Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie naar het buitenland. Van Duitsland en Frankrijk tot zelfs Italië en Spanje. Vooral tijdens langere autoritten doorkruis je verschillende landen die elk hun eigen regels hebben voor het verkeer op de weg. Wij vonden wat handige overzichten voor verschillende verkeersregels per land die je kunt gebruiken voor het autorijden. Lees ook: Zo maak je de autoruit snel ijsvrij.
Snelheid
In Nederland mag je op steeds meer plekken 130 kilometer per uur rijden. In Duitsland is op veel snelwegen geen maximale snelheid en in Engeland is de maximum snelheid vastgesteld op 112 kilometer per uur.
Links of rechts
Niet alleen in Engeland rijdt het verkeer links, ook in India rijden ze links! Groen rijdt rechts, oranje rijdt links.
Promille
Niet elk land is even streng als het aankomt op de hoeveelheid alcohol die je mag drinken voordat je in de auto stapt. Het aantal promille is weergegeven naast de bijbehorende kleur.
Over dit onderwerp hebben we ook een langer artikel geschreven!
Kosten
In welk land is het goedkoper om een tussenstop te maken? Op deze kaart van Jakob Marian zijn de kosten in levensonderhoud in Europa met elkaar vergeleken. Als norm heeft de maker Duitsland gekozen.

Als je in Duitsland bijvoorbeeld 1.800 euro kwijt bent aan je levensonderhoud, moet je dit getal maal 1,13 vermenigvuldigen om grofweg te berekenen wat diezelfde middelen in Frankrijk kosten. 1.800 euro aan middelen kosten je in Frankrijk 2.034. Dit zijn goede indicaties om te berekenen hoeveel het kost om in een bepaald land tijdelijk te verblijven.
Afstand
Hoe ver kun je nou eigenlijk met de auto reizen in een bepaalde tijd? De website Empty Pipes maakt verschillende interactieve kaarten met informatie van onder andere Google Maps. Op deze kaart kun je elk beginpunt invullen, en de kaart laat zien hoe ver je kan rijden in een bepaalde tijd. Handig om een meerdaagse route uit te stippelen!
Veiligheid
In welke landen is de kans op een ongeluk met een auto groter? In 2012 heeft de WHO een overzicht gemaakt. Elke kleur staat voor 5 dodelijke ongevallen per 100.000 inwoners. Nederland is één van de veiligste landen met minder dan 5 dodelijke ongevallen per 100.000 inwoners. In Brazilië gebeuren er 20 tot 25 dodelijke ongevallen in het verkeer per 100.000 inwoners.

Gordels
Ja, er zijn nog steeds landen waar het dragen van een gordel niet verplicht is. Hoewel je in heel Europa gelukkig je gordel om moet doen, zijn er in de Verenigde Staten nog steeds staten waar alleen de voorste passagiers een gordel om hoeven. In de staat New Hampshire zijn er zelfs helemaal geen regels omtrent het dragen van een gordel.

In de groen gekleurde landen is een gordel verplicht. In de gele landen geldt de wet alleen voor de passagiers in de voorste stoelen. Roodgekleurde landen hebben helemaal geen regels omtrent het dragen van gordels.
Tanken
Als je tijdens je vakantie een auto huurt, is de kans groot dat je minimaal 1 keer moet tanken. In onbekende auto’s is het altijd gokken waar de ingang zit voor de brandstoftank. Toch hoeft dit geen gok te zijn. Bij vrijwel elke auto zie je naast het icoontje van de brandstofpomp een klein driehoekje. De driehoek wijst naar de kant waar de ingang zit van de brandstoftank.