Twee technieken om met creatief denken tot een oplossing te komen

De meest originele ideeën op deze wereld komen niet tot stand door met een grote groep te overleggen in grijze kantoorruimte, of door heel bewust na te denken over een oplossing voor je probleem. De kroeg, de douche en in bed zijn veelgehoorde plekken waar ideeën wel ontstaan. Er zijn echter ook creatieve technieken waarmee je originele ideeën op kunt roepen. Hieronder vind je twee, die je in je eentje thuis uit kunt voeren. In een recent artikel pleitte Arjan Broere al voor het alleen brainstormen.

1. Dalí-style

Om tot zijn bizarre schilderijen te komen, haalde Dalí zijn inspiratie uit zijn onderbewuste. Hij deed dit door op een stoel te gaan zitten, een lepel in zijn hand te houden, een ijzeren plaat op de vloer onder die lepel te leggen en vervolgens volledig te ontspannen.
De stappen:

 • denk aan je uitdaging: aan je vooruitgang, obstakels, alternatieven, etc. Laat het dan gaan en ontspan.
 • ontspan volkomen
 • kalmeer je hersenen: denk niet aan wat er die dag is gebeurd
 • kalmeer je ogen: je kunt de afbeeldingen niet opzoeken, je moet passief zijn om ze toe te kunnen laten
 • eenmaal in je ontspannen staat, val je snel in slaap en word je wakker van de lepel die op plaat valt
 • teken of noteer meteen wat er in je onderbewuste naar boven is gekomen. Dit zullen vreemde, onverwachte, beelden zijn, die snel weer vervagen
 • zoek naar de associatieve link. Schrijf het eerste wat in je opkomt op. Zoek naar verbanden met je uitdaging. Stel jezelf vragen als: wat verbaast me? Is er een relatie met mijn uitdaging? Welke associaties kan ik maken?

Het complete ontspannen zal nog de grootste uitdaging zijn. Voor de meeste mensen zal dit het beste werken in de loop van de avond: er is dan minder afleiding van de dagelijkse beslommeringen, de telefoon kan uit worden gezet en buiten is het dan vaak rustiger dan overdag. Vind voor jezelf het beste moment als je deze techniek gaat toepassen.

Via The Creativity Post.

Hier enkele eerder verschenen posts over ontspannen:
Een vol hoofd? Even leegmaken met een mindsweep
Drie apps om mee te ontspannen
Ctrl+Alt+Delete voor je brein
Helemaal niets doen in 4 simpele stappen

Na deze wel erg ontspannen oefening is het tijd voor wat meer denkwerk met SCAMPER.

 

2. SCAMPER

SCAMPER is gebaseerd op het feit dat alles wat nieuw is, een aanpassing is op iets wat al bestaat. Alles is een beetje van meerdere andere dingen. De beste ideeën zijn vaak vergelijkbaar met vele andere dingen, maar met nét even een ander detail. Neem bijvoorbeeld het algemeen bekende tv-programma Boer Zoekt Vrouw: een datingprogramma, maar dan niet met ‘gewone’ mensen, nee, specifiek met boeren.
Een kleine aanpassing op iets dat al veel langer bestaat dus. SCAMPER is geen sleutel tot een succesvol programma met een miljoenenpubliek, maar het kan je net even een schop out-of-the-box geven.

SCAMPER staat voor Substitute, Combine, Adapt, Modify (or Magnify), Put to Other Uses, Eliminate (or Minimize), Rearrange (or Reverse). Hieronder staat een korte uitleg over SCAMPER, per letter vergezeld van enkele vragen die je jezelf kunt stellen. Hierbij is het handig om een probleem of situatie waar je nu mee zit in gedachten te houden, zo is het duidelijker waar de vragen voor dienen.

Substitute
Is er een onderdeel in je uitdaging dat je kunt vervangen? Het kan gaan om een stap in een proces, een fysiek onderdeel, een benadering.. noem maar op: zoveel projecten, zoveel mogelijkheden..

Combine
Welke elementen kun je combineren? Materialen of taken bijvoorbeeld? Of kun je een ‘package’ maken van producten?

Adapt
Is er een oplossing voor een ander probleem die je over kunt nemen? Wat kun je overnemen? Welke ideeën buiten mijn (werk)veld kan ik toepassen?

Modify (or Magnify)
Welke ideeen komen er in je op als je de sitiatie aanpast of vergroot? Wat kan overdreven worden? Kan ik de vorm veranderen?

Put to other uses
Waarvoor zou je product/idee nog meer gebruikt kunnen worden? In een andere markt? Op een andere locatie?

Eliminate or minimize
Wat kun je simplificeren of weglaten? Wat is het doel van je product? Kun je, met het doel in je achterhoofd, details weglaten? Of misschien moet je product in verschillende onderdelen worden gesplitst?

Rearrange or reverse
Wat kun je herschikken of terugdraaien? Wat als je het andersom doet? Hoe zou je het tegenovergestelde effect bereiken?

Voor een uitgebreidere lijst van vragen kun je terecht op daringtolivefully.com.
SCAMPER is ook aan bod gekomen in het boek Mind Performance Hacks, deze is bij ons gratis te downloaden!

 

Wat is jouw favoriete creatieve techniek? Of heb je misschien een niet-creatieve techniek om tot een oplossing (waarvoor dan ook) te komen? Dat lees ik graag in de comments!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

 • Richard Stomp
  Posted 12/03/2013 6:02 pm 0Likes

  Kijk ook eens op straatjutten: pluk ideeen zo van de straat!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]