Tijd is kostbaarder dan geld

Time is moneyWie beweert dat “tijd geld is” zit er volgens mij helemaal naast. Tijd is namelijk veel kostbaarder dan geld. Als je geld verkwist kan je dat, als je het een beetje handig aanpakt, opnieuw genereren. Tijd is daarentegen weg als je het verspilt. Verdwenen. Er zijn ook mensen die beweren dat tijd niet bestaat en dit slechts een bedenksel is. Dat is natuurlijk ook een manier om er mee om te gaan- een interessante bewustzijnshack waar ik zelf ook wel eens mee experimenteer. Maar, uitgaande van het concept dat je van A naar B reist door je leven heen en dat je tijd aan het einde op is, kan het de moeite waard zijn om eens goed te kijken hoe je je tijd besteedt.

Veel mensen ruilen tijd voor geld. Of eigenlijk; energie voor geld, maar daar heb je de factor tijd wel bij nodig om tot een soort begrijpelijke werkrelatie te komen.
Soms worden we ons ervan bewust dat er iets weglekt als onze tijd wordt verspild; meestal ervaren we dat het sterkst als een ander dat voor ons doet. Een veel voorkomende reactie hierop is de uitspraak: “Tijd is geld.”. Of dat je de behoefte krijgt om de ander eens even een gepeperde rekening te sturen voor verspilde tijd. Er zijn echter ook talloze momenten waarop je, zonder dat je het merkt, tijd laat weglopen zonder dat er een alarmbel gaat rinkelen. Soms zie je achteraf ineens dat je ergens je “tijd aan verspild hebt”. Waarom zag je het op dat moment zelf niet? Wie hier op gaat letten en tijd een hogere waarde toekent dan geld merkt al snel waar tijd je ontglipt.

Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om meer stress te veroorzaken omtrent het begrip “tijd”. We worden al te vaak geleefd door de klok, afspraken, verplichtingen en zelfopgelegde bezigheden. Maar wie zich bewust is van de waarde van tijd gaat misschien anders denken over zijn of haar tijdsbesteding, gewoonte om tijd te ruilen voor geld of neiging dingen uit te stellen of juist vanalles te doen en aan te grijpen. Je leert dan misschien ook waar je geen tijd aan meer wilt besteden, of juist wel.

Wat betekent tijd voor jou?
Waar zou je meer of minder tijd aan willen uitgeven?
Kunnen anderen gemakkelijk inbreken op jouw tijd en voor jou bepalen waar je je tijd aan besteedt?
Hoe voel je je als je over tijd nadenkt?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

  • Sypie
    Posted 28/06/2008 1:06 pm 0Likes

    Verdorie, nu alle lange reacties hierboven heb gelezen heb ik weer een uur tijd verspild. Al deze info wil ik helemaal niet weten. LifeHacking.nl wat is jullie adres, dan kan ik daar een rekening sturen voor mijn verloren tijd.

  • Jasper Jobse
    Posted 28/06/2008 12:17 pm 0Likes

    Mooi stuk Annedien, vooral de eerste regels staan als een huis.

    Ik denk dat mensen die zeggen dat ze te weinig tijd of geld hebben, vooral bedoelen dat ze te weinig voldoening voelen.

    Want wat heeft het voor zin te zeggen dat er te weinig tijd is? Je krijgt er echt geen uurtje per dag bij. En als je te weinig geld hebt, nou ga zorgen dat je meer krijgt en stop met kletsen.

    Het mooie aan tijd vind ik dat je er niet mee kunt sjoemelen en er geen miscommunicatie over kan bestaan. Het is er en het is groter dan ik. Daar zit iets geruststellends in.

    Ik geloof in het volgende:
    “Als je je iets herinnert, doe je dat nu.
    Als je fantaseert over de toekomst, doe je dat nu.
    Nu is het enige moment dat bestaat.”

    Dus wat mij betreft is tijd een punt.

