Tips voor schaatsen op natuurijs

Vandaag is bekendgemaakt dat de eerste marathon op natuurijs zal worden geschaatst in Haaksbergen. Het is de eerste marathon sinds 2013 en Haaksbergen had deze eer voor het laatst in de winter van 2009-2010. De mannen staan waarschijnlijk vanavond om half 8 aan de start van de marathon, de vrouwen starten een uur eerder om half 7. Voor iedereen die vanavond gaat schaatsen of de marathon vanaf de kant bekijkt, heeft Lifehacking een aantal handige tips.

Warm blijven
Of je nu zelf de marathon gaat schaatsen of de schaatsers gaat aanmoedigen, goed voorbereid zijn op de kou is een eerste prioriteit. Uren op het ijs vragen heel wat van je lichaam, warm en doorbloed blijven is van levensbelang.
Vorige week gaven we al vijf tips om prettig de winter door te komen, eerder verscheen al het artikel ‘Hoe je koude handen warm krijgt door beter te ademen‘ op Lifehacking.nl. De tips hierin zijn een goed begin om de doorbloeding van je lijf te verbeteren. (ik voel mijn handen na één minuut bewuster ademen al warmer worden!). Om die warmte vast te houden is thermisch ondergoed een must wear en katoen een don’t. In dit artikel van wintersporters.nl staat duidelijk en eenvoudig uitgelegd waarom dit van belang is, en er worden ook enkele tips gegeven. Ook themo-sokken zijn onmisbaar.

Wat neem je mee?
Naast thermische kleding is een thermoskan natuurlijk ideaal om bijvoorbeeld thee mee te nemen. Of zoute bouillon, zoals Erik Hulzebosch in zijn interview met Men’s Health tipt. Hiernaast tipt hij om vooral niet te teveel te eten.

Hoe goed voorbereid je ook bent, er bestaat op natuurijs altijd het risico op het terechtkomen in een wak. Zorg ervoor dat je er uit kunt komen door een ijspriem mee te nemen. Neem ook een touw mee voor het geval je een mede-schaatser in het ijs ziet belanden.
Je mobiel neem je veilig mee in een mee waterdichte plastic zak, om indien nodig de hulpdiensten te bellen nadat je zelf of een collega-schaatser in water is beland.
En vergeet vooral je schaatsen niet!

De reis
Ga je op reis naar een plek om te schaatsen? Plan dan je reis goed! Zowel het auto- als treinrverkeer ondervindt hinder van de kou, anticipeer daarop. Plan je optimale reis ruim optijd, om vervolgens een dag en enkele uren van tevoren te controleren of het nog steeds optimaal is.

Voor de treinreis gebruik je de NS-reisplanner, die via de treinplanner gemakkelijker te benutten is. Raadpleeg verder 9292.nl voor de aansluitende bussen, maar vergeet vooral niet om de geadviseerde reis te controleren bij de lokale vervoerders: omleidingen worden niet altijd meegnomen in het reisadvies!

Ga je met de auto? De ANWB heeft actuele verkeersinformatie, maar voor vertrek moet je auto natuurlijk wel starten.. Hier heeft de ANWB enkele tips voor, van het voorkomen van bevroren handremmen tot veilig rijden in de sneeuw.

Ga je op de fiets of neem je die mee? Lees dan eens onze tip over fietsen in de sneeuw.
Ook lopen in de sneeuw is voor ons Nederlanders een onderneming. Sneeuwkettingen voor schoenen zijn dan ook niet overbodig.

Koek en Zopie
Thuis, schaatsend of recreatie: Koek en Zopie en ijspret zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zopie is van oorsprong een mix van bockbier en rum, maar in de meeste kraampjes wordt tegenwoordig chocolademelk of snert verkocht. Libelle geeft hier een authentiek recept voor ouderwetse zopie, inclusief eieren en kruidnagels.

Hopelijk is de marathon een voorbode van een winter die streng genoeg is voor een Elfstedentocht!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]