Tips voor autorijden in het buitenland

Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie naar het buitenland. Van Duitsland en Frankrijk tot zelfs Italië en Spanje. Vooral tijdens langere autoritten doorkruis je verschillende landen die elk hun eigen regels hebben voor het verkeer op de weg. Wij vonden wat handige overzichten voor verschillende verkeersregels per land die je kunt gebruiken voor het autorijden. Lees ook: Zo maak je de autoruit snel ijsvrij.

Snelheid

In Nederland mag je op steeds meer plekken 130 kilometer per uur rijden. In Duitsland is op veel snelwegen geen maximale snelheid en in Engeland is de maximum snelheid vastgesteld op 112 kilometer per uur.

highest_possible_speed_limit_per_country_on_highways

Links of rechts

Niet alleen in Engeland rijdt het verkeer links, ook in India rijden ze links! Groen rijdt rechts, oranje rijdt links.

left-hand-drive-or-right-hand-drive-countries-for-armoured-vehicles

Promille

Niet elk land is even streng als het aankomt op de hoeveelheid alcohol die je mag drinken voordat je in de auto stapt. Het aantal promille is weergegeven naast de bijbehorende kleur.

map_of_european_countries_by_maximum_blood_alcohol_level-svg

Over dit onderwerp hebben we ook een langer artikel geschreven!

Kosten

In welk land is het goedkoper om een tussenstop te maken? Op deze kaart van Jakob Marian zijn de kosten in levensonderhoud in Europa met elkaar vergeleken. Als norm heeft de maker Duitsland gekozen.

cost-of-living-index
Via Jakob Marian

Als je in Duitsland bijvoorbeeld 1.800 euro kwijt bent aan je levensonderhoud, moet je dit getal maal 1,13 vermenigvuldigen om grofweg te berekenen wat diezelfde middelen in Frankrijk kosten. 1.800 euro aan middelen kosten je in Frankrijk 2.034. Dit zijn goede indicaties om te berekenen hoeveel het kost om in een bepaald land tijdelijk te verblijven.

Afstand

Hoe ver kun je nou eigenlijk met de auto reizen in een bepaalde tijd? De website Empty Pipes maakt verschillende interactieve kaarten met informatie van onder andere Google Maps. Op deze kaart kun je elk beginpunt invullen, en de kaart laat zien hoe ver je kan rijden in een bepaalde tijd. Handig om een meerdaagse route uit te stippelen!

schermafbeelding-2016-11-22-om-14-18-42

Over deze website hebben we ook een artikel geschreven, waarbij ook de trein-variant wordt uitgelicht!

Veiligheid

In welke landen is de kans op een ongeluk met een auto groter? In 2012 heeft de WHO een overzicht gemaakt. Elke kleur staat voor 5 dodelijke ongevallen per 100.000 inwoners. Nederland is één van de veiligste landen met minder dan 5 dodelijke ongevallen per 100.000 inwoners. In Brazilië gebeuren er 20 tot 25 dodelijke ongevallen in het verkeer per 100.000 inwoners.

road_traffic_accidents_world_map_-_death_-_who2012-svg
Via WHO

Gordels

Ja, er zijn nog steeds landen waar het dragen van een gordel niet verplicht is. Hoewel je in heel Europa gelukkig je gordel om moet doen, zijn er in de Verenigde Staten nog steeds staten waar alleen de voorste passagiers een gordel om hoeven. In de staat New Hampshire zijn er zelfs helemaal geen regels omtrent het dragen van een gordel.

l_2028_647a4310d8ffb00210765d9fa6ce0983
Via ChartsBin

In de groen gekleurde landen is een gordel verplicht. In de gele landen geldt de wet alleen voor de passagiers in de voorste stoelen. Roodgekleurde landen hebben helemaal geen regels omtrent het dragen van gordels.

Tanken

Als je tijdens je vakantie een auto huurt, is de kans groot dat je minimaal 1 keer moet tanken. In onbekende auto’s is het altijd gokken waar de ingang zit voor de brandstoftank. Toch hoeft dit geen gok te zijn. Bij vrijwel elke auto zie je naast het icoontje van de brandstofpomp een klein driehoekje. De driehoek wijst naar de kant waar de ingang zit van de brandstoftank.

Benzinetank

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • henk schouten
  Posted 31/10/2017 9:10 pm 0Likes

  over de snelheid. in Finland geldt ‘s winters een snelheid die 20km lager is. de verkeersborden
  worden aangepast. wellicht geldt dit ook in Noorwegen en Zweden.

 • Nicolas
  Posted 30/09/2017 9:22 pm 0Likes

  Goed artikel. Dit zijn tips die je niet mee krijgt tijdens de rijles. Dat kan ook niet. Desalniettemin zijn ze erg belangrijk.

 • Christiaan Koeter
  Posted 26/01/2017 9:01 am 0Likes

  Leuk artikel om op te slaan! Leuk geschreven

  • Mieke
   Posted 04/04/2017 8:44 am 0Likes

   Helemaal mee eens, ik heb de link bewaard. Je weet nooit wanneer het van pas kan komen! Mieke

Leave a comment

[wpterms id="3193"]