  • Annedien Hoen
    Posted 28/06/2008 12:13 pm 0Likes

    @Warmhart: Ben benieuwd wat de kern van het hoofdstuk “De Papalagi hebben geen tijd” is, zijn dat lifehacks uit de Stille Zuidzee? 😉

    @Pieter: Ben benieuwd naar de uitleg waarom het alleen op korte afstand bruikbaar is (ik zou juist denken dat afstand geen dimensie meer is in het verhaal, maar dat is misschien omdat ‘bruikbaarheid’ om de hoek komt kijken), dus mocht je een keer tijd hebben, enlighten me!

    @Jeroen: Er zijn ook mensen die er niet voor kiezen (althans niet bewust) en de tijd niet als lineair ervaren. Die kunnen gebeurtenissen in ’toekomst’ en ‘verleden’ waarnemen. Is dat dan paranormaal of zijn dat kwantumskills? Of iets anders?

  • Jeroen Gerth
    Posted 28/06/2008 1:00 am 0Likes

    @Pieter: De boeken die ik heb gelezen en de stukken heb gezien over kwantum, vertellen toch allemaal een zelfde verhaal. Voornamelijk dat er op alles een kans bestaat en alles op zelfde moment zou gebeuren en dat wij als observeerder hier in “kiezen” en dan tijd als linear ervaren. Dit is ook “uitvoerig getest”. Wat is dat tijd waar we hier over praten? En hoezo dan tijd “verspillen”?

    Het is wel erg makkelijk dingen af te branden en onzin te noemen op het internet. Ik vind het niet erg, maar kom dan ook eens met een goed tegenverhaal. Daar ben ik dan juist wel benieuwd naar. Annedien’s reactie geeft me weer stof tot nadenken. Jouw reactie voegt helemaal niks toe aan de dialoog en is alles behalve constructief. Wat klopt er dan niet en hoe zit het dan wel?

  • warmhart
    Posted 27/06/2008 9:20 pm 0Likes

    Er is een veel mooier boek en dat heet “De Papalagi”. Een (verzameling) redevoering(en) van het Stille Zuidzee opperhoofd Tuiavii Tiavea (voor het eerst uitgegeven in 1929, opnieuw uitgegeven in 1975). Het gaat over “de blanke, de heer”, en is een vorm van antropologische verkenning door een bewoner van de Stille Zuidzee van ons, westerse mensen. Onze nogal krankzinnige manier van omgaan met tijd komt er ook in aan de orde in het hoofdstuk/de redevoering “De Papalagi hebben geen tijd”.

  • Pieter
    Posted 27/06/2008 5:40 pm 0Likes

    @Annedien: het gaat om het stukje van Jeroen, en dan zijn beweringen over de kwantummechanica. Deze snijden geen hout. Ik heb nu geen tijd om er diep op in te gaan, maar kwantummechanica wordt vaak misbruikt voor dingen die mensen niet goed begrijpen, terwijl de kwantummechinca een goed gedefinieerde (toegegeven, wel tegen-intuitief) theorie is, die ook uitvoerig getest is. Onder andere de werking van de transistor is hierop gebaseerd. Ruwweg kun je zeggen dat de kwantummechanica alleen bruikbaar is op zeer korte afstanden.

  • Annedien Hoen
    Posted 27/06/2008 5:25 pm 0Likes

    Dank voor de reacties!

    @ Ellen: Tijd besparen of tijd niet verspillen is volgens mij een fundamenteel ander ding. Geld besparen of geld niet verspillen is toch ook iets anders? Bespaard geld is ergens niét aan besteed, niet verspild geld kan allerlei vormen aannemen- uiteraard ook ‘niet besteed’, maar ook ‘besteed aan iets dat het waard was’.

    @ Jeroen Gerth: Ik heb ook wel ’s wat gelezen over kwantummechanica en op grond daarvan het volgende:

    “Vanuit de kwantummechanica is tijd inderdaad niet lineair. ”
    Als tijd niet lineair is dan bestaat het toch überhaupt niet? Vandale.nl zegt dat tijd is: “Grootheid van de voortgang en opeenvolging van de gebeurtenissen als een ononderbroken stroom.” Het lastige is niet-tijd uit te leggen vanuit een tijd-paradigma.
    Constateren dat causaliteit op een ander niveau lijkt te werken dan op dat van ’tijd” is in mijn ogen iets anders dan stellen dat tijd non-lineair is. (Nog los van de vraag of causaliteit dan wel een bruikbaar begrip is want dat impliceert ook weer de dimensie tijd…het hangt allemaal samen.)

    “Deeltjes zijn ook geen statische materie, maar een golf van mogelijkheden die allemaal op hetzelfde moment plaats vinden.”
    Je beschrijft deeltjes als niet-zijnd iets niet-bestaands. Wat wij tot dusver zagen als “statische materie” bestaat helemaal niet, want dat bestaat uit die deeltjes die zich als golf van mogelijkheden gedraagt.

    “Dit betekent onder andere dat het gene waarvan jij denkt dat het niet bestaat of onmogelijk is, jij ook niet zal waarnemen.”
    Dat impliceert dat alles wat ik waarneem door mij vantevoren is gedefinieerd als “bestaand” en “mogelijk”, en daardoor door mij waargenomen wordt danwel waargenomen kan worden.

    “Terwijl iemand die er wel heilig in geloofd dit waarschijnlijk wel kan bereiken. Althans is de kans er veel groter op.”
    Blijkbaar zijn er toch nog wat factoren en dimensies onontgonnen gebied, want hoewel de kwantummechanica heeft vastgesteld dat je de “werkelijkheid” zelf maakt (danwel dat datgene dat de werkelijkheid ervaart ook de ervaring kan creëren) zijn er toch flink wat gefrustreerde tovenaarsleerlingen op de wereld, helemaal na het succes van het boek en de film The Secret. Er zitten heel wat mensen op Ferrari’s te wachten. Doen die het dan verkeerd? Of zit ik in de werkelijkheid waarin mensen bestaan die het niet lukt om honderd procent succes te hebben met de wetten uit de kwantummechanica? (Blijkbaar ;-))

    “Er is geen realiteit buiten ons, onafhankelijk van wat er in ons gebeurd. Iedereen beïnvloed deze realiteit.”
    Ik denk, op basis van die kwantummechanische bevindingen, eerder dat er geen “buiten ons” is en dus ook geen “in ons”. Als is vastgesteld dat “statische materie” een onjuist idee was (van solide, massieve dingen en voorwerpen die zich ten opzichte van elkaar door een lege ruimte bewegen) dan gaat dat ook niet op. En wat is “beïnvloeding” dan? Als ik met mijn hand door water ga beïnvloed ik het water (dat is althans mijn perceptie, redenerend vanuit traditionele natuurkunde, kijkend als persoon dat zichzelf als afgescheiden van haar omgeving waarneemt, als “ik” die “het water” in beweging brengt), maar als ik kijk naar een kom stilstaand water zal ik niet zo snel vaststellen dat het water zichzelf beïnvloedt op dat moment. Idem als ik alles als één grote zinderende tijdloze allesomvattende energiesituatie van puur potentieel zie, dan is er geen realiteit of niet-realiteit, geen afhankelijkheid of onafhankelijkheid, geen ik, geen iedereen.

    “Wat dit voor mij betekent voor tijd en jouw verhaal; “tijd verspillen” bestaat helemaal niet. Dat maak je jezelf enkel wijs.”
    Maar… de realiteit bestaat toch niet, als ik er heilig in geloof dat ik tijd kan verspillen dan ontvouwt mijn werkelijkheid zich toch ook als zodanig?

    “Vanuit de kwantumwetenschap wordt er dus gezegd dat jij altijd, maar ook nooit hebt bestaan.”
    Zijn “altijd” en “nooit” en “jij” nog wel geldig en bruikbaar als begrippen dan?

    @Pieter, als ik onjuistheden schrijf laat het me dan weten, en ook wat als je wil, dat vind ik interessanter dan alleen de constatering 🙂 (want ik vind het boeiende materie…eh…)

  • Pieter
    Posted 27/06/2008 4:15 pm 0Likes

    @Jeroen Gerth: dit is echt grote onzin, lees eens een elementair boek over de kwantummechanica, dit staat vol onjuistheden.

