Travel Hacks #6: Handig online

Het is juli en de zomervakanties zijn begonnen, dus gaan er weer heel wat mensen op stap, de komende tijd. Reizen betekent je vrijwillig storten in een nieuwe wereld, en dat kan erg louterend zijn. Om er voor te zorgen dat je goed voorbereid en zo soepel mogelijk op je bestemming aankomt, geeft Lifehacking je de komende tijd een serie tips. Vandaag aflevering 6: handig online.

Gratis internet onderweg

Er zijn inmiddels veel plekken waar je gratis WiFi hebt. Bijvoorbeeld in de trein, op stations via KPN waar je met je KPN Internet Plus Bellen of XS4ALL-account gratis gebruik van kunt maken. Veel vliegvelden geven bovendien gratis internet. Nog een aantal tips (via Lifehacker.com):

  • Zoek van tevoren uit welke hotels waar je verblijft en bedrijven die je bezoekt gratis WiFi hebben. Bij boekingswebsites als Booking.com en Trivago kun je dat makkelijk terugvinden. En kijk ook eens naar de Lifehacker WiFi ranglijst
  • Gebruik een WiFi hotspot database, zoals WeFi, al moet je daar wel internet voor hebben. Ze hebben ook apps voor iPhone en Android. Ook een goeie is het FON netwerk.
  • Zoek naar verborgen netwerken. Niet alle WiFi-netwerken verschijnen in je standaard lijst met beschikbare netwerken. Soms zijn er verborgen netwerken die je eenvoudig kunt vinden met een applicatie als (Windows) Netstumbler of (Mac) MacStumbler, iStumbler of MacStumbler.

Kijk voor nog meer tips naar dit artikel van Lifehacker.com of naar dit artikel van Apartment Theory

Pas op voor honeypot WiFi

Een honeypot WiFi-netwerk is bedoeld om je persoonlijke informatie te ontfutselen. Honeypots lokken je door ‘gratis’ internet te bieden of door WiFi-netwerknamen te gebruiken die heel algemeen zijn. De werking van beide lokmethoden is anders, dus de verdediging ertegen ook.

  • De beste verdediging tegen honeypots is gewoon geen WiFi te gebruiken op openbare plekken. Dat betekent: WiFi uitschakelen op je telefoon, tablet en computer.
  • Heb je toch internet nodig, maak bij gratis WiFi dan gebruik van VPN om contact te leggen met internet. Veel werkgevers bieden VPN-toegang tot hun netwerk, en als je dat niet hebt kun je HideMyAss gebruiken, of het Duitse VPN-Dienst
  • Heb je daar geen zin in, gebruik dan in elk geval je gezond verstand. Als op een vliegveld op posters een WiFi-netwerk of zone staat aangekondigd, kun je enig vertrouwen hebben. Maar vind je in je lijstje met beschikbare netwerken bijvoorbeeld “Free Internet Access!”, word dan wantrouwig.
  • Schakel de optie tot automatisch onthouden van netwerken uit op je laptop, smartphone en tablet. Of als dat niet lukt, verbreek dan actief de verbinding met WiFi-netwerken als je klaar bent. Want stel dat je in de trein gebruik maakte van het netwerk tmobile, dan maakt je smartphone mogelijk een kilometer verderop automatisch en ongemerkt contact met een honeypot die dezelfde naam gebruikt. Een kwaadwillende hacker kan zo eenvoudig gebruikersnamen en wachtwoorden sniffen van argeloze voorbijgangers!

Mifi-routers, tethering

Eén van mijn betere investeringen is een MiFi-router geweest. Via eBay kocht ik voor €85 een simlockvrije Huawei E585, met daarin een Vodafone SIM-kaartje met Mobiel Breedband Basis. Dat geeft me overal een razendsnelle, betrouwbare en veilige internetverbinding. Overigens is het Vodafone MiFi-modem (onder de motorkap Huawei) ook prima, alleen kan de Huawei E585 nog sneller. Nog meer over MiFi bij een wat ouder artikel op Frankwatching.

Het kan geen kwaad te shoppen voor het juiste data-abonnement. Er zit beweging in de markt: Tweakers meldde onlangs dat de nieuwe virtuele provider Bliep je de hele dag online brengt voor een halve euro. Klinkt interessant, maar de snelheden zijn bedroevend laag. Let daar dus op voor je iets afsluit.

Ga je naar het buitenland, dan is de Droam een overweging waard. Goedkoop roaming internetaccess met een MiFi-router in het buitenland, op huurbasis. Zie ook de reviews op Lifehacking.nl van Mischa Koster en Patrick Loonstra vorig jaar.

Heb je een goed internetabonnement op je smartphone, dan kun je die misschien delen. Tethering, heet dat. Afhankelijk van je provider moet je je telefoon al dan niet rooten of jailbreaken.

Bring Your Own Router

Sommige hotels hebben behalve draadloos ook bedraad internet. Dan is het erg handig je eigen (draadloze) router mee te nemen. Die sluit je aan op het bedrade hotelnetwerk, dat vervolgens draadloos beschikbaar wordt gemaakt voor je eigen apparaten. Dat is niet alleen veiliger, want de meeste routers hebben een ingebouwde firewall dus kunnen de andere gebruikers jouw apparaten niet “zien”, maar ook goedkoper want zeker daar waar je internet moet kopen is het vaak beperkt tot één apparaat. Je router kan dat ene apparaat zijn en internet vervolgens delen met al jouw draadloze apparatuur. Handig!

Zien we wat over het hoofd? Heb je aanvullingen? Heb je nog andere goeie tips voordat je gaat boeken? Laat het ons en andere lifehackers weten in de comments!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • Toon Emmils
    Posted 26/06/2013 8:27 pm 0Likes

    Voor in hotels heb je uiteraard Connectify; een progje voor op je laptop..
    Als je je laptop aansluit op de gratis netwerkkabel in je kamer, maak je met connectify een wifi accespoint van je laptop en kun je je tablet en telefoon daarmee verbinden..

  • Manja
    Posted 16/07/2012 11:14 am 0Likes

    Tip: Veel openbare bibliotheken in binnen- en buitenland bieden behalve gratis internet-pc’s ook gratis wifi aan.

  • sypie
    Posted 13/07/2012 11:01 am 0Likes

    En wil je tijdens je vakantie tóch je mail controleren op een computer die NIET van jou is: hou er dan rekening mee dat Gmail extra beveiligingsmaatregelen heeft getroffen waar je alleen in het buitenland achter komt.

    Afgelopen weken was ik ook in verweggistan, wilde inloggen op Gmail en dat ging niet. Er werd een extra beveiliging opgezet waarbij (dacht ik) naar een tweede e-mailadres werd gevraagd. Dit heb ik nooit gehad of gedaan bij mijn weten dus ik kon Gmail niet in.

    Door middel van het instellen van een Nederlandse proxy kon het wél, omdat het voor Gmail zo leek alsof ik lekker uit Nederland kwam. Ideaal is het niet omdat je nooit weet wat een proxy wel of juist niet doet met wachtwoorden.

    Wees dus gewaarschuwd dat je NIET zomaar van alle webdiensten gebruik zou kunnen maken.

Comments are closed.