Van uitstel komt nog geen afstel

Toen ik net een paar weken met een Eerstvolgende Acties lijst werkte, bleek dat er altijd wel dingen op stonden waar ik al weken niet aan toe was gekomen.

Er stonden natuurlijk veel meer acties op mijn lijst, dan ik in één week kon doen. Daar is ondertussen niet zoveel aan veranderd, ik heb altijd nog meer plannen en dingen te doen dan dat me lukt in één week. Maar het grote en relaxte verschil is, dat de acties waar ik deze week toch niet aan toe kom nu op mijn Later/Misschien lijst zet.


De Later/Misschien lijst

Op de Later/Misschien lijst zet je dingen waarvan je weet dat je er voorlopig niet aan toekomt, je nog niet weet of je er iets mee wilt, of waar je gewoon nog meer tijd voor nodig hebt om over na te denken.

Het kan een digitale of papieren lijst zijn, ik hou mijn lijst bij in Outlook. Maar daarnaast is het misschien handig om ook een Later/Misschien bakje te hebben. Zo’n bakje is handig om krantenknipsels, uitnodigingen of andere papieren in te gooien waar je ooit of misschien nog wat mee wilt doen.

Grenzeloos

De Later/Misschien lijst kan in principe eindeloos lang zijn. Voor mij is het in ieder geval de langste lijst die ik heb. Bijna alles wat ik ooit nog eens wil doen heb ik erop staan. Van het uitbreiden van een beschrijving op de website tot het ooit nog eens samen met mijn vrouw logeren in het St. James Court hotel.

Ik heb ook deze lijst onderverdeeld in verschillende categorieën:

 • boeken;
 • films;
 • mensen;
 • reizen;
 • schrijven;
 • website;
 • en ga zo maar door…

Dat geeft overzicht. Als ik een film wil kijken, heb ik in ieder geval een lijstje met films waar ik ooit een goede recensie over heb gelezen, of die me is aangeraden door een vriend(in).


Wekelijks onderhoud

Tijdens het Wekelijks Onderhoud kijk je de Later/Misschien lijst door. Ook je vage plannen en ideeën blijven daardoor ‘vers’. Dat geeft je de gelegenheid om in de loop van de maanden ideeën te laten rijpen.

Het besluit om iets op je Later/Misschien lijst te zetten, geeft ook rust. Je besluit om er nu niets mee te doen. En kan het dus ook echt uit je hoofd.

Als je op een gegeven moment besluit om wèl iets te gaan doen met een later/misschien item, dan kun je er op dat moment een Eerstvolgende Actie of zelfs een project van maken. Op die manier maak je je dunne ideetjes heel concreet, wanneer de tijd er rijp voor is.

Ondertussen, bijna drie jaar verder, heb ik mijn Later/Misschien lijst gesplitst in twee lijsten. Eén met maximaal 100 items die ik binnenkort wil doen – en één met alle andere items. Met mezelf heb ik afgesproken dat ik die tweede lijst eens per kwartaal doorwerk. Tijdens mijn Wekelijks Onderhoud vind ik het gewoon teveel moeite om bijna 1500 items door te lezen.

De leukste lijst

Later/Misschien is verreweg de leukste lijst in het hele Getting Things Done systeem van David Allen. Je kunt er van alles opzetten zonder dat je er meteen iets mee hoeft te doen! En tegelijk vul je voor jezelf een enorm reservoir aan inspiratie en goede ideeën.

Dus wacht niet tot Later/Misschien, maar pak pen en papier en begin nu meteen aan zo’n lijst!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

 • Nicolet
  Posted 27/03/2008 1:30 pm 0Likes

  NB Omdat er nogal veel taken opstaan (bv. in de map prive zo’n stuk of 80), maak ik een paar van de meest urgente taken geel met de markeerstift. Zo zie ik in 1 oogopslag welke taken ik het eerst wil doen.

 • Nicolet
  Posted 27/03/2008 1:27 pm 0Likes

  Nadat ik lang gefrustreerd werd over todo-lijstjes die nooit af leken te komen ben ik over gegeaan op een nu-later-ooit todo-boekje. Dit is eeb klein aantekeningenboekje in ringbandformaat.

  Het werkt als volgt: alle taken die via de e-mail binnen komen krijgen een vlaggetje.

  Alle overige taken zet ik in dat boekje.
  Het boekje is onderverdeeld in:
  -Elke week (terugkerend): zoals was, planten, boodschappen etc
  -Prive
  -Werk
  -Kopen

  Alles wat afgehandeld is overschrijf ik met een correctstift.

  Als er veel witte plekken beginnen te ontstaan schrijf ik de taken over in een nieuw, compacter lijstje en ik schuur de oude bladzijden eruit.

  Geeft heel veel rust, boekje is makkelijk mee te nemen, werkt altijd, ook als de stroom is uitgevallen, is goedkoop en je bent niet afhankelijk van een software versie.

 • Roel Willems
  Posted 30/01/2008 9:39 am 0Likes

  De kracht van informatie delen! Als je tips/tricks gratis deelt met andere betekend het niet dat deze tip voor je zelf minder handig worden, je hebt alleen grote kans dat iemand anders een aanvulling er op heeft die er voor zorgt dat het voor jou (en andere) ook weer handiger wordt.

