Vakantieblues? Plan je volgende trip

Het is september, je bent weer aan het werk en je kind (of jij zelf) gaat weer naar school. Kortom: de vakantie is alweer achter de rug. Is het goede gevoel dat je kort na je vakantie had als sneeuw voor de zon verdwenen? Tijd om dat goede gevoel weer naar boven te halen!

1. Boek een volgende trip
Onlangs las ik ergens dat vakantievoorpret leuker is dan de vakantie zelf. Ik weet niet of ik het daarmee eens ben, maar de voorpret is in elk geval leuker dan de napret: dat is toch meer ’treuren’ dat het voorbij is. De voorpret is onderdeel van het échte vakantiegevoel. Boek daarom meteen na je vakantie weer een volgende trip. Het hoeft echt geen dure, verre reis te zijn, maar een weekendje in een huisje op een waddeneiland is ook al een kleine vakantie.

In het travel journal van Moleskine bijvoorbeeld kun je je vakantie plannen, daarmee de voorpret loggen én een verslag van je vakantie maken. Met andere notitieboeken kan dit uiteraard ook. Dan heb je één herinnering aan de voorpret en aan je vakantie zelf.

Vooral een tip voor de dames onder ons: Marlou reist schreef een mooi blog over herinneringen in de vorm van een scratch map, wereldkaarten, foto-albums en een speciaal sieraad.

2. Maak van een moment op elke dag of in elke week een mini-vakantie
Maak op één moment van de dag of van de week een mini-vakantie. Stel voor jezelf vast wat vakantie voor jou betekent:

  • Is het zon, zee en strand? Pak dan op een avond voordat je gaat slapen je strandstoel uit de schuur, neem een voetenbad, lees er een boek bij en drink jouw typische vakantiedrankje.
  • Hou je meer van cultuur snuiven? Speel dan toerist in eigen stad of dorp, het is verbazingwekkend hoeveel nieuwe dingen je ziet als je goed om je heen kijkt.
  • Meng je jezelf liever in het dagelijks leven van de plek die je bezoekt, spreek af met buitenlanders die nieuw in je stad wonen en heb gewoon een gezellige en ontspannen tijd. Couchsurfing is een site die ik hier zelf voor gebruik.
  • Heb je een specifieke herinnering aan eten of drinken aan de plek die je hebt bezocht, haal dit dan in een gespecialiseerde winkel of laat het importeren, en eet of drink dit vervolgens in je favoriete vakantiesetting.

3. Lees reisblogs
Vind reisblogs van het soort reizen waar je van houdt. Lees deze. Het geeft je inspiratie voor je volgende vakantie, wat je weer in de voorpret-modus brengt. Als je al weet dat het alleen bij dromen blijft, heeft dit echter geen zin, dan ben je aan het afdwalen in plaats van dat je voorpret hebt. Ook kun je natuurlijk ook reismagazines gaan lezen.

Oslo 2008 | © Janine Sterenborg
Oslo 2008 | © Janine Sterenborg

 

Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met je vakantieblues. Tips zijn uiteraard welkom in de comments!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author