Uren schrijven met onlinetijdschrijven.nl

In het boek “The inmates are running the asylum” schrijft Alan Cooper dat de meeste software wordt geschreven door de jeuk van programmeurs. En dat herken ik wel.

Vorige jaar wilde mijn afdelingshoofd tijdschrijven introduceren, om meer inzicht te krijgen in hoe we onze tijd besteden. Daar had ik zelf ook behoefte aan. De applicatie die hiervoor werd aangeboden vanuit de organisatie bleek helaas in het pre-user-friendly-tijdperk ontwikkeld te zijn.  Na 5 minuten trok ik het niet meer. Dat moest beter kunnen.

onlinetijdschrijvennl-statistieken.pngonlinetijdschrijvennl-schrijven.png

Het heeft uiteindelijk geresulteerd in de gratis dienst www.onlinetijdschrijven.nl. Het is niet een dienst met heel veel toeters en bellen, maar juist heel basic: tijdschrijven en statistieken bekijken. Je kunt de gegevens downloaden als Excel bestand, zodat de mensen die meer statistieken willen hebben, dat met bijv. Excel of SPSS kunnen doen.

onlinetijdschrijvennl-mobiele-versie.png

Naast een poging om het ook gebruiksvriendelijk te maken (die volgens reacties in mijn mailbox ook geslaagd is), heb ik ook gekeken naar mobiele mogelijkheden. De mobiele website versie is vanaf elke telefoon met browser te gebruiken en GPRS-vriendelijk.

Binnen bedrijven worden uren vaak al geschreven met diverse softwarepakketten. Die zijn vrijwel altijd uitgebreider. Onlinetijdschrijven.nl is dus met name interessant voor de kleine bedrijven, zzp-ers en freelancers. Uiteraard is iedereen welkom.

De dienst is ‘donationware’: het is een gratis dienst en een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

26 Comments

 • V.Egt
  Posted 27/06/2013 2:10 pm 0Likes

  Yoobi is cloud software voor project uren, verlof en facturen in 1.

  En… urenregistratie is gratis voor starters.

 • Hans
  Posted 19/01/2012 3:06 pm 0Likes

  Toch is dit maar een deel van de functionaliteit die ondernemers nodig hebben is mijn idee.
  Uren bijhouden is zeker handig maar stel ik wil alle gemaakte uren in één keer factureren van een specifiek project kan dat ook? Of een urenverantwoording uitdraaien om bij een factuur te doen richting klant?
  Zelf ben ik meer een voorstander van software die van begin tot eind voorziet in mijn wensen. bijvoorbeeld begroten->offerte->urenschrijven->factureren. Daarnaast vindt ik ook fijn om de gegevens binnen het kantoor te houden. Er zijn altijd voor en tegens om voor een cloud leverancier te kiezen of om software in eigen beheer te nemen. Helaas heb ik dit meerdere malen fout zien gaan in de praktijk bedrijf valt om en de data is weg. Zelf ben ik wel gecharmeerd van FileMaker oplossingen bijvoorbeeld; Azor (http://www.azorsoftware.nl/urenregistratie) deze is zowel als service maar ook in eigenbeheer.

 • Lex Sijtsma
  Posted 01/12/2010 10:36 am 0Likes

  @Taco Jan. Vertrouwen is goed, zekerheid is beter. Het tekstje dat je aanhaalt is wel erg informeel. Voldoe je aan Nederlandse – en Europese richtlijnen? Dat lijkt me belangrijk, ook voor je klanten.

 • Lex Sijtsma
  Posted 01/12/2010 10:33 am 0Likes

  @Vincent Egt. mijnuren.nl is wel helder over de privacy: goede zaak. Verder ben ik toch minder enthousiast. Het lijkt erg op een klantenval: eenmaal binnen, kom je niet meer weg. Geen informatie over prijzen op de site en een abonnement met een looptijd van minimaal 1 jaar is echt niet meer van deze tijd. Bij dit soort toepassingen -web, cloud- wil ik per dag kunnen bepalen hoeveel accounts ik afneem. Geen abonnement, maar betalen voor feitelijk gebruik.

