Vergeet niet te drinken!

Het menselijke lichaam bestaat voor een groot deel uit water, ongeveer 55 tot 60%. Dagelijks verliezen we lichaamsvocht en dat moet telkens weer aangevuld worden. Daarom is het zeer belangrijk om voldoende water te drinken. Afhankelijk van je leeftijd en je gewicht wordt er aangeraden om één tot zelfs anderhalve liter per dag te nuttigen. Te weinig drinken kan nefaste gevolgen hebben, niet in het minst voor de werking van de hersenen.

Druk als we bezig zijn vergeten we natuurlijk dit regelmatig te doen. Hooguit af een toe een bakje troost tijdens het werk of ‘s avonds een biertje op de bank, maar daarmee halen we de doelstelling niet.

Uiteraard zijn er ook weer slimmerds die hiervoor appjes hebben ontwikkeld (zoek maar ‘s op “drink water”). Zowel voor Android als iOS is er een keur aan programmaatjes te vinden die allemaal ongeveer hetzelfde doen: ze maken je er met het nodige lawaai attent op wanneer je water moet drinken, je kan middels een vingeraanraking registreren dat je gedronken hebt en de hoeveelheden worden in gelikte grafiekjes gevisualiseerd.

Maarrrr … Helaas kunnen deze appjes ook nefast zijn voor de concentratie door plotseling je aandacht te trekken of ronduit gênant wanneer tijdens een vergadering plots uit je broekzak een klaterend geluid te horen is.

Voor één keer is er een betere oplossing in de échte wereld: ga op zoek naar een mooie fles, bij voorkeur een doorzichtige, met een inhoud van een halve tot één liter. Dit kan een eenvoudige Spa Blauw zijn, of een meer gesofistikeerd exemplaar zoals eentje van Bobble, Tupperware of Nanopod. Optioneel kan je een naam verzinnen voor je fles. Bij aanvang van je dag vul je deze met water, drink je er alvast een stevige slok van en vervolgens zet je ze op je bureau binnen je gezichtsveld.

De fles is nu je prulding – zodra je concentratie verslapt, heb je ze in je handen, en voor je het weet heb je een frisse gulp water naar binnen gewerkt. De doelstelling is een fles per halve dag leegdrinken en doordat ze doorzichtig is, kan je steeds zien hoeveel je nog te gaan hebt.

‘t Is een gezonde hack en ook nog een ecologische: in vele ondernemingen staat er een waterbol met plastieken bekertjes die vaak éénmalig gebruikt worden. Door je wonderfles heb je deze dus niet meer nodig.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Mieke Frederieke
  Posted 27/09/2013 1:36 pm 0Likes

  Ik drink zelf net aan te weinig. Zit meestal rond de 1 liter water. Drink wel een beker melk en paar keer koffie op een dag. Maar goed, voel me er wel goed bij. En volgens mij droog je van bier drinken juist uit? Dus dat lijkt me niet een hele goede aanrader toch

 • Andy
  Posted 09/02/2013 11:59 am 0Likes

  Goede tip en werkt ook zeker! Zijn er ook mensen met tips die geen stationaire functie hebben? Bijvoorbeeld een schilder of een monteur die op diverse plekken werkt?

 • Saskia
  Posted 20/01/2013 1:29 pm 0Likes

  Wat ook helpt om genoeg te drinken (en wat een advies is dat ik altijd geef aan moeders die borstvoeding geven): drink iedere keer als je naar het toilet bent geweest 1 of 2 glazen water. Geen fancy waterfles voor nodig, maar gewoon een glas naast de kraan waar je je handen wast.

 • Joanne
  Posted 20/01/2013 1:24 pm 0Likes

  Leuk artikel.
  Ik mag zelf graag een kopje thee drinken en weet van mezelf dat ik eerder mijn kopje thee pak, dan een fles. Wat ik nu doe is altijd thee en water halen. Ik haal pas nieuwe thee als mijn kopje water ook leeg is. Op die manier krijg ik mijn water.

 • Bob Oosterbeek
  Posted 17/01/2013 9:09 am 0Likes

  Koop een Nalgene drinkbeter. Drink heel fijn. Sluit goed af en er kan 650 ml in.

 • Peter
  Posted 15/01/2013 6:15 pm 0Likes

  Misschien is dit ook nog iets. Blijkbaar een mooi design, en klimaat neutraal geproduceerd: http://nl.dopper.com/nl/

  • Renaat Toppets
   Posted 15/01/2013 7:18 pm 0Likes

   Ziet er inderdaad mooi uit, bedankt Peter! 🙂

 • Richard
  Posted 14/01/2013 12:31 pm 0Likes

  Ik pas dit ook sinds een paar maanden toe op het werk en werkt inderdaad goed. Leuke toevoeging misschien is dat ik wanneer de fles leeg is zo ongeveer de verste automaat opzoek binnen het bedrijf om deze weer te vullen; zo krijg ik nog wat extra beweging.

  • Renaat Toppets
   Posted 14/01/2013 12:54 pm 0Likes

   Leuk om te horen, Richard! En over bewegen gaat één van de volgende artikels 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]