Vakantiehack:Paracetamol op wespensteek

Op vakantie in een wat warmer land kan de grootte van het ongedierte nogal eens forser zijn dan we gewend zijn. En kan de impact van een mierenbeet of wespensteek nogal wat heftiger zijn dan we in Nederland gewend zijn.

Een paar jaar geleden werd een vriend van me gestoken door een wesp tijdens een kampeeruitje. Hij is erg allergisch voor wespen en moest acuut naar het ziekenhuis. Iemand kwam met de tip om een vochtige Paracetamol op de plek te leggen waar hij was gestoken. Tegen de tijd dat hij bij het ziekenhuis kwam bleek behandeling nagenoeg onnodig, de Paracetamol had blijkbaar het gif geneutraliseerd.

Toen ik onlangs door een paar agressieve wespen werd aangevallen, en gestoken werd, herinnerde ik me ineens deze ‘hack’. gelukkig had ik Paracetamol op voorraad, en legde die op de plek waar ik gestoken was. Geen pijn, geen bult en een dag later was er zelfs niets van de steek te zien, terwijl de muggenbulten van de dagen ervoor er nog steeds zaten.

BELANGRIJK: ik heb geen medische achtergrond en wil met deze post wat ongemak en pijn van wespensteken voorkomen bij lezers van dit blog. Ben je allergisch voor wespen, raadpleeg dan altijd een arts!

Tell Us What You Think
3Te gek0Leuk1Serieus?1Meh...1Stom

About Author

15 Comments

 • Geraldine
  Posted 17/08/2011 5:37 pm 0Likes

  Ik ging zo net skeeleren alleen had een geel shirt aan!! Niet zo slim maar ja, ben toen gestoken door een wesp! Heb hem uitgezogen en ingesmeert met een ammoniak pen (afterbitpen). Alleen de pen bleef! Toen heb ik gelezen dat tandpasta ook helpt! Maar tandpasta helpt voornamelijk alleen voor de zwelling:( De pijn blijft!

 • Martijn Aslander
  Posted 18/07/2008 1:29 pm 0Likes

  volgens wikipedia bevat Paracetamol een stof die het gif ook ongedaan maakt

  Paracetamol verzacht de pijn, omdat het een inhibitor is van bepaalde vormen van het cyclo-oxygenase (COX), een enzym dat arachidonzuur omzet in prostaglandinen, stoffen die de zenuwuiteinden gevoeliger maken voor pijnprikkel

  ‘Een inhibitor is een stof die de reactiesnelheid van een chemische reactie sterk vertraagt.

  Door het voorkomen van een inhibitor in een reactie mengsel zal de geĂŻnhibeerde reactie traag verlopen. In sommige gevallen kan de chemische reactie zelfs volledig stilvallen. Voor de bespreking van inhibitoren kan men een opdeling maken tussen gekatalyseerde en niet gekatalyseerde reacties.

  Inhibitie kan optreden op verschillende manieren:

  Initiator van een reactie wordt afgevangen door de inhibitor
  Actief centrum van een reactie reageert met een inhibitor, bijvoorbeeld bij radicaalreacties. Werking van een katalysator wordt teniet gedaan door de inhibitor, al dan niet tijdelijk.’

  Ik neem aan dat dit exact is wat er gebeurde, het neutraliseren van het gif, anders het ik vast andere klachten gehad.

  En paracetamol is toch makkelijker mee te nemen dan ammonia of azijn in een rugzakje op vakantie. Toch kende ik die grotmoederstip nog niet, bedankt!

 • Raymond
  Posted 18/07/2008 8:10 am 0Likes

  De “wetenschappelijke”verhandelingen ten spijt, is denkbaar dat paracetamol wel degelijk een lokale invloed kan hebben, allergische reacties buiten beschouwing gelaten.
  Immers het gifdepot is onmiddellijk onder de huis aanwezig en indien daarboven een vochtig paracetamoltabletje ligt, is denkbaar dat er stoffen diffunderen. Ter plaatse van de beet is er sprake van een zeer lokale , zeer hoge dosis paracetamol. Niet uit te sluiten is, dat er interacties ontstaan tussen enerzijds de paracetamol, en anderzijds de toxine, en de cellen, en receptoren. Een lokaal analgetische werking zou vanuit deze hypothese kunnen bestaan, en aldus ook minder zwelling en andere histamine reacties.

  Dus als je niet allergisch bent, gewoon proberen.

 • Fred
  Posted 15/07/2008 5:24 pm 0Likes

  Nou ik ben ook net gestoken door een wesp, gelijk een vochtige paracetamol er opgelegd, en het helpt inderdaad.
  Dus medici toch maar eens meer inverdiepen

 • Gatsby
  Posted 14/07/2008 11:16 pm 0Likes

  @Rob

  Tea tree kan wel helpen de zwelling te verminderen, zie o.a. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12452873

  en 80 jaar gebruik laat zien dat het uitwendig gebruik relatief veilig is, zie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16243420
  en ja in hogere doseringen kan het giftig zijn. Uitwendig geeft het dan irritatie van de huid, die overgaat als je stopt met tea tree op de huid te smeren.

  Bij heftige allergische reacties of bijv. een steek in je mond / keel ben ik het helemaal met Martijn eens. Slik een anti-histamine en spoed je naar een arts.

 • Perry
  Posted 13/07/2008 11:16 pm 0Likes

  Vanuit Zuid-Frankrijk:

  Vanmiddag werd mijn zoon van 4 door een bij gestoken aan de onderkant van zijn voet. Nadat ik de angel had verwijderd en zoveel mogelijk het gif eruit had gezogen, moest ik natuurlijk aan deze hack denken. Zo gezegd, zo gedaan. En binnen een half uurtje kwam hij vrolijk aangehuppeld dat hij geen pijn meer had en of hij nu weer mocht gaan spelen… 🙂

  Dus wat mij betreft, geweldige hack!

  Ik ben erg blij dat er hierboven ook commentaren van medici bij staan, toch zouden die wat mij betreft in dit geval hun perspectief wat meer kunnen verbreden door het niet bij voorbaat al als zinloos te kenmerken.

 • wia
  Posted 11/07/2008 3:13 am 0Likes

  Schoonmaakazijn of ammonia(k) werken uitstekend. Deed mijn moeder vroeger al. Heb ik ook mijn hele leven toegepast. Wespen, bijen, muggen enz. Pijn, jeuk, zwelling verdwijnen heel snel. Heb altijd een klein flesje met azijn bij me als ik de bewoonde wereld verlaat. En thuis gauw even de azijnfles en een schone zakdoek pakken, even betten, en je kunt weer heerlijk doorslapen.

  Allergie is misschien een ander verhaal. Maar voor de doorsnee mens die er alleen maar de normale hinder van ondervindt: betten met azijn en het leed is snel geleden.

 • loeki
  Posted 10/07/2008 7:26 pm 0Likes

  Natuurlijk allemaal waar wat Rob zegt hierboven. Toen ik nog rookte heb ik ooit eens een met speeksel nat gemaakt plukje shag op een insectebeet (mug, horzel) gedaan…en dat hielp. Ik weet ook niet waarom ik dat deed…gewoon ff proberen. De jeuk, de roodheid, de bult trok weg en dat terwijl ik altijd flink reageer op dit soort beten.

 • Martijn
  Posted 10/07/2008 10:55 am 0Likes

  Ik sluit me helemaal bij Rob aan. Vanuit mijn medische opleiding kan ik geen reden bedenken waarom paracetamol kan helpen.

  Als toevoeging op Rob’s opmerking nog even een tip: Gebruik bij een sterke allergische reactie hooikoortstabletten (anti-histaminica). Deze kunnen je wat extra tijd opleveren voordat je de dokter bereikt.
  En ga vooral niet zelf prutsen met huis-tuin en keukenmiddeltjes. Vaak wordt het alleen maar moeilijker om een goede diagnose te stellen, en ze kunnen een vals gevoel van veiligheid opleveren. een allergische reactie is een aanval van het immuumsysteem, zelfs tea-tree (wat een bijzonder goed natuurlijk “geneesmiddel” is) helpt hier niet voor.