 • Vincent Egt
  Posted 29/11/2010 9:57 am 0Likes

  Ziet er goed uit. Ik zou zelf voor een meer compleet product gaan zodat je ook direct je verlofsaldo e.d. kunt bijhouden (dat is pas toegevoegde waarde, weg met de verlofkaart). Een goed voorbeeld van een dergelijk systeem is http://www.mijnuren.nl -> meer dan 1000 eindgebruikers. Tegenwoordig zelfs met timer om echt exact bij te houden hoe lang over iets doet.
  Maar ook features als supporttickets registreren, online facturatie en planning zitten er allemaal in.

 • Taco Jan Osinga
  Posted 26/11/2010 11:54 am 0Likes

  Omdat ik het ontwikkeld heb, kan ik je voor 100% verzekeren dat ik niets met de gegevens doe. Je kunt dat ook vinden in de disclaimer (http://onlinetijdschrijven.nl/?node=9):

  “Wij houden niet van spam en dergelijke. Je gegevens worden dus ook niet verstrekt aan derden en ook wij zullen zo weinig mogelijk contact met je opnemen. Tijdens het verbeteren en testen van de dienst kan het voorkomen dat we wat gegevens van je zien. In de praktijk komt dat zelden voor, maar als het gebeurt, mag je er op vertrouwen dat wij op gepaste wijze met je gegevens om gaan.”

 • Lex Sijtsma
  Posted 26/11/2010 9:38 am 0Likes

  Ziet er leuk uit, maar ik hoor niemand over het feit dat je bedrijfsgegevens achterlaat op een site waar je niets van weet. Op de site staat helemaal niets over databeveiliging, privacy e.d.. Weet jij veel wat er mee gebeurd?

  Vindt niemand dat hier een probleem?

 • Thies
  Posted 19/11/2008 4:08 pm 0Likes

  Ander alternatief is eHour – http://www.ehour.nl/ Verschil met deze applicatie is dat uren (bedrijfs gevoelige informatie) niet bij een externe partij worden opgeslagen maar dat je het op je eigen server kan draaien.

 • Ruben
  Posted 16/11/2008 10:39 pm 0Likes

  Briljant idee! mooie uitvoering.

 • Ome Joop
  Posted 16/11/2008 9:55 am 0Likes

  Ik doe het eenmaal per jaar, uit de duim op goed gevoel. Zolang de urenprogrammatjes niet ieder kwartier ongevraagd een pull-down onder de neus duwen die al je projecten opsomt, en daaruit een nuttige lijst destilleerd, hoeft het van mij niet. Ik moet vooral zelf geen initiatief hoeven nemen.

 • René
  Posted 15/11/2008 1:29 pm 0Likes

  Hoi Taco Jan!

  Slimme tool! Overzichtelijk, eenvoudig in gebruik en prima overzichtjes van de gemaakte uren. ‘k Was zelf al enige tijd op zoek naar een eenvoudig tooltje voor uren schrijven, maar dit voldoet prima. Nu standaard ingesteld als één van m’n startpagina’s in internet explorer, dus met 1 druk op de knop zit ik in het tooltje! Word ik blij van!

  grtz, René

 • Ard
  Posted 15/11/2008 12:21 pm 0Likes

  Ik gebruik zelf liever 14dayz.com hiervoor. Ben daar zeer blijde mee..

 • Roel Willems
  Posted 14/11/2008 1:48 pm 0Likes

  @Jaro en Ruben Verweij, thx voor de tips! Ik ga er naar kijken en wellicht in een post verwerken.

