Upcyclen: tips om oude kleding nieuw leven in te blazen

Uiteraard dump je je afgedragen kleding gewoon in de kledingbak, maar er zijn vast ook items waar je een beetje op uitgekeken bent, maar die je toch liever nog een tweede kans wilt geven door de ‘upcyclen’. Voor die oude spijkerbroeken, shirts en jassen hebben we zeven zogenaamde upcycle-tips op een rijtje gezet. Maak bijvoorbeeld een two-tone spijkerbroek, wees creatief met strijkletters en plak een strook fake fur op je jack! 

1. Zijstreep op je jeans

Helemaal klaar met je saaie jeans? Een van de meest simpele manieren om je jeans te upcyclen, is deze te voorzien van een zijstreep. Dat is hartstikke makkelijk! Je hoeft niet eens aan de slag met een naaimachine. Je hebt maar twee dingen nodig, te beginnen met een mooi (fluwelen) lint van zo’n 2 centimeter breed. Vervolgens bevestig je deze gewoon met opstrijktape. Easy peasy, opgefriste jeans!

2. Fake fur op je jack

Heb je een oud (spijker)jack dat al jaren ongebruikt in de kast hangt? Met een brede strook fake fur, bijvoorbeeld in lammy look, kan je jack gewoon nog een tweede ronde mee! Ook deze upcycle-tip is weer enorm simpel! Om de fake fur te bevestigen aan de mouwen en rond je kraag heb je alleen stoflijm nodig. Meet de stroken goed af en breng ze met lijm aan. Gebruik eventueel klemmen om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht.

3. Van spijkerbroek naar spijkerrokje

Voor deze derde tip grijpen we weer terug naar een oude jeans. We weten namelijk zeker dat ook jij die in de kast hebt liggen! Gelukkig kun je van zo’n oude spijkerbroek heel gemakkelijk een spijkerrokje maken. Hiervoor knip je je jeans eerst op maat. Wil je je rokje onder de knie of boven de knie? Daarna knip je de middennaden van beide broekspijpen eruit. Vervolgens naai je het geheel weer vast. Pas op: waarschijnlijk moet je de boel wel een beetje innemen, dus pas je rokje tussendoor goed!

4. Een choker t-shirt

Wees eerlijk: hoeveel zwarte en witte shirtjes heb je nodig? Hoogste tijd om van minstens één exemplaar een choker-shirt van maken! Voor deze simpele upcycle-tip heb je echt alleen maar een schaar én een t-shirt met ronde hals nodig. Je knipt hierbij een v-hals in je t-shirt, waarbij je de kraag behoudt! Je krijgt daardoor dus het effect van een ingebouwde choker. Vind je het moeilijk om recht te knippen? Er zijn ook kromme linialen die je helpen de juiste kromming te maken.

5. Creatief met strijkletters

Je favoriete band, je geboortestad, je stopwoordje; sla strijkletters in en strijk deze woorden op een sweatshirt. Op deze manier kun je met heel weinig werk toch een geheel nieuw kledingstuk maken! In plaats van strijkletters kun je natuurlijk ook voor andere strijkapplicaties kiezen. Die heb je in allerlei soorten en maten, zelfs met pailletjes of franje.

6. Two-tone spijkerbroek

Pak er maar weer een oude jeans bij! We gaan ditmaal een van de twee pijpen bleken. Hiervoor leg je je jeans plat neer en bedek je een pijp met een plastic tas. Zorg ervoor dat je deze pijp goed afdekt, bijvoorbeeld door ducttape te gebruiken. Vul nu een spuitfles met bleek en spuit de onbedekte pijp in. Wacht 15 minuten en keer je jeans om, zodat je de achterkant kunt behandelen. Mocht je de pijp helemaal wit willen hebben, dan moet je dit proces mogelijk een aantal keer herhalen.

7. Kussenhoes met print

Polkadots? Ruitjes? Of een tijgerprint? Soms ben je plots uitgekeken op een oud shirtje. Je maakt er gelukkig in een handomdraai een kussenhoes van. Onze allerlaatste upcycle-tip is weer extreem simpel. Het enige dat je nodig hebt, is een schaar en een naaimachine. O, en natuurlijk nog een kussentje om je nieuwe hoes mee op te vullen!

Wat vind je van deze hack?
4Te gek8Leuk1Serieus?2Meh...1Stom

About Author

1 Comment

  • rieke
    Posted 22/02/2020 8:39 pm 0Likes

    Betreft two tone spijkerbroek: als bleek javel is, NIET gebruiken! Javel breekt nl textielvezels af, waardoor je gaten krijgt en binnen de kortste keren een one tone halve jeans… om te zwijgen over de milieu impact.

Comments are closed.