditie dan je collega’s die een uur in de file hebben gestaan.

 • John
  Posted 05/10/2008 7:32 pm 0Likes

  Toevallig vandaag een interessant artikel gelezen in CV Koers.

  “Nederland is een merkwaardig land. Er is geen land ter wereld met zo veel rijkdom én zo veel ontevredenheid per vierkante meter. Maar de politieke reactie op deze combinatie van materiële voorspoed en immateriële somberheid is nog merkwaardiger. Op Prinsjesdag en bij de Algemene Politieke Beschouwingen ging het vooral over de ‘koopkrachtplaatjes’ en de ‘belastingdruk’. Alsof ons geluk afhangt van een procent meer inkomen en een procent minder belasting”

  En een ander artikel uit hetzelfde tijdschrift (www.cvkoers.nl)
  “Rond Prinsjesdag klonk het weer voluit: we moeten werken, werken en nog eens werken. Maar moet dat echt? Waarom hebben we niet de mogelijkheid om zélf te kiezen hoe we gelukkig worden, vraagt econoom Alfred Kleinknecht zich af”

  Twee interessante artikelen, naast het (nog niet gelezen artikel over de stelling dat we de kredietcrisis aan ons zelf te danken hebben). En inderdaad, worden we wel gelukkiger van meer werken? Ik denk daar de laatste tijd steeds vaker over na. Met werkweken van rond de 100 uur is het niet altijd makkelijk om daar een gaatje voor te vinden, maar relativerend over welk geluk het werk me gegeven heeft. Een goed inkomen waarvan steeds meer naar allerlei belastingen gaat, een uitgebreide sociale kennissenkring met waarschijnlijk de verkeerde basis als een van ons in de problemen komt. Echte vrienden zijn het meestal niet, omdat we het allemaal te druk hebben met ons eigen leven en werk om nog echt klaar te staan voor anderen.

  Zielig? Leeg? Misschien wel. Maar nu de midlife crisis nadert ben ik echt aan het nadenken of ik zo wel verder wil. Aan de andere hebben we de laatste jaren wel verschrikkelijk veel lol gehad, ben ik nog steeds gelukkig getrouwd en hebben we heel vaak de mogelijkheid om het nuttige (werk) met het aangename (ontspanning) te combineren. De toekomstbeelden die nu afgeschildert worden zijn bepaald niet om vrolijk van te worden. Werken tot m’n 70e? Dacht ’t niet. Aftrekposten worden in rap tempo geschrapt. Die zouden ons (de hardwerkenden) te veel bevoordelen. Yeah right. 100 uur per week maken, een goed inkomen hebben en dan van een of andere ambtenaar die in deeltijd werkt te horen krijgen dat je die ene maaltijd van 25,- niet af mag trekken omdat je je zelf dan zou verrijken 🙁 Sociale premies betalen over de cup-a-soup van 5 cent van de receptioniste, verplicht 2 mobiels moeten kopen omdat anders het verschil tussen zakelijk en privé niet duidelijk is. Hallo, ik ben de zaak, dus 99% van de telefoontjes die ik pleeg zijn zakelijk. En dan zeuren over die ene %?

  Ook zitten we op dit moment volop in de herfst en dan ga je toch weer verlangen naar een beter klimaat. Dus gaan we eens kijken wat de mogelijkheden zijn om wat financiën het land uit te sluizen naar oorden met een beter klimaat en een hoger rendement per euro. En geloof me, die zijn er dus legio! Nog een jaar of vijf, dan zit deze jongen, genietend van de vrijheden van internet, ergens onder een palmboom te genieten van een tequila en een dikke sigaar, de fileberichten in Nederland te lezen 🙂 Hier doodgaan heeft bepaald ook geen prioriteit, dus wie doet je wat.

  Over het algemeen ben ik niet zo’n trendvolger, maar nu je steeds vaker hoort dat iedereen met een beetje talent hier vertrekt om elders zijn geluk te beproeven maak ik graag een uitzondering 🙂

 • Laura
  Posted 05/10/2008 2:37 pm 0Likes

  Leuk bedacht en misschien ook wel uitvoerbaar, ware het niet dat er nogal eens wat meningsverschillen bestaan tussen wat ik belangrijk vind en wat mijn baas graag wil dat ik erbij doe. Op die manier lukt delegeren natuurlijk niet echt.

 • Luke
  Posted 05/10/2008 2:23 pm 0Likes

  Zozo, dat is mooi overgeschreven van Timothy Ferriss. Bron vermelding zou wel zo netjes zijn.

 • rogier
  Posted 04/10/2008 11:20 am 0Likes

  ik mis de belangrijkste: zoek een baan in de buurt om reistijd te besparen

 • james
  Posted 03/10/2008 11:11 am 0Likes

  toevallig ‘The 4 hour workweek’ gelezen? zo niet, aanrader 🙂

 • Jan vdP
  Posted 03/10/2008 8:01 am 0Likes

  Mooie opsomming. Soms moeten dingen weer even herhaald worden. V.w.b. punt 2, het thuis werken, ben ik misschien een uitzondering. Als ik thuis werk ben ik juist snel afgeleid door andere liggende privé dingetjes en hierdoor minder productief.

  Nu ik het schrijf realiseer ik me dat het meer te maken heeft met gebrek aan focus 😉 ..

 • Niels
  Posted 02/10/2008 11:47 pm 0Likes

  bedankt voor het stukje, ik blijf toch steeds terug komen om jullie woorden weer met mijn ogen van het scherm te trekken…

Comments are closed.