Uit de Inbox: Fietsen met een paraplu. Het kan!

We krijgen geregeld ideetjes en hacks binnen via ons contactformulier binnen. Blijf dat doen, want soms zit er een leuke of interessante tip. Zo kregen we deze keer een idee van Stefan van Langevelde hoe je handiger met je paraplu op de fiets kunt zitten…

ringo / photocase.com
In deze regenachtige tijd heb ik weer eens het nut van mijn fietsen-met-parapluhack mogen ervaren. Fietsen door de regen is nooit prettig, al helemaal niet omdat het vaak gepaard gaat met harde wind. Wanneer je op je bestemming niet de beschikking hebt over droge kleren begin eigenlijk het ergste, de hele dag met natte kleren doorbrengen. Met als toppunt het moment dat je je net niet opgedroogde koude, klamme jas weer aan mag trekken.

Er zijn een aantal manier om ervoor te zorgen dat je kleren zo droog mogelijk blijven. Mijn hack gaat over het anders gebruiken van één van deze manieren, namelijk de paraplu. Gezegd moet worden dat een regenpak of poncho altijd nog het beste werkt, maar de ervaring leert dat er vaker een paraplu in de buurt is.

De hack

Het fietsen met een paraplu kent eigenlijk alleen maar nadelen. Je ziet weinig, de enorme luchtweerstand, de wind die de paraplu sloopt en je broek wordt nog steeds nat. Dit komt doordat we de paraplu gebruiken op dezelfde manier als we er mee lopen. Dat kan eigenlijk niet, want de omstandigheden op een fiets verschillen aanzienlijk en daar is een paraplu ook niet voor gemaakt. Mijn simpele hack is: Kijk over de paraplu heen. Dit betekent dat je de paraplu over je stuur heen legt en zorgt dat je er volledig overheen kunt kijken. Het enige nadeel is dat je hoofd wel nat wordt, maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Op deze manier heb je namelijk volledig zicht op de weg, je broek blijft droog en je hebt minimaal last van de wind. Je vangt nog steeds wel wind, maar die sleurt je paraplu niet meer mee, want je hebt volledige controle. Dat je hoofd wel nat wordt is niet erg, omdat deze waar dan ook simpel droog te maken is (handdoek of WC-papier bijvoorbeeld).
Ik gebruik deze hack altijd wanneer ik met een paraplu fiets en ik zou het ook nooit meer anders doen. Vooral voor de verkeersveiligheid is het alleen al een goede hack, want er is niets onveilig aan (in tegenstelling tot het gewone gebruik van de paraplu). Daarnaast heb ik gemerkt dat een kleine paraplu het beste werkt, omdat je minder last hebt van de “stok” die bij je buik zit. Daarbij zijn deze paraplu’s makkelijk mee te nemen in je tas en ben je dus altijd beschermt tegen de regen.
(Foto: Ringo @ Photocase)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

12 Comments

 • Han
  Posted 31/01/2011 4:45 pm 0Likes

  Als ik dan perse op de fiets moet tijdens regen, gebruik ik de paraplu ook altijd op deze manier. Regenpak aan etc. vind ik teveel werk (mijn schoenen blijven altijd haken) en het ziet er niet uit. Van opspattend water heb je geen last als je tenminste niet door diepe plassen rijdt (maar dat moet je ook niet doen met een regenbroek/ poncho).

 • Ron
  Posted 24/01/2011 7:30 pm 0Likes

  @Stefan:
  Zeker, beter lezen voor mij (dus ga de snelleeshack nog maar eens bestuderen). Maar dat je weet wat een regenpak is, maakt het inzenden en plaatsen van deze “hack” nog dommer dan ik al vond en in mijn ogen zelfs strijdig met de principes van lifehacking. Ik ga daarom zeker niet constructief meedoen met deze onzin, dat is zonde van mijn kostbare tijd. Wel hoop ik dat mijn cynische reactie op deze flauwekul de redactie van lifehacking uitdaagt weer echt hacks te plaatsen in plaats van dit soort hersenspinsels waar helemaal niemand wat aan heeft. Daar doe ik graag constructief aan mee.

