Trukendoos: verbaas je vrienden met deze getallen!

Wij van Lifehacking zijn altijd wel in voor een goede truc, helemaal als niemand van ons weet hoe het werkt. Laatst hebben we een trucje met getallen op internet gevonden die we jullie niet willen onthouden! We hebben hem voor het gemak even omgezet naar een simpel plaatje, zodat het makkelijker is om zelf te proberen bij iemand.

getallen puzzel truc

De truc

Op de afbeelding staan de getallen 1 tot en met 15 opgedeeld in vier kolommen. Je vraagt degene waar je de truc bij wil doen of ze in hun hoofd een getal willen kiezen tussen de 1 en de 15. Als ze een getal hebben gekozen, vraag je of hun getal in de eerste kolom staat. Als ze hierop “ja” antwoorden, onthoud je het BOVENSTE getal van de kolom, in dit geval 1. Vervolgens vraag je of hun cijfer in de tweede kolom staat en als ze de vraag positief beantwoorden tel je het bovenste cijfer uit de tweede kolom op bij de 1 uit de eerste kolom. Als ze antwoorden met “nee”, tel je het bovenste getal niet. Nadat je alle vier kolommen bent afgegaan met je slachtoffer, tel je de bovenste getallen van de ‘positieve kolommen’ bij elkaar op en dat is het getal wat ze in hun hoofd hadden. Probeer het maar!

Wat vind je van deze hack?
26Te gek8Leuk2Serieus?6Meh...7Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

 • Orlando Furioso
  Posted 11/03/2016 11:09 am 0Likes

  Dit is trouwens dezelfde uitleg die Sietse heeft gegeven, maar dan in andere bewoordingen.

 • Orlando Furioso
  Posted 11/03/2016 11:05 am 0Likes

  Ik snap niet waarom niemand van jullie snapt hoe het werkt. Zet de getallen in de kolommen maar eens in de juiste volgorde. Dan zie je in een oogopslag dat 2 keer ja plus 2 keer nee 3 maakt en dat 4 keer ja 15 is. Et cetera. Het is dus een kwestie van elimineren. Als het eerste antwoord nee is, weet je al dat het niet een van de acht oneven getallen zijn, en ga je dus verder met kolom 2 om drie of vier van de resterende 7 even getallen weg te kunnen strepen. De bovenste rij zorgt ervoor dat je niet hoeft te noteren, omdat dat de enige getallen zijn die er maar een keer in staan en de enige vier verschillende die opgeteld 15 als uitkomst hebben en alle mogelijke uitkomsten kunnen ‘berekenen’.

 • Niels Gouman
  Posted 18/01/2016 9:47 am 0Likes

  Dus even om te testen..

  Getal tussen de 1 en 15. Ik kies 8.

  Staat niet in kolom 1, 2, 3. Wel in 4. Dus ik tel de bovenste cijfers van kolom 1, 2 en 3 bij elkaar op. Toch?

  1+2+4 = 7.

  Wat doe ik fout?

  • Lub Snoek
   Posted 18/01/2016 10:16 am 0Likes

   Dag Niels,

   Helaas heb je het verkeerd begrepen. Je telt alleen de bovenste getallen van de kolom waar het cijfer WEL instaat. Doordat het getal 8 alleen in de vierde kolom staat, tel je alleen het getal van de vierde kolom, en dat is 8. Je telt alleen de kolommen waar hun cijfer wél instaat.

 • Sietse
  Posted 16/01/2016 9:45 am 0Likes

  Is niet zozeer een truc, ook niet ingewikkeld: het is het noteren van een getal in een binaire notering. 15 is 1111 als je het binair schrijft, daarom staat hij in alle vier de kolommen. De eerste rij geeft de waarde van die kolom aan: 1, 2, 4 en 8, oftewel 2^1, 2^2, 2^3 en 2^4.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: