Tips voor de ongemakken van ongesteld zijn

Als (jonge) vrouw heb je nogal vaak te maken met wat ongemakken als je ongesteld bent. Ben jij een van de gelukkige die vrijwel geen last heeft van menstruatiepijn? Of krijg jij één keer in de maand ook het ene verschijnsel na de ander? Hier lees je de meest voorkomende klachten en wat je ertegen kan doen.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/wat-zegt-de-plaats-van-je-puistjes-over-je-gezondheid/

Klachten

Mood

‘Moet je ongesteld worden?’ Een vraag die vrouwen vaak naar hun hoofd geslingerd krijgen als ze een beetje chagrijnig zijn. Niet zo heel gek, vaak is het namelijk zo dat we in de dagen voor die tijd van de maand last hebben van stemmingswisselingen. Dit komt doordat de hormoonspiegel van de vrouw in de war is. In deze periode kunnen vrouwen extra emotioneel en humeurig zijn.

 • Aan een stemmingswisseling kun je niet heel veel doen. De verandering in stemming komt vaak in vlagen. Wat eventueel wel zou kunnen helpen is bezig blijven, zorg voor wat ‘afleiding’. Als je bezig bent, heb je minder tijd om te gaan nukken. Mocht je een ‘uitval’ hebben of merk je dat de irritatie oploopt? Licht mensen in je omgeving dan even in waar het vandaan komt en vraag of ze hier eventueel rekening mee zouden kunnen houden.

Pijn in de onderbuik

Dit is de pijn en de klacht die het meest voorkomt in de menstruatieperiode van de vrouw. Hier is echter een duidelijke verklaring voor. Dit komt namelijk door de natuurlijke samentrekking van de baarmoeder die het baarmoederslijmvlies afstoot. Bij de een kan dit heel heftig zijn en bij de ander valt het allemaal wel mee. Er wordt ook wel gezegd dat de pijn die je voelt te vergelijken is met de pijn die optreedt tijdens weeën. Dit is namelijk hetzelfde soort proces.

 • Warmte kan wonderen doen als het gaat om pijn aan je buik. Zo kan een warm bad of warme douche de pijn zeker verlichten. Omdat je niet de hele dag in het water kunt doorbrengen, kan je ook altijd nog een warme kruik tegen je buik aanhouden.

Pijn aan de borsten

Dit is een directe oorzaak van de hormonen. De dagen voordat je ongesteld moet worden en in de begin periode kan je een kleine verandering merken als het gaat om je borsten. Ze zijn vaak wat gespannen, zijn wat groter en gevoeliger.

 • Eet minder vet en vermijd cafeïne.

Rugpijn

Dit symptoom staat waarschijnlijk op de tweede plek van meest voorkomende klachten. De pijn voel je dan met name in je onderrug. Het kan zelfs zo pijnlijk zijn dat je van gekheid niet meer weet wat voor houding je aan moet nemen. De rugpijn wordt veroorzaakt door de samentrekking van de baarmoeder. Het kan ook zijn dat je rug letterlijk iets in elkaar zakt door het verzwakken van het heupgewricht. Dit komt wederom door de hormonen.

 • Om de pijn te verlichten en zo draagbaar mogelijk te maken kan een warme douche of een warm bad wonderen helpen. De warmte verzacht de pijn en doordat je ontspant neemt de druk in je onderrug af. Blijf je last hebben van je rug? Dan is het beoefenen van yoga misschien de oplossing. Een massage kan ook helpen.

Vermoeidheid

Een periode van vermoeidheid kan in verschillende fasen van de menstruatiecyclus voorkomen. Het kan erg vervelend zijn, je voelt je slap en futloos.

 • Zorg dat je ‘s nachts voldoende slaap krijgt. Een dutje doen wordt vaak niet aangeraden omdat je zo ‘s avonds moeilijker in slaap komt. Mocht je echt zo moe zijn dat je niet meer op je benen kunt staan, ga dan even liggen. Zet de wekker zodat je niet te lang slaapt. Actief blijven en gezond eten kunnen je vermoeidheid ook verminderen.

Misselijkheid

Het is een niet veelvoorkomende klacht, maar kan door de pijn in je onderbuik toch worden veroorzaakt. Je buik is een beetje overstuur waardoor je misselijk kunt worden.

 • Eet voedsel dat makkelijk te verteren is en niet zo zwaar op de maag ligt. Slaap genoeg en neem niet te veel suikers.
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?2Meh...0Stom

About Author

1 Comment

 • Fleur Bovens
  Posted 18/02/2017 8:37 am 0Likes

  Voor de nog wat onervaren lezer van dit bericht. Al deze tips zullen wel iets helpen maar wil je snel en zonder gedoe afkomen van je buikpijn, rugpijn en hoofdpijn neem dan gewoon een goede ibuprofen of 1 a 2 paracetamol. Soms ga ik dan nog eventueel een half uurtje op bed liggen slapen en na een uurtje ben ik van al mijn menstruatie klachten af. Hopelijk werkt dit voor jou ook.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]