  Daarbij kan informatie heel goed indirect commercieel interessant zijn mocht je dat willen. Een kok verdient meestal ook niet aan z’n recepten maar juist aan z’n gerechten.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 29/01/2008 8:28 pm 0Likes

  @zilverenmist – je bedoelt: Waarom investeren die Lifehackers hun eigen tijd om gratis artikelen te schrijven over allerlei lifehacks?

  Voor zover ik weet (en ik weet het) gaat er helemaal geen geld over of weer tussen NU.nl en Lifehacking.nl.

  De leukste dingen in het leven zijn nou eenmaal gratis.

 • zilverenmist
  Posted 29/01/2008 7:03 pm 0Likes

  Wat kost het Livehacking om op deze manier op http://www.nu.nl te adverteren?

 • Jori
  Posted 28/01/2008 9:51 am 0Likes

  Ik doe dit al járen! Ik heb elke dag in mijn agenda wel iets staan, wat ik nog wil doen of kopen. Lukt het die dag niet, dan schrijf ik het door naar de eerstvolgende ‘vrije’ dag. En als ik denk dat ik het toch niet meer wil doen of het niet meer wil hebben dan laat ik het weg uit mijn lijst.
  Echt superhandig!

  Oh ja, en als mensen me vragen wat ik graag willen hebben voor bijvoorbeeld mijn verjaardag haal ik mijn agenda er ook even bij…

 • Herman
  Posted 28/01/2008 8:48 am 0Likes

  Je kunt e.e.a. in Outlook doen, maar een andere oplossing is ToDoList. Dit is een freeware programma wat een heleboel extra opties heeft. Te downloaden op: http://www.abstractspoon.com. Werkt perfect.

  Als je ToDoList op een USB stick zet (U3?) dan kun je het programma zelfs overal opstarten.

 • Johan
  Posted 25/01/2008 2:51 pm 0Likes

  Voor mij vind ik het wel een voordeel om dat synomniem (n)ooit te gebruiken. Ik heb gigantisch veel ideeën, die ik wel op wil schrijven voor rust, maar 4 weken later nergens op slaan.
  Op deze manier kan ik de lijst weer lekker schonen.

  Maar het idee van die lijst opsplitsen in rubrieken zodat je altijd inspiratie hebt is ook wel leuk idee.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 24/01/2008 7:52 am 0Likes

  Dag Arthur,

  De nieuwe Nederlandse vertaling van Getting Things Done heeft het inderdaad over Ooit/Misschien. Zo ben ik zelf ook begonnen.

  Maar we merkten dat veel mensen bang zijn dat Ooit/Misschien een synoniem wordt voor NOOIT/Misschien. En dat is volgens mij niet de bedoeling.

  Ik zet op mijn eigen Later/Misschien lijst dingen die ik waarschijnlijk wel wil doen, maar niet deze week. Dat is dus vooral Later.

  Op mijn Lange-termijn Later/Misschien lijst zet ik de dingen die ik af en toe wil bekijken. Dat is dus vooral Misschien.

  Kijk vooral wat voor jou goed werkt, maar dan weet je waarom ik Later/Misschien gebruik in plaats van Ooit/Misschien.

  Groeten,
  Taco

 • Arthur van Leeuwen
  Posted 23/01/2008 3:51 pm 0Likes

  Tja, het zal vast uit de officiele vertaling komen, maar ik vind
  de term Later/Misschien niet zo mooi. Zelf ben ik uitgekomen
  op Ooit/Misschien (of ook wel Misschien/Ooit). Dat maakt nog
  duidelijker dat het een lijst betreft van dingen die je niet hoeft
  te doen, maar waar je wel aan *wilt* denken.

 • Willem
  Posted 23/01/2008 10:42 am 0Likes

  Zet je Later lijst gewoon 3 weken verder in je agenda…

 • Taco Oosterkamp
  Posted 22/01/2008 10:54 pm 0Likes

  Hallo Arnout, ik heb m’n Later/Misschien lijst ingericht als een aparte map van het type taakitems in Outlook. Dat synchroniseert weer mooi met m’n Palm smartphone. Het is dus geen context en ook geen project – in mijn systeem.
  Groeten, Taco

 • Arnout
  Posted 22/01/2008 10:00 pm 0Likes

  Ik geloof ook heilig in het nut van de Later/Misschien lijst. Maar waar ik een tijdje terug tegenaan liep doordat ik met wat GTD apps aan het speulen was: is Someday/Maybe nu een context of een ‘project’.
  Beide niet, maar ik wil deze lijst(en) eigenlijk beiden niet weglaten uit een gesloten GTD-systeem met zo min mogelijk applicaties.
  Taco, heb jij misschien een visie hierop?

 • Roel Willems
  Posted 22/01/2008 10:41 am 0Likes

  Ik heb sinds in met GTD in aanraking gekomen ben echt zo veel gehad aan de later/misschien lijst! Ik heb nogal veel dingen die ik nu niet kan doen maar zeker niet wil vergeten waardoor ik altijd her en der briefjes en herinneringen in m’n agenda had.

  Met gevolg dat ik altijd het gevoel had dat ik dat soort lange termijn dingen zou vergeten (en ik ben zeker de helft ook echt vergeten). Met de later/misschien lijst gecombineerd met een tickler file heb ik van dat soort spanning helemaal geen last. Top hack dus!

Comments are closed.