Trivia: 6 weetjes over koffie

Wat is het grootste handelsproduct na olie? De populairste drank na water? Gezegend door de paus? Geloof het of niet, waarschijnlijk heb je het vandaag al gedronken: Koffie. Voor veel mensen onmisbaar in hun ochtendroutine. Lifehacking.nl heeft wat leuke weetjes opgezocht over deze historische drank.

CrazyGoat

De Ethiopische boer

Er was eens een Ethiopische boer rond 300 na Christus, die merkte dat zijn geiten heel actief werden na het eten van bessen van een bepaalde plant. De boer proefde er zelf een paar en ontdekte dat hij vol energie schoot na het eten van de bes. Nadat hij de plant had meegenomen, werd ontdekt dat het energierijke effect vooral van het zaadje afkomstig was.

Hoewel koffie ontstond als hartig en energierijk voedsel voor onderweg, werd in de loop der jaren ontdekt dat koffie veel toegankelijker was als het werd getrokken van gebrande en gemalen bonen.

Koffie wereld

Koffie is mondiaal

Wist je dat het woord koffie in zo’n 24 talen ongeveer hetzelfde klinkt? Als je dus in het buitenland bent hoef je meestal niet eens de taal te spreken om koffie te bestellen.

Paus Koffie

Café Catholica

Toen de Italianen in de zestiende eeuw Europa kennis lieten maken met koffie, stond de Heilige Vader hier niet om te springen. Koffie kwam namelijk uit het Ottomaanse Rijk en de paus was niet bepaald fan van zijn islamitische buren. Na het proeven van de koffie, zegende de paus echter de bonen en gaf katholieken toestemming om koffie te drinken. Volgens de paus was koffie zo lekker dat het “niet alleen bestemd kan zijn voor ongelovigen”.

Coffee couple

Date of koffie-dieet

Vroeger was het in Turkije mogelijk om te scheiden van je partner als diegene geen koffie voor je wilde zetten. Hoewel dit vandaag de dag wel heel extreem klinkt, raad ik het je vandaag de dag nog steeds af om alleen voor jezelf koffie te zetten als je vriend of vriendin in de buurt is.

Alsof de Turkse tradities niet genoeg waren, heeft onderzoek onder 300 vrijgezellen aangetoond dat ‘samen koffiedrinken’ wordt gezien als de leukste bezigheid tijdens de eerste date. Het ‘niet lusten van koffie’ wordt gezien als afknapper. Kortom, koffie is belangrijker voor je relaties dan je denkt!

Twee soorten koffie

Cafeïne-machine?

Veel mensen zijn van mening dat donkere koffie sterker is van smaak en dus meer cafeïne bevat. Het tegendeel is echter waar! Doordat donkere bonen langer zijn gebrand, wordt er meer cafeïne verbrand tijdens het proces. Daardoor bevat lichtere koffie vaak meer cafeïne.

Naast het brandingsproces verschilt het cafeïnegehalte ook per koffiesoort. Van alle koffie wereldwijd is 70% gemaakt van de milde Arabica koffieboon. De minder bekende en pittige Robusta koffieboon bevat meer cafeïne en is goed voor de overige 30% van de totale koffie-consumptie.

Koffie Cambridge

Koffie en techniek

Begin jaren 90 was er op de Universiteit van Cambridge een probleem; er was in het hele pand maar één koffiezetapparaat en dat stond midden in het gebouw. Hierdoor moest iedereen een fikse wandeling maken voor een bakje koffie en als je pech had stond je voor een lege koffiepot.

Om onnodige wandelingen te voorkomen werd er ongemerkt een revolutionaire uitvinding gedaan; de webcam. Er werd een camera geïnstalleerd die drie foto’s per minuut maakte en de onderzoekers van Cambridge ontwikkelden software waardoor iedereen vanaf de interne server de foto’s kon bekijken. De populariteit van de online koffiepot steeg en binnen enkele jaren keken miljoenen mensen wereldwijd naar de koffiepot van Cambridge. Uiteindelijk wed het idee opgepikt en uitgewerkt naar de moderne webcam.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]