Veilig inloggen zonder wachtwoorden

We hebben al vaker geschreven over password managers, programma’s die je (ingewikkelde en dus veilige) wachtwoorden veilig voor je opslaan. Je hoeft zelf maar één wachtwoord te onthouden om toch overal veilig te kunnen inloggen.

Ik werk zelf met 1Password, maar dat werkt niet altijd zo fijn als ik zou willen: soms lukt het direct inloggen niet en moet ik toch het wachtwoord opzoeken, kopiëren en plakken in de site waar ik wil inloggen. Voor mijn gevoel moet het handiger kunnen!

Zie daar: Waltz. Een heel nieuwe manier van inloggen. Zonder wachtwoorden.

Hoe werkt het?

Waltz gebruikt de app Clef (zie het filpmje hieronder): je logt in door de camera van je telefoon een paar seconden op een golfje op het scherm van je laptop of computer te richten. Waltz weet nu dat jij het bent die achter je computer zit, en je kunt nu op tal van websites inloggen zonder dat je elke keer het wachtwoord hoeft in te vullen.

Hoe begin je?

Download de Clef app op je telefoon en maak en account aan. Je kiest een pincode van 4 cijfers, die je vaak zult gebruiken. Onthoud deze dus goed! Je ontvangt een bevestigingsmailtje in je inbox en klikt op de bevestigingslink. Je ziet dan het volgende in je browser:

Schermafbeelding 2015-02-04 om 21.01.12

Je klikt op ‘laten we beginnen’ en krijgt dan een korte uitleg te zien van hoe Clef werkt en je kunt oefenen met het inloggen en weer uitloggen.

Websites aanmelden

Na het downloaden van de app Clef, installeer je de Chrome extensie ‘Waltz‘. Daarna log je per website 1x in via een speciaal inlogscherm dat vanzelf in beeld verschijnt. Je logt in met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord voor die site. Je kunt gewoon met een 1 website beginnen om eens uit te proberen hoe het werkt, en later andere sites toevoegen. Je kunt Waltz gebruiken bij een groot aantal websites, waaronder Amazon, Ebay, Duolingo, Expedia, Facebook, IFTTT, Twitter, LinkedIn, Google, Kickstarter en Netflix.

Schermafbeelding 2015-02-04 om 21.54.42

Je wachtwoord wordt versleuteld opgeslagen op je eigen computer, en Waltz gebruikt die gegevens om in te loggen als je weer wilt inloggen op de betreffende site. Je klikt op ‘replace my password’, waarna je niet meer met je gebruikersnaam en wachtwoord hoeft in te loggen als je op deze site bent.

Let op: Waltz vervangt je wachtwoord in die zin dat je niet meer met je gebruikersnaam en wachtwoord hoeft in te loggen, maar je wachtwoord wordt niet écht vervangen in de zin dat je geen wachtwoord meer hebt voor die site. Waltz zorgt er alleen voor dat je straks niet meer elke keer met je wachtwoord hoeft in te loggen.

Waltz gebruiken

Je begint aan je werkdag en start je computer op. Je gaat bijvoorbeeld naar LinkedIn en wilt inloggen. Je gaat nu als volgt te werk:

1. Rechts bovenin je scherm zie je dit logo. Klik erop.

Schermafbeelding 2015-02-04 om 22.54.34

 1. Je ziet dan dit:

Schermafbeelding 2015-02-04 om 22.03.24

 1. Ga naar de Clef-app op je telefoon en houdt de camera van je telefoon voor je computerscherm, zodat de streepjes over elkaar heen vallen. Ze bewegen en hoeven niet exact over elkaar heen te vallen. Erg makkelijk dus!

 2. Je bent nu ingelogd op deze site.

 3.  Kom je op een andere site, dan hoef je niet opnieuw je telefoon te gebruiken om de streepjes te scannen. Je klikt gewoon weer op het Waltz-logo en wordt nu automatisch ingelogd.

 4. In de app op je telefoon kan je zien hoe lang je nog bent ingelogd. Je kunt die tijd zelf aanpassen, door uren/minuten toe te voegen of te verwijderen. Ook kan je ervoor kiezen oneindig ingelogd te blijven, of direct uit te loggen. Als je wilt ontvang je een melding 5 minuten voordat je uitgelogd wordt van alle sites waar je via Waltz ingelogd was. Je kunt dan wat tijd toevoegen als je nog niet klaar bent met werken bijvoorbeeld.

Voordelen

 1. De app werkt erg gemakkelijk en snel: je logt 1x in als je aan het werk gaat en daarna hoef je nergens meer in te loggen.

 2. Clef is veilig: het programma werkt met 2-factor-authenticatie. Op sommige telefoons is het zelfs mogelijk om je met je vingerafdruk te identificeren.

 3. De basisversie van Clef is gratis. Voor telefonische ondersteuning etc. moet je wel betalen.

 4. Je kunt vanaf je telefoon uitloggen op je computer: alle programma’s waar je voor bent aangemeld via Clef worden in 1x uitgelogd. Makkelijk en snel!

 5. Je kunt zelf instellen hoe lang je ingelogd wilt blijven, bijvoorbeeld 1 uur, of oneindig (totdat je handmatig uitlogt).

 6. Het gebruik van Waltz scheelt veel tijd en frustratie, zelfs vergelen met andere password-managers. (Dit is mijn persoonlijke ervaring uiteraard.)

Nadelen

 1. Er is voor zover ik weet alleen een extensie van Waltz voor Chrome. In andere browsers kan je Waltz dus op dit moment nog niet gebruiken. Ook werkt Waltz op dit moment alleen nog op je laptop/computer, niet op mobiele telefoons (je kunt ook lastig met je mobiel je eigen mobiel scannen natuurlijk…).

 2. Nog niet alle websites zijn aangesloten bij Waltz. Wel kan je direct een aanvraag doen voor een bepaalde site, als die op dat moment nog niet ondersteund wordt.

 3. Je kunt maar 1 account per website koppelen aan Waltz. Als je bijvoorbeeld meerdere twitter-accounts hebt, kan je maar op 1 account inloggen via Waltz.

 4. Het is me nog niet volledig duidelijk hoe ik Waltz kan gebruiken op een andere computer dan die van mezelf. De wachtwoorden worden immers versleuteld opgeslagen op mijn eigen computer én ik heb een Chrome-extensie nodig. Als ik op een openbare computer werk waar ik niet gemachtigd ben om extensies te installeren, kan ik Waltz waarschijnlijk niet gebruiken. Mijn andere password-manager houd ik dus ook nog maar even in ere!

 5. Je moet je mobiel bij de hand hebben om Waltz te kunnen gebruiken. Mocht je je mobiel kwijtraken, dan is er geen man overboord, je kunt via de site zorgen dat iemand anders niet met jouw account kan inloggen op dat moment.

Conclusie

Waltz werkt voor mij erg prettig. Ik log 1x in, zonder wachtwoord, en kan gewoon aan de slag zonder op elke site apart te hoeven inloggen. Wat een verademing! En het scheelt een hoop tijd. Maar: ik houd mijn andere password-manager toch ook nog maar even aan. Voor sites waarop Waltz niet werkt (ik ben ze nog niet tegengekomen, maar ze bestaan), voor als ik mijn telefoon niet bij de hand heb of voor als ik op een andere computer werk dan op mijn eigen laptop. Al met al: een fijne mogelijkheid om zonder gedoe en zonder wachtwoorden snel overal in te loggen. Ik vind Waltz een aanrader!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]