 • Stefan
  Posted 23/01/2011 12:06 pm 0Likes

  @Ron: Wel eens van lezen gehoord? of als je meer dan 140 tekentjes na elkaar ziet dan stopt jouw wereld?
  Zoals al aangegeven staat: een regenpak of poncho is altijd nog beter. De ervaring leert alleen dat je vaker een paraplu bij de hand hebt dan andere genoemde middelen. Fijn om te merken dat je weet wat constructief feedback geven is en er ook nog eens een verbetering tegenover zet. Dat maakt de discussie een stuk leuker…

 • Ron
  Posted 22/01/2011 11:17 pm 0Likes

  Waanzinnige tip dit! Met een hoop moeite fietsen met een paraplu en dan toch nog nat worden. Kijk, daar kunnen we nou echt wat mee! Toch een klein maar kritisch vraagje van mijn kant: wel eens van een regenpak gehoord? Gewoon ff googlen, zal een wereld voor je open gaan.

  Voor diegene die wel bekend zijn met het fenomeen “regenpak” en op dit (zeer bedenkelijke) niveau van hacks willen worden voorzien: draag gewoon altijd je regenpak in plaats van je gewone kleren. Mocht het dan gaan regenen dan hoef je je niet meer om te kleden. Reken maar eens uit hoeveel tijd dat op jaarbasis scheelt en wat je in deze gewonnen tijd allemaal kunt bereiken!

 • V. Abraham
  Posted 21/01/2011 10:57 am 0Likes

  Uberhack: Neem de auto…

 • Geartsje
  Posted 21/01/2011 10:05 am 0Likes

  Wat nog beter is: Een Storm Paraplu http://bit.ly/eEcyt0
  ik heb hem zelf ook! Het frame is van ander materiaal dan metaal waardoor deze NOOIT kapot gaat en de weerstand is geregeld (check plaatje) IDEAAL !!

 • Senol
  Posted 20/01/2011 10:48 pm 0Likes

  voor de benen: http://www.google.nl/images?q=rainlegs&oe=utf-8&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=nl&tab=wi&biw=784&bih=691

  rainlegs

  heb ze in actie gezien bij een kennis.. GEWELDIG gewoon.
  en niet klooien met de plu

  hoewel ik gisteren toch helaas alleen een plu bij de hand had en geen beschikking over rainlegs of rainpack 😉

 • patrick
  Posted 20/01/2011 3:28 pm 0Likes

  Weer een hack van niks… Als ik een paraplu op mijn stuur leg, heb ik toch echt wel problemen met sturen. Gevaarlijk dus! En er wordt natuurlijk wel meer nat dat alleen je hoofd. Je jas bijvoorbeeld, je weet wel, waarvan je zei “Met als toppunt het moment dat je je net niet opgedroogde koude, klamme jas weer aan mag trekken”. En wat te denken van opspattende regen: natte schoenen…

  Zo moeilijk is het niet: gewoon een regenbroek en -jas aandoen. En om te voorkomen dat de regen langs je broek je schoenen inloopt heb je ook overschoenen. Werkt prima. Ook tegen de opspattende regen.

 • joost
  Posted 20/01/2011 2:43 pm 0Likes

  Of probeer Rainlegs, wel droge benen maar door de open onderkant veel minder last van zweet en je vangt geen extra wind.

 • dyn
  Posted 20/01/2011 12:48 pm 0Likes

  Met andere woorden: gebruik een regenpak/poncho. Kun je ook fatsoenlijk sturen waardoor het geheel in tegenstelling tot een paraplu wel verkeersveilig is!

 • Lise
  Posted 20/01/2011 12:40 pm 0Likes

  .. behalve voor de dames! Uitlopende make up en verwaaid haar? Geen best begin van de dag 😉 Ik houd het bij een regenboek en een paraplu. En dat is bikkelen, dat is helemaal waar.

 • kees
  Posted 20/01/2011 12:32 pm 0Likes

  dit is werkelijk het beste idee ooit…

Comments are closed.