Verander Firefox in een Social Media browser

Laatst zat ik een avond achter mijn laptop en probeerde een artikel te schrijven. Dat wilde echt niet vlotten, de inspiratie was ver te zoeken. Het wil nog wel eens helpen om dan even door mijn openstaande programma’s te bladeren en inderdaad, dat hielp. Wanneer ik inspiratie nodig heb, ga ik al gauw even door mijn vensters klikken. Ik heb ze namelijk niet voor niets openstaan, daar moet een reden achter gezeten hebben… En er viel me iets op. Social Media is een term waar je bijna mee dood gegooid wordt en blijkbaar ook in mijn laptop: Tweetdeck voor Twitter, Facebook en LinkedIn. Meebo voor al mijn Instant Messengers en natuurlijk Firefox met Gmail en de nodige bookmarklets. Alles staat permanent open, dat moet toch handiger kunnen!

Toen dacht ik aan een artikel dat ik gelezen had op Social Mouths en dat ik opgeslagen had in mijn Read It Later lijst. De titel zegt eigenlijk alles: “Turn Firefox Into A Social Media Machine“. Klinkt interessant, daar ligt mijn inspiratie voor dit artikel. Mijn versie is geen Nederlandse vertaling van het origineel, maar een eigen interpretatie, zoals ik het gebruik. Firefox wordt dus de basis en met behulp van plugins en bookmarklets verander ik deze browser in een Social Media browser waarmee ik productiever kan werken, doordat taken uit handen worden genomen.

De plugins:

Yoono

Yoono is een sidebar voor Firefox waarin je verschillende netwerken samen kunt brengen. Netwerken die je kunt koppelen zijn onder anderen Twitter, Facebook, LinkedIn. Maar ook instant message diensten, zoals MSN en Google Talk kunnen gekoppeld worden. Handig is dat heel de sidebar met één druk op de knop ingeklapt kan worden en dat je met een andere knop meerdere kolommen kunt openen à la Tweetdeck. Hier vind je de Firefox add-on.

Read It Later

Over Read It Later is al vaker geschreven hier en voor mij werkt het super. Tussen het werk door zie ik veel interessante artikelen langskomen die ik snel wil opslaan voor later. Dat kan met de Firefox add-on.

WiseStamp

WiseStamp is een plugin voor Firefox (en Chrome) waarmee je je handtekening in Gmail een stevige upgrade geeft. Je kunt bijvoorbeeld al je social network profielen kwijt, je laatste blog artikelen, qoutes enz. Bijna te veel om op te noemen. Zeker de moeite waard om even tijd in te steken. Je kunt hem hier vinden.

Rapportive

Toen ik nog Outlook gebruikte was ik een Xobni fan. Veel informatie over iedereen waar je contact mee had, zoals bijvoorbeeld Linkedin, Facebook en Twitter. Dit heb ik altijd gemist sinds ik overgestapt ben naar Gmail. Enige nadeel overigens in mijn ogen. Maar nu is er gelukkig Rapportive, een plugin voor Firefox die een sidebar aan Gmail toevoegt. Hierin kun je persoonlijke informatie over jouw contacten vinden indien deze beschikbaar is op internet. Erg handig dus.

Bookmarklets:

Readability

Readability is een eenvoudige tool die het lezen van artikelen op het internet een stuk makkelijk maakt door alle afleiding rond het artikel weg te halen. De add-on vind je hier.

TBuzz

TBuzz is een bookmarklet van de zelfde maker van Readability die je kunt gebruiken als je een site wilt delen op Twitter. Door er op te drukken verkort je niet alleen de URL (Bit.ly), maar krijg je ook alle tweets te zien waarin er over deze site gepraat wordt. Misschien wel een reden om een gesprek of discussie met iemand aan te gaan die iets roept over de site. TBuzz is verkrijgbaar op hun site.

