Uruwaza: Verbaas je vrienden

Urawaza is een klein, Engels boekje met daarin meer dan 100 kleine Japanse hacks. Van hoe je je kleine zeepje weer groot stuk zeep kan maken, hoe je sneller kan rennen of zelfs hoe je nooit meer omvalt in de bus. Lifehacking behandelt steeds een ander hoofdstukje.

Dit hoofdstuk (hoofdstuk 2) van het boek bevat tips om je vrienden te verbazen. Makkelijke tips om je vrienden versteld te doen staan bij alledaagse activiteiten!

Til een zware kartonnen doos

Ga je je vriend helpen met verhuizen? Jezelf eventjes uitsloven met verhuisdozen? Goed idee, maar doe het op de Urawaza manier! Zet een grote doos op een kleine. Vanuit een stabiliteitsoogpunt zou je zeggen dat de kleinste doos bovenop moet, maar dat is niet het geval. Doordat je de grootste doos bovenop zet verhoog je het zwaartepunt en voelt het minder zwaar!

Hoe maak je een huilende baby stil

Baby’s zijn lief! Maar ze maken af en toe een hoop herrie. Je pakt ze op, schommelt ze heen en weer, zingt liedjes, maar niets werkt. Behalve deze truc: Maak een geluid alsof je wijn proeft. Op het moment dat je de wijn in je mond neemt, door je mond heen en weer spoelt, dat geluid zal een baby doen stoppen te huilen. Een baby kan geluiden horen met een frequentie van 6000-8000 Hz als ze nog in de buik zitten. Het geluid dat je maakt op het moment dat je wijn proeft heeft een frequentie van 7000 Hz. Dit geluid werkt dus heel erg geruststellend voor de kleine.

Reanimeer een overleden balpen

Ineens stopt de balpen van de persoon naast je met werken. Hij begint te krassen, als wanhopig poging om er nog iets uit te krijgen. Pak de pen en voer de truc uit, en hij zal versteld staan. Draai de pen in een elastiek en laat het heel hard ronddraaien. Op het moment dat de balpen niet meer meewerkt, zit er waarschijnlijk een luchtbel in de vulling, daarom kan schudden ook werken. Maar met het ronddraaiende elastiekje is er zo’n grote centrifugerende kracht dat de luchtbel gewon uit de vulling wordt geslingerd.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

8 Comments

 • ric0
  Posted 21/04/2010 9:47 am 0Likes

  Ik vind het allemaal wat vage tips met heel dubieuze motivaties.

  Het verhaal rondom de dozen; misschien is het lichter tillen, maar met een hoger zwaartepunt is de kans op schade wel groter.

  Het verhaal met frequenties en babies lijkt me dubieus. Een baby in de baarmoeder zit in vloeistof, dat juist hoge tonen dempt. Ken je vast van het zwembad. Dat je met “wijnproeven” 7kHz geluiden maakt lijkt me sterk. Dat geluid lijkt me veel lager liggen. Sowieso lijkt het me vooral werken bij heel jonge baby’s.

  Met de balpen lijkt me het “er uit slingeren van de luchtbel” ook heel sterk. Hooguit druk je de laatste restjes inkt met de centrifugaal kracht naar buiten.

  Klinkt bijna alsof het boekje met Google Translate vanuit het Japans is vertaald.

 • Sypie
  Posted 20/04/2010 6:50 pm 0Likes

  Of je rost die pen eens lekker over de holling van je schoenzool. NIET op het vlakke stuk, anders heb je straks pennenstrepen op de vloer staan…

 • dyn
  Posted 20/04/2010 6:27 pm 0Likes

  @ Marcel: dat werkt ook alleen met een balpen. Zodra je ook maar iets anders als een rollerball, gel vulling (voor balpen) of een vulpen hebt werkt je truc niet meer. Meestal is het ook alleen iets wat je doet als je een nieuwe pen hebt of eentje die lang heeft gelegen. Dan is de kans groot dat je dat balletje even een zetje moet geven omdat de boel wat vast is gaan zitten. Als hij tijdens het schrijven raar begint te doen is er eigenlijk maar 1 remedie: je vulling vervangen (of bijvullen indien het een vulpen is).

  Ik denk dat je dit soort tips dan ook met een korreltje zout moet nemen. Ze doen het leuk op feestjes maar echt bruikbaar…ik denk het niet.

 • Stefan Knapen
  Posted 20/04/2010 5:07 pm 0Likes

  @Johan Ik zou inderdaad naar buiten doen! Het boekje zegt er niets over 😉

  @Hans Haha! Die geluiden hoort de baby in de baarmoeder!

  @Marcel Dat helpt omdat je balpen niets anders is dan een vulling met een bal erin. Het kan zo zijn dat je balletje niet meer ronddraait, je zool is stroef genoeg om het balletje rond te draaien!

 • Marcel
  Posted 20/04/2010 4:23 pm 0Likes

  Hey,
  Een andere pen hack en iets makkelijker en veiliger. Als je pen het niet meer doet moet je even op de zool van je schoen schrijven. Vraag me niet waarom maar het helpt!

 • Hans
  Posted 20/04/2010 3:12 pm 0Likes

  Als ik het dan goed begrijp moet het geluid van wijn proeven vertrouwd klinkt voor de baby… Maaruh, een (gemiddelde)zwangere vrouw drinkt geen alcohol (toch?) 🙂

 • Johan
  Posted 20/04/2010 8:44 am 0Likes

  Haha, leuk, ik kan niet wachten tot de volgende hoofdstukken 🙂
  Het ronddraaien van de pen, moet dat met de punt naar buiten of juist naar binnen? Ik zou zeggen het eerste, maar ik vraag het toch maar even 😉

Comments are closed.