Trakt volgt je online TV shows en films en geeft suggesties

Trakt

 

Trakt is een website die volgt welke series en films je kijkt. Dit is erg handig om bij te houden wat je hebt gezien, bij welke aflevering je bent gebleven en wat je vrienden kijken. Tevens geeft het suggesties voor andere series die bij je kijkgedrag passen.

Eenmaal geïnstalleerd, vertoont Trakt realtime wat je kijkt en slaat dit op in je profiel. Ook kun je series en films opslaan in je watchlist, eerder bekeken series als gezien aanvinken, series een cijfer geven, en veel meer. Dit resulteert in een compleet overzicht van de series en films die je hebt gezien. Ook geeft Trakt aan wanneer er een paar uur later een serie die je volgt uitgezonden wordt. Er zijn nog veel meer opties beschikbaar, maar dit zijn wel de belangrijkste.

Voordat Trakt goed werkt, moet je echter wel precies de juiste instellingen hebben, en documentatie over de werking is weinig tot niet aanwezig of vindbaar. Trakt werkt samen met diverse mediaspelers, maar niet met de standaard spelers zoals VLC. Enkele spelers die samenwerken met Trakt zijn XBMC, MediaPortal en Boxee.

XBMC wordt aangeraden door fanatieke trakt-gebruikers, dus die heb ik gebruikt voor deze test. En het bevalt goed! Naast de ervaring dat hij prima werkt met Trakt, houdt XBMC ook bij welke afleveringen je al hebt gezien en waar in een serie je bent gebleven als je het programma afsluit. Als een aflevering is afgelopen, kun je met twee simpele klikken de volgende starten.

Het stappenplan:

1. Maak een Trakt-account aan op trakt.tv

2. Download XBMC via xmbc.org
(XMBC werd na installatie meteen full screen, de shortcode voor verkleinen is CMD+F, oftewel de shortcode voor zoeken)

3. Maak de koppeling met Trakt
Om de koppeling te maken, ga je in XMBC naar System – Settings – Add-ons – Get add-ons – XBMC.org Add-ons – Services – Trakt en daar klik je op ‘Install’.

4. Stel de juiste ‘scrapers’ in via add-ons
Om te zorgen dat Trakt kan ‘lezen’ welke film of serie je kijkt, stel je een koppeling met The Movie Database en The TVDB in:
Voor films:
System – Settings – Add-ons – Get add-ons – XBMC.org Add-ons – Movie Information – The Movie Database – Install
Voor series:
System – Settings – Add-ons – Get add-ons – XBMC.org Add-ons – TV information – The TVDB – Install

System – Settings – Add-ons – Get add-ons – XBMC.org Add-ons:
(klik op de afbeelding voor een groter formaat)

XBMChomesystemsettingsXBMCaddons

XBMCgetaddonsXBMCorgaddons

5. Maak de juiste mappenindeling op je computer
Maak één map met films, en één met series. Waar je dit doet, is jouw eigen keuze. Voor de map met series is het voor het lezen door XBMC belangrijk dat je per serie een map maakt met de naam van de betreffende serie.

6. Stel deze mappen in als ‘source’
Stel deze mappen in als source via video’s – files – add video’s – add video source. Browse daar naar de map waar je je bestanden in hebt staan en noem de mappen vervolgens ‘series’ of ‘films’, naar de mappen op je computer die je eerder aan hebt gemaakt (dit is geen must maar wel erg handig voor je eigen overzicht). Kies daarna de scraper (The Movie Database voor films) die je eerder hebt geïnstalleerd. Ook kun je hier zoeken naar andere scrapers, er is bijvoorbeeld een speciale scraper voor Manga-films!

XBMCaddvideosourceXBMCaddscraper

 

7. Video’s kijken!
Zo zou het systeem moeten werken. Via home kun je nu in de horizontale balk ‘series’ en ‘films’ zien. Heb je nieuwe content aan je mappen toegevoegd, voeg dit dan toe door in XBMC in de betreffende map of in video’s op de rechtermuisknop te klikken (command + klik op Mac) en kies ‘scan for new content’ of ‘update library’.

 

En zo ziet Trakt er dan uit:

Trakt

 

Deze post is een vervolg op het eerder geplaatste “Weet welke films je hebt gezien met Letterboxd

Veel kijkplezier, en tips over leuke features van Trakt en XBMC zijn natuurlijk welkom in de comments!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...2Stom

About Author

1 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]