Travel Hacks #3: tips vóór het boeken

Reizen betekent je vrijwillig storten in een nieuwe wereld, en dat kan erg louterend zijn. Om er voor te zorgen dat je goed voorbereid en zo soepel mogelijk op je bestemming aankomt, geeft Lifehacking je de komende tijd een serie tips. Vandaag aflevering 3: tips voordat je gaat boeken.

Boek vroeg. Of juist laat...
Als je een hotel of appartement zoekt, kun je op boekingswebsites vaak kiezen voor kosteloze annulering. Dat kan erg handig zijn, want je zit nergens aan vast en kunt ondertussen openstaan voor alternatieven. Want vroeg boeken betekent niet altijd dat je de laagste prijs krijgt!

Orienteren 2 Lifehacking

Oriënteer je
Verdiep je in hotels, restaurants en bezienswaardigheden ter plaatse via bijvoorbeeld Tripadvisor.com. Er zijn tientallen sites om een accomodatie te boeken. Bijvoorbeeld vakantiehuizen met karakter op charmequality.nl, of met 30 jaar ervaring op belvilla.nl, jouw vakantiehuis op atraveo.nl, mooie vakantiehuizen en -woningen op casamundo.nl, direct bij de particulieren huren op micazu.nl (partner van D-Reizen), Bed and Breakfasts op bedandbreakfast.nl, logeren in cultureel erfgoed via erfgoedlogies.nl, zoeken en boeken bij topictravel.nl, de mooiste vakantiehuizen in Europa via villaxl.nl, Franse verblijven op gites-de-france.com, vakantieparken bij happyhome.nl, een bijzondere vakantiebeleving via specialvillas.nl, appartement, B&B of vakantiewoning bij wimdu.nl (!), of Franse vakantieverblijven via franceguide.com, of juist Duitse bij germany.travel of bij ferienwohnungen.de, overnachten met Staatsbosbeheer, lekker weg met een hele groep via Lekker weg met Groepen, en bijzondere adresjes vind je natuurlijk bij bijzondere-adresjes.nl.

Websites met heel veel accommodatie vind je via booking.com, hotels.nl of tegelijk zoeken bij beide (en meer) sites via trivago.com (aanrader!)

Loop virtueel rond op de bestemming
Als je weet waar je naartoe gaat, kun je al even virtueel rondneuzen op de bestemming met Google Street View (of Bing Streetside) en misschien staat het uitzicht van je hotelkamer wel op Room77. Handig!

Maak handig gebruik van vliegticketwebsites
Veel vliegticketwebsites (vliegwinkel, vliegtickets, tix, etc.) bieden handige zoekfuncties om de beste vlucht te vinden, maar bieden niet per sé de beste prijs. Het kan dan uit om dergelijke vergelijkingswebsites… te vergelijken! Probeer bij een concurrent dezelfde vlucht te boeken. Als het boekingsproces door de vergelijkingswebsite wordt afgehandeld, kun je er vanuit gaan dat die site enkele tientjes aan jouw boeking overhoudt. En dat zie je pas als je ver in het reserveringsproces zit. Rechtstreeks boeken bij de vliegmaatschappij nadat je de beste vluchtoptie hebt gevonden, is vaak het goedkoopste. Enige uitzondering die ik daarop heb kunnen vinden is Skyscanner.

Bekijk voordat je boekt wat wel en niet mee mag. Bij low budget-maatschappijen als Ryanair en EasyJet is standaard slechts handbagage bij de prijs inbegrepen. Een koffer meenemen in het ruim kan zelfs duurder zijn dan het vliegticket alleen. Ook handig om te weten: EasyJet staat erom bekend een ingehaalde vertraging niet om te roepen, waardoor het kan zijn dat je rustig zit te wachten met een kop koffie zit te wachten omdat je dacht dat er vertraging was, om vervolgens je vliegtuig te zien opstijgen.

Overigens: vroegboeken van een vlucht is niet altijd goedkoper. Vliegmaatschappijen hanteren een principe dat bekend staat als fluid pricing. Dat betekent dat een vlucht duurder is naarmate de maatschappij in die periode veel boekingen verwacht, en goedkoper op andere momenten. Het TROS-consumentenprogramma Radar heeft vorig jaar eens geprobeerd daar een vinger achter te krijgen, maar kon geen definitieve duidelijkheid krijgen. Het geheim van de smid, dus.

Auto Bergen Lifehacking

Boek lokaal transport van tevoren
Weet je al wanneer precies wanneer je een trein of bus wilt nemen? In andere landen is het heel normaal om vooraf een ticket te boeken, dat scheelt je veel geld. De Noorse Spoorwegen hebben bijvoorbeeld een minipris-ticket beschikbaar, waarmee je een dag door heel Noorwegen kunt reizen voor slechts € 27,-. Voor die prijs kom je in Nederland zo’n driehonderd kilometer verderop, maar reis je in Noorwegen zomaar 1500 kilometer afleggen. En dat terwijl Noorwegen bekend staat als een duur vakantieland. Ook via Deutsche Bahn zijn tickets voor Duitse reizen vooraf aan te schaffen. Ook handig: via Raileurope kun je treinpassen voor enkele of meerdere landen boeken.

Regel vooraf een parkeerplek bij het vliegveld
Parkeren op de officiële vliegveldparkeerplaatsen kan erg in de papieren gaan lopen. Maar omdat niet alle vliegvelden op elk moment van de dag vanuit elke plek in Nederland goed te bereiken zijn per OV, moet je soms wat. Dan heb je ruwweg twee alternatieven: de parkeerondernemers (vaak tuinders of boeren voor wie het lucratiever is parkeerwacht te zijn dan gewassen te verbouwen) en echte Lifehacking-opties.

