Ubiquity verbindt het web weer

ubiquity_side.pngMozilla Labs heeft de afgelopen dagen het eerste prototype vrijgegeven van Ubiquity. Dit is een gratis commandocentrum in je browser om diverse handelingen en het delen van informatie te vergemakkelijken. Gebruikers van Quicksilver en Launchy zullen de overeenkomsten met Ubiquity snel zien. In een geopend browservenster start je met de sneltoets Control-Spatie Ubiquity op. Je kunt dan diverse commando’s uitvoeren zoals een webpagina naar iemand mailen, een deel vertalen of direct een afspraak in je Google Calendar zetten. Mozilla Labs heeft een commandolijst in de applicatie ingebakken zodat je zelf wat kunt testen met de mogelijkheden. Meer informatie en tips vind je na de klik.

minnaar.png

Mijn eerste indruk is positief maar duidelijk nog een prototype. Emailen werkt niet even soepel en sommige commando’s zijn wel erg omslachtig. Om nu het commando “close-tab” in te typen inclusief de naam van het tabblad in plaats van Ctrl-W om een tabblad te sluiten vind ik wel erg omslachtig. Aza Raskin, de ontwikkelaar, kan zich daar wel in vinden:

It’s hard to know what you can and can’t type. It’s certainly something I don’t think everyday users would be comfortable with. Yet kernel of the idea is right. It needs thought and a lot of refinement. We’ll need your help to shape the future in the web.

Een fraaie toevoeging zijn de mogelijkheden in het contextmenu onder de rechtermuisknop. Hiermee heb je ook alle commando’s tot je beschikking bij een geselecteerde tekst. Je beschikbare commando’s kun je opvragen via Ctrl-Spatie (opstarten Ubiquity) met “comm”.Of, als je in Firefox kijkt, klik hier om je lijst te zien.Via de URL about:ubiquity kom je in  het instellingenvenster van Ubiquity, waar je eventueel zelf een nieuwe hotkey kunt instellen.

Ubiquity komt met een ingebouwde editor om zelf je commando’s te maken. Op de wiki kun je een handleiding voor de commando’s vinden en een lijst met commando’s “in het wild”. Eigengemaakte commando’s kun je weer publiceren op je site of weblog waarbij Firefox automatisch deze herkent en je vraagt of je wilt abonneren op deze commando’s.Hierbij krijg je nog wel een duidelijke waarschuwing of je zeker weet of je een commando wilt publiceren.Lees hem goed en gniffel even om de grootmoeder-waarschuwing…

ubiquity-warning.png

Dit kan interessante nieuwe diensten opleveren voor websites om zo hun informatie te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan een prijsvergelijker van bv Bol.com waarmee je direct bij de concurrent de prijs van Bol.com kunt opvragen.

Het is natuurlijk wachten tot er commando’s komen om bv nieuwe ideeen aan Evernote of je online takenlijst toe te voegen. Kom je deze tegen? Waarschuw ons in de reacties!

Ubiquity is duidelijk nog een eerste versie, maar de potentie in deze nieuwe manier om het web te verbinden is enorm. We kijken met spanning uit naar nieuwe releases en gaan in de tussentijd zelf eens aan de slag met de editor…

ubiquity_lifehacking.png

Update: Als je Ubiquity hebt geïnstalleerd zie je nu bovenin je browser een melding om een commando te installeren waarmee je in de tagcloud van Lifehacking.nl kunt zoeken!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

  • Schmolle
    Posted 01/09/2008 3:24 pm 0Likes

    @Leon: je kunt jezelf abonneren op de commando’s naar jouw eigen keuzen. Op dezelfde manier dat mensen al sinds jaar en dag URLs aan elkaar doorsturen (of via blogs, e.d. met commentaar erbij naar verwijzen) zullen dit soort commando’s zich gaan verspreiden onder gebruikers.

    Een catalogus op één plek is reeds beschikbaar.

    De populariteit van commando’s zal zich waarschijnlijk net als FF add-ons manifesteren: een aantal zullen er vanwege kwalitatieve implementatie, danwel toepassing met een breed publiek populairder worden. Zelfs als dat niet centraal wordt gemeten, zullen populairder commando’s bekender worden vanwege mond-tot-mond reclame. Een aantal andere zullen zich in een heel kleine niche bevinden, maar binnen die niche absoluut domineren.

    Ik vraag me af hoe er wordt gedacht over validatie. Misschien dat er op een centraal vertrouwd punt (Mozilla servers, oid) een hash van de geverifieerde versie kan worden bewaard. Anderszins zouden Moz servers ook prima de commando’s kunnen hosten, na verificatie. (net als de add-ons nu)

    Een goede bron voor commandos is het vertalen van de ‘search engines’ naar Ubiquity commandos. Dat moet relatief automatisch te doen zijn.

  • Frank Meeuwsen
    Posted 29/08/2008 9:48 am 0Likes

    @Leon op https://labs.toolness.com/ubiquity-herd/ kun je een poging vinden om de commando’s te verzamelen. Ook op de Wiki kun je “Commands in the wild” vinden: https://wiki.mozilla.org/Labs/Ubiquity/Commands_In_The_Wild

    @Dr Shock: Het zou mooi zijn als bv Bol die beschikbaar zou stellen. Je selecteert bv een ISBN nummer, start Ubiquity met een Bol.com-commando en je krijgt de prijs bij Bol.com te zien. Of een onafhankelijke partij laat je ook de prijzen van andere aanbieders zien.
    Dit kun je natuurlijk ook met reizen, auto’s, computers en MP3’s doen…

  • Dr Shock
    Posted 29/08/2008 9:40 am 0Likes

    Ziet er erg handig uit. Alleen wat bedoel je met prijs vergelijken via bol.com, kan je daar een commando voor aanmaken?
    Groeten Dr Shock

  • Leon Van Bokhorst
    Posted 29/08/2008 9:12 am 0Likes

    Ik stoei er nu een tijdje mee en ik ben erg onder de indruk, vooral van de dynamiek van het concept (user interface heeft nog wel wat werk nodig). Het zal binnen de kortste keren gaan wemelen van Commando’s. Hoe dat te organiseren en effectief te gebruiken is me nog niet helemaal duidelijk.

  • Timo Boezeman
    Posted 29/08/2008 8:22 am 0Likes

    Zag dit op Frank-ly staan van de week en ben het gelijk gaan uitproberen. Je moet je er nog even inlezen en de commando’s onthouden, maar dan kun je er vette dingen mee doen! Zelf het internet mash-uppen (lifehacken) wanneer en zoals jij het wilt. Heel cool!

  • Matthijs Roumen
    Posted 29/08/2008 12:16 am 0Likes

    Goede uitgebreide posting Frank! Ik ga er morgen even lekker mee stoeien.

Comments are closed.