Voordeel van deze manier werken is dat je deze plugins en bookmarklets samen met Firefox Portable overal mee naar toe kan nemen. Past precies in mijn plaatje van cloud computing 🙂

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Matthijs
  Posted 18/11/2010 2:22 pm 0Likes

  Mmn met alle web-developer plugins, is mijn Firefox al wel langzaam genoeg geworden. Ook vind ik alle plugins aardig afleiden..

 • Alexander
  Posted 18/03/2010 1:23 pm 0Likes

  Je hebt dan wellicht geen open vensters meer, maar het blijft afleiden. Ik raak erg snel afgeleid, en gebruik daarom twee browsers: eentje voor facebook en andere social media sites, een andere, firfox, gewoon om in te browser/werken. Dan raak ik minder sneller afgeleid.

 • Stijn
  Posted 11/03/2010 12:29 pm 0Likes

  Rapportive klinkt veelbelovend, maar op dit moment is het nog niet heel bijzonder. Bij de meeste e-mail adressen vindt hij geen extra informatie, of soms maar van een paar sites. Er zitten vaak foutjes in de informatie en nog suffer: hij maakt geen gebruik van je eigen adresboek! Daar staat heel veel info in die bruikbaar is voor deze plugin, maar niet gebruikt wordt.

  Ik heb m overigens wel gewoon geinstalleerd in chrome hoor, hopen dat er snel een update volgt!!

 • Mark
  Posted 11/03/2010 8:42 am 0Likes

  Die tips mbt Firefox lijken mij heel weinig te maken te hebben met plugins.
  Het enige wat je daarmee doet is pipelining aanzetten en dan nog een idioot hoog maximum als 30 requests tegelijk voor een webpagina. Als mensen dit een beetje massaal gaan doen dan zullen veel websites overbelast raken. En zeker bij populaire sites werkt dit averechts. Omdat iedereen zit te pipelinen wordt de response van de website traag.
  Lijkt leuk maar doet heel weinig aan de browserkant en zorgt voor overlast aan de webserver kant.

 • Erwin Penders
  Posted 10/03/2010 10:35 pm 0Likes

  Handig om te doen.. maar wellicht is Flock ook een goed alternatief? Dit is namelijk een Social Media webbrowser. Zie http://www.flock.com

 • Robine
  Posted 10/03/2010 1:21 pm 0Likes

  Erg handig, ik ben een fervent FireFox gebruiker. Deze genoemde add-ons zijn heel handig, ik gebruik altijd FireBug, hiermee kan je heel simpel websites “live” vormgeven om te zien hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, nadat je de wijzigingen hebt doorgevoerd in je stylesheet of bestanden. Heel handig ook! Bedankt voor dit artikel.

 • Niels Gouman
  Posted 09/03/2010 9:56 pm 0Likes

  Ha dat WiseStamp (voor Chrome) kan ik nog wel eens handig gaan vinden, eventjes wachten op een nieuwe versie

 • Martijn Bloksma
  Posted 09/03/2010 9:40 pm 0Likes

  @Robbie: Er zijn een aantal instellingen aan FF waardoor deze sneller opstart. Opstarttijd kan inderdaad te maken hebben met het aantal plugins die je geinstalleerd hebt. Kijk hier eens: http://www.helpmij.nl/forum/showthread.php?t=195921

  @Laurens: Ken ik niet, maar ziet er interessant uit. Ik zal er eens naar kijken, bedankt voor de tip. Toch denk ik dat ik bij bovenstaande setup blijf. Zie het niet zo zitten om voor elke functie een andere browser te gebruiken, want dan ben ik nog niets opgeschoten 😉

 • Laurens
  Posted 09/03/2010 6:21 pm 0Likes

  Flock? Zie http://www.flock.com

 • Robbie Veldwijk
  Posted 09/03/2010 1:48 pm 0Likes

  Het is al weer een tijdje geleden dat ik Firefox heb gebruikt, maar ik begon het erg vervelend te vinden dat de browser zo traag was bij het opstarten. Of dit komt door alle addons lijkt mij stug, maar het zou zo maar kunnen! Ik ben nu zelf overgestapt op Google Chrome, minder tot geen addons maar het werkt erg prettig.

Comments are closed.