  • Jeroen Gerth
    Posted 27/06/2008 1:16 pm 0Likes

    Vanuit de kwantummechanica is tijd inderdaad niet lineair. Zo ervaren wij het enkel alleen maar, vanuit ons perspectief. Infeite is er voor alles een kans en alles gebeurd op hetzelfde moment. Deeltjes zijn ook geen statische materie, maar een golf van mogelijkheden die allemaal op hetzelfde moment plaats vinden. Op het moment dat wij als observeerder waarnemen, “zien” wij enkel maar een mogelijkheid. Vaak is dat gebaseerd op waarvan wij geloven wat mogelijk is, of wat wij eerder hebben gezien.

    Dit betekent onder andere dat het gene waarvan jij denkt dat het niet bestaat of onmogelijk is, jij ook niet zal waarnemen. Terwijl iemand die er wel heilig in geloofd dit waarschijnlijk wel kan bereiken. Althans is de kans er veel groter op. (in de kwantum spreken wij over mogelijkheden). Denk hier eens over na als je weer zegt tegen iemand “dat kan helemaal niet” of “dat lukt je nooit”.

    Er is geen realiteit buiten ons, onafhankelijk van wat er in ons gebeurd. Iedereen beïnvloed deze realiteit.

    Wat dit voor mij betekent voor tijd en jouw verhaal; “tijd verspillen” bestaat helemaal niet. Dat maak je jezelf enkel wijs. Dat is het gevoel wat je hebt als iets niet zo is gegaan zoals jij wou en je er niks uit hebt gehaald. Dat heeft meer met instelling te maken. Ik haal overal wel wat uit, overal leer ik van. Als iets totaal anders is gegaan dan gewenst, dan kan ik daar over zitten mopperen dat ik tijd/geld heb verspild (zoals half Nederland altijd doet), maar ik kan ook kijken op welke wijze ik er wel rijker op ben geworden en welke mogelijkheden nu weer voor mij open staan. En dat is altijd wel het geval. Dan zeg je niet dat je tijd hebt verspild. Ik merk ook dat ik met een dergelijke instelling veel meer zelfvertrouwen en minder faalangst heb, dat ik veel meer open sta voor zaken en mensen en dat ik veel verder met dingen kom. Niets gaat toch zo precies zoals jij het wilt. Je kan dat enkel vanuit het perspectief van een observeerder sturen en de kansen er op vergroten, op basis waarin jij in geloofd.

    Niemand weet ook of er daadwerkelijk een “einde” is van jouw tijd. Daar zijn ook veel verschillende theorie over, zowel in religie als wetenschap. Vanuit de kwantumwetenschap wordt er dus gezegd dat jij altijd, maar ook nooit hebt bestaan.

    Tijd verspillen? Dat bestaat enkel als jij je dat zelf wijsmaakt. Verder sluit ik me aan bij Ellen… tijd willen besparen en zo productief mogelijk willen zijn… dat kost mij juist alleen maar tijd.

  • Verbal_Kint
    Posted 27/06/2008 11:30 am 0Likes

    Prachtig boek idd, toen ik klein was wel 5 keer gelezen denk ik..

  • Ellen
    Posted 27/06/2008 11:19 am 0Likes

    Tijd verspillen… dat doet me heel erg denken aan “Momo en de Tijdspaarders”, een prachtig boek waarin tijdspaarders de mensen tijd ontfutselen door ze te laten nadenken over hoe ze tijd kunnen besparen. Alle mensen gaan vervolgens gehaast leven (om zoveel mogelijk tijd te sparen) en verliezen alle essentiele zaken van het leven uit het oog (vriendschap, geluk, gewoon genieten).

    Na het lezen van jouw stuk heb ik dan ook maar één conclusie:

    Help!! Op livehacking zijn de tijdspaarders nu ook al doorgedrongen!!

Comments are closed.