 • Martijn Aslander
  Posted 08/07/2008 2:59 pm 0Likes

  @rob dat klinkt plausibel.

  Blijft over de vraag waarom deze ‘hack’ bij veel mensen wel schijnt te helpen. Dat heb ik meerdere malen zelf vastgesteld.

 • rob
  Posted 08/07/2008 1:11 pm 0Likes

  Er is geen enkele reden om aan te nemen dat paracetamol zou werken, het heeft namelijk geen anti-inflammatoire effecten. Daarbij, de eerste reactie op een steek is vrijzetting van histamine door de lokale afweercellen iets waar paracetamol al helemaal niet tegen helpt. Voorts penetreert paracetamol nauwelijks de huid en lost het heel slecht op in waterige omgevingen, waardoor het dus ook niet kan worden opgenomen.

  Kortom: er is geen wetenschappelijke reden om te bedenken dat paracetamol op een bult helpt.

  Een betere remedie is zoveel mogelijk gif er nog uit zuigen en direct de bijtplaats in het ijs leggen. Daarmee leg je een eventuele nutteloze allergische reactie plat.

  Wat betreft LĂ©onie’s claim dat teatreeoil natuurlijk is en dĂșs veilig, dat is natuurlijk onzin. Het is niet de herkomst die iets veilig maakt, maar de dosering. Bittere amandelen zijn ook natuurlijk, maar als je er daar 100 van eet krijg je het ook behoorlijk moeilijk.
  Daarbij: als het gif eenmaal in je lichaam zit, zal wat teatrea olie op de buitenkant van je huis weinig doen met dingen onder de huid.

 • Youri
  Posted 07/07/2008 4:59 pm 0Likes

  Ik denk dat het werkt omdat als de paracetamol opdroogt het het gif uit de beet trekt. Hetzelfde werkt het als je een met speeksel natgemaakt voeitje erop plakt.
  Bronnen voor vloeipapier zijn er genoeg:
  – shagrokers in de omgeving
  – marlborro aan stukken trekken
  – bijbel (genoeg lege pagina’s voorin en achterin, en als je allergisch bent maak je je echt niet zo druk meer om je bijbel :P)

 • Juliette
  Posted 06/07/2008 10:06 pm 0Likes

  Ook een aardige om te weten is dat tandpasta aardig werkt als alternative anti-jeuk crĂȘme (bij gebrek aan beter).

  Vooral als het beten van beesten betreft waar de gewone anti-jeuk crĂȘme niet of nauwelijks tegen helpt en je eigenlijk anti-histamine nodig hebt, is tandpasta smeren op de plek waar je gebeten bent een goede overbrugging tot je bij de eerste apotheek komt waar ze anti-histamine verkopen.

  Voorbeelden van bijtbeesten bij wiens beten gewone crĂȘme meestal niet afdoende is:
  – Sandflies (Nieuw-Zeeland)
  – Tseetseevlieg (Afrika – let op: hier kan je ook slaapziekt van oplopen)
  – Tavano en Petros (Zuid-Chili)

 • LĂ©onie
  Posted 06/07/2008 9:17 pm 0Likes

  Op vakantie neem ik altijd een flesje Tea Three olie mee. Tea Three is ontsmettend, ontgiftend en werkt bloedstelpend en licht verdovend. Het is dus werkelijk overal voor te gebruiken en bovendien 100% natuurlijk.
  Meer info op http://www.chi.nl/assortiment/teatreeoil/natehbo.html

 • Rene
  Posted 06/07/2008 5:42 pm 0Likes

  Klinkt goed, maar paracetamol doet niks aan het onderliggend probleem, nl. het gif van het beestje. Ik houd het daarom maar bij grootmoeders hulpmiddeltjes: deppen met verdunde ammonia na een bijensteek; met azijn na een wespensteek. Hiermee neutraliseer je het gif.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]