 • Jarno
  Posted 14/11/2008 10:01 am 0Likes

  Nog eentje voor de Linux gebruikers: gtimelog
  Draait lekker mee in de tray en nadat je iets hebt gedaan hoef je enkel de omschrijving/klant in te voeren. De uren worden netjes berekend en kunnen als samenvatting worden opgevraagd of gemaild.

 • Ruben Verweij
  Posted 13/11/2008 6:06 pm 0Likes

  Erg handige webtool! Voor degenen die Ubuntu/GNOME gebruiken: de Hamster applet is een applet voor op je panel die ongeveer hetzelfde doet, maar als je op een Windows PC moet werken is dit een super aanrader!

 • Kees Romkes
  Posted 13/11/2008 12:37 pm 0Likes

  Hallo Taco !

  Leuke tool zeg ! Ondanks dat ik allang niet meer ‘uurtje factuurtje’ reken is het voor het behouden van overzicht zeker handig… Ik kan me overigens ook nog een apple dashboard widget bedenken met een simpele ‘start+stop’ knop (ik gebruik nu een stopwatch widget…) die direct zoiets in je database zou kunnen verwerken…

  Leuke ontwikkeling en een stuk efficiënter dan de reeds aanwezige tools !

 • Hilly
  Posted 12/11/2008 10:59 pm 0Likes

  Superhandig!

 • Taco Jan Osinga
  Posted 11/11/2008 4:30 pm 0Likes

  Hoi Mees, ik heb net inderdaad nog even gekeken en gevonden wat je bedoelde. Als administrator heb ik meer rechten, waardoor het voor mij wel werkte. Het is nu gefixed.

 • Mees
  Posted 11/11/2008 4:06 pm 0Likes

  Hallo Taco Jan,

  Al een mail gestuurd omdat de contactknop niet werkt op de site maar hier nog een keer:

  echt heel eenvoudig en precies wat ik voor de digibeet mijn vader zocht om zijn uren bij te houden! Bedankt!!

 • Jeroen
  Posted 11/11/2008 3:09 pm 0Likes

  Dit lijkt me inderdaad een nuttige tool! Ik ga hem vanavond direct even proberen. Als de API nog publiek beschikbaar zou komen zou het helemeal te gek zijn.

 • Taco Jan Osinga
  Posted 11/11/2008 1:03 pm 0Likes

  @FF, het blijft een webdienst.

 • FF
  Posted 11/11/2008 11:12 am 0Likes

  Zou zoiets ook in zijn geheel op een eigen server kunnen gaan draaien? Of blijft het alleen als webdienst?

 • Matthijs Roumen
  Posted 11/11/2008 11:11 am 0Likes

  Leuke tool Taco! Krachtig doordat het bij de basis blijft. 🙂

 • Taco Jan Osinga
  Posted 11/11/2008 10:38 am 0Likes

  @Taco. Om precies te zijn is het tijdschrijven een module van mijn CMS. Daarin heb ik ook een uitgebreide API gemaakt. Momenteel zit er nog geen ondersteuning voor het tijdschrijven in, maar dat kan ik vrij eenvoudig implementeren.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 11/11/2008 9:39 am 0Likes

  Dag Taco Jan,

  Heel herkenbaar 🙂

  Heb je al plannen voor een online API? Dan zou iemand een Windows (of Apple, Linux) pop-up applicatie kunnen maken voor het tijdschrijven.

  Mijn tweede axioma is: “Als het teveel moeite kost, doe je het waarschijnlijk niet.” Dat gaat zeker op voor tijdschrijven, dus met een druk op één sneltoets tijd kunnen schrijven lijkt me voor veel mensen ideaal.

  Groeten,
  Taco

 • Miran
  Posted 11/11/2008 2:46 am 0Likes

  Handig zeg! Zo kan ik eindelijk eens echt inzichtelijk maken wat ik allemaal doe op een dag. Beter dan mijn geknutselde Excel-sheetje. Het zou nog mooier zijn als je het aantal contracturen in kon vullen. Maar je kan niet alles hebben.

Comments are closed.