De parkeerondernemers kun je eenvoudig vinden met een zoektocht op internet. Ondernemers onderscheiden zich met aanvullende diensten zoals total car cleaning of een onderhoudsbeurt, maar over het algemeen lopen de tarieven voor de basisservice niet ver uiteen. Bovendien bieden de meeste ondernemers uitstekende pendeldiensten, waardoor het feit dat hij tien kilometer verderop zit geen probleem hoeft te zijn.

Het Lifehacking-alternatief is je auto te parkeren bij een P+R in een plaats niet ver van het vliegveld, en dan verder reizen met trein of bus. Voor Schiphol bijvoorbeeld kun je à €22 onbeperkt parkeren in de parkeergarage van het LUMC in Leiden, vanwaar je (ook ’s nachts) binnen twintig minuten van en naar Schiphol kan. Of parkeer je auto op straat in Ouderkerk aan de Amstel, en neem vanaf daar bus 300 of Niteliner N30 die je in ongeveer 20 minuten van en naar Schiphol brengt.

Nog veel meer tips over slimmer parkeren lees je in een artikel van Mischa Coster uit 2010: slimmer parkeren.

Bereid je auto voor
Ga je met de auto? Zorg dan dat-ie goed in orde is. Het minste wat je kunt doen is alle vloeistofpeilen controleren (brandstof, olie, ruitensproeier, remvloeistof etc.) en de bandenspanning, remmen, verlichting enzovoorts. Ook in de cabine moeten alle vakjes gevuld (snoep, water, fris) of juist geleegd (asbak, prullenbak) zijn. Je auto wassen en poetsen voor je weggaat geeft een fris-op-weg gevoel. Maar overweeg ook een grote beurt, of het checken van je airconditioning.

Auto Lifehacking

Bepaal en boek een accommodatie onderweg
Zeker als je een lange reis met de auto gaat maken, is het verstandig onderweg ergens te blijven hangen. Zoek en boek een plek van tevoren. Die vind je door te bepalen hoe ver je reist (gezinnen tussen 600-800km maximaal op een dag) en dicht langs de route iets te zoeken via één van bovengenoemde boekingswebsites. Bedenk bij het boeken wat je nodig hebt in een hotel: flexibele check-in/check-uit tijden, dichtbij de snelweg, relatief goedkoop, vroeg ontbijt, etc.

Stippel de route die je wilt rijden uit
Dat kan met Google Maps, de ANWB Routeplanner, Michelin, enfin, opties genoeg. De website 101 vakantietips heeft een handig overzicht geplaatst.

Erg leuk nog altijd zijn de ANWB routekaarten, gratis voor leden. Mooie, duidelijke old skool papieren landkaarten waarop je prachtig de route kunt uitstippelen, letterlijk, met een stift. En zo steek je ook nog iets op van de topografie, iets wat je met alleen een navigatiesysteem al gauw vergeet.

Heb je de route bepaald maar gebruik je wel een navigatiesysteem, programmeer je GPS dan van tevoren. Mogelijk moet je de gebruiksaanwijzing er even bijpakken, maar in de meeste systemen kun je route programmeren tussen ‘waypoints’. Daar kun je veel plezier van hebben.

Reizen Lifehacking

Boek treintickets bij het loket
Voor internationale treinreizen is het kopen van tickets via internet lastig, is mijn ervaring. Niet alleen is er weinig overzicht op de website van NSHispeed, je ziet er ook niet alle opties en slimme trucs. Mijn ervaringen met het loket van NSHispeed zijn erg goed, en de medewerkers tonen zich altijd érg behulpzaam. Je moet er even voor de deur uit, en ze zitten niet overal (binnenkort sluiten Groningen, Eindhoven en Maastricht zelfs), maar het kan je aardig wat geld en veel frustratie schelen.

Betaal extra voor priority seating bij budgetmaatschappijen
Ga je je tickets boeken bij een budget-vliegmaatschappij? En zit je niet in een rolstoel, ben je niet zwanger, en neem je geen baby mee? Betaal dan extra voor priority seating, vooral als je geen vaste zitplaats hebt aangewezen gekregen. Het kost je een paar euro extra per vlucht, maar dan mag je wel als eerste het vliegtuig in – en dat heeft zo z’n voordelen.

Waar moet je zitten in het vliegtuig?
Soms kun je al bij het boeken je zitplaats reserveren, ander gebeurt dat bij het inchecken – behalve bij de very low budget-maatschappijen. Maar… welke stoel moet je dan kiezen? Voor het antwoord op die vraag raadpleeg je de vliegtuigzitplaatsgoeroe Seatguru.com. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze KLM Boeing 737-800 en dan zie je precies wat de goeie en slechte plekken zijn, waar er stopcontacten zijn, enzovoorts.

Weet hoe je tegen de laagste kosten kunt betalen
Geld opnemen en pinnen in het buitenland kost niet zelden geld. In Eurolanden pinnen of Euro’s opnemen is meestal gratis, maar neem je een andere valuta op, dan worden er kosten in rekening gebracht. Voor pinnen gelden vaak andere tarieven dan voor geld opnemen. Wissel dus zo nodig vooraf je euro’s voor andere valuta en zorg dat je weet wat betalen kost, zodat je eenmaal thuis niet voor rare verrassingen komt te staan. Kijk op de site van je eigen bank wat de kosten zijn.

Zien we wat over het hoofd? Heb je aanvullingen? Heb je nog andere goeie tips voordat je gaat boeken? Laat het ons en andere lifehackers weten in de comments!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

Comments are closed.