Vergroot je presentatiepubliek met tweets vanuit Powerpoint

Afgelopen week gaf ik een presentatie met als onderwerp “Who’s afraid of Twitter“. Hierin gaf ik een overzicht van de argumenten die vaak tegen Twitter worden gebruikt en hoe ze zijn te weerleggen. Een luchtig en vrij ontspannen presentatie die erg leuk was om te doen. Vooral omdat ik een experiment deed, automatisch twitteren via Powerpoint. Met deze plugin voor Powerpoint (alleen Windows, een vergelijkbare functie voor Keynote kun je hier vinden) kon ik tijdens mijn presentatie automatisch tweets versturen. Hoe werkt dit? Een korte handleiding en een aantal tips voor het gebruik van de plugin.

Als je Powerpoint 2010 gebruikt is het belangrijk om één setting vooraf te checken: In Opties > Vertrouwenscentrum > Instellingen voor het Vertrouwenscentrum zet je onder Instellingen voor Macro’s de optie aan “Alle macro’s uitschakelen, met melding”.

Autotweet is een onderdeel van een groter pakket Twitter-tools voor Powerpoint. Deze zullen we later nog eens bespreken, nu richten we ons op Tweets from Powerpoint.

Na het downloaden en uitpakken van de tools, ga je naar Powerpoint en kies je wederom in de Opties > Invoegtoepassingen > Beheren > Powerpoint-invoegtoepassingen en klik je op Start.

In het volgende venster kies je Nieuwe Toevoegen… en selecteer je het bestand Autotweet.ppa (of .ppam) wat je zojuist hebt gedownload en uitgepakt. Nu verschijnt de invoegtoepassing Autotweet in de lijst. Vink hem aan en sluit het venster en de opties.

In het menu Invoegtoepassingen in je Smart Ribbon vind je nu een extra optie Autotweet. Open deze en je ziet het scherm met instellingen. Autotweet maakt geen direct gebruik van je Twitteraccount. Omdat de standaard wijze van authenticatie via Twitter lastig is in te voegen in Office producten, maakt het gebruik van een soort proxy genaamd Supertweet. Je kunt hier veilig inloggen met je Twitteraccount en een nieuw wachtwoord maken voor de verbinding met Supertweet.

In de settings van Autotweet vul je je eigen Twitteraccount in en het wachtwoord wat je bij Supertweet hebt opgegeven. Daarnaast kun je nog kiezen om een hashtag of andere tekst automatisch na elke tweet te laten verschijnen.

Nu kunnen we in Powerpoint de tweets klaar gaan maken. Dit werkt via de notities in Powerpoint. Bij elke slide waar je een tweet wilt versturen, plaats je in de notities je tweet tussen de code [twitter][/twitter], dus bijvoorbeeld [twitter]Meer informatie over deze tool kun je vinden op https://lifehacking.nl[/twitter].

Op het moment dat je de presentatie geeft en de slide voorbij komt zal de tweet worden verzonden. Let op: je hebt dus wel een internetverbinding nodig!

Nog een paar tips als je hiermee aan de slag gaat:

 • Maak een testaccount aan op Twitter om hier vooraf mee te testen. Anders verschijnen allerlei testtweets één of meerdere keren in je eigen tijdlijn, wat niet wenselijk is.
 • Let op dat je Autotweet aanzet voor je aan je presentatie begint. Ik heb zelf een verborgen eerste slide voor mezelf waar groot in staat “Zet Autotweet aan!!!”. Ik zie die slide als eerste als ik mijn presentatie open, maar mijn publiek niet.
 • Dit werkt alleen als je de plugin hebt geïnstalleerd in Powerpoint. Je presentatie op een willekeurige andere PC geven geeft dus niet hetzelfde resultaat.
 • Check je tweets of ze minder dan 140 karakters zijn voor je ze verstuurt. Daar is het testen ook weer geschikt voor.
 • MS Office heeft de gewoonte om bepaalde tekens om te zetten in een ander karakter. Zo worden drie puntjes (…) één leesteken, die niet door Twitter kan worden gelezen. Test dit vooraf.
 • Less is more. Ga niet bij elke slide een tweet sturen.
 • Waarschuw vooraf via Twitter dat een aantal tweets geautomatiseerd verschijnen. Ik heb dit bij de eerste slide als tweet staan.
 • Stuur teksten naar Twitter die makkelijk te retweeten zijn
 • Sluit af met een link naar je presentatie op Slideshare of elders.

Veel plezier met het autotweeten in Powerpoint!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Anne Raaymakers
  Posted 16/09/2011 7:11 pm 0Likes

  Nou nog tweets voor Prezi!

 • Frank Meeuwsen
  Posted 16/05/2011 9:24 am 0Likes

  @ellen in de eerste paragraaf vind je een link naar een vergelijkbare Mac plugin

 • Ellen de Lange-Ros
  Posted 15/05/2011 9:01 pm 0Likes

  Mooi! Ken je ook een tool die dit voor Keynote op de Mac doet? Of werkt dit ook voor Powerpoint op de Mac?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]