Verminder je foutmarge ofwel Poka Yoke

Poka Yoke is Japans en staat voor voor “mistake proofing”. Binnen “Lean Six Sigma” (een veel gebruikte verbeteringsmethodologie gericht op kwaliteitsverbetering) wordt Poke Yoke gebruikt om processen in te richten op een manier die zo min mogelijk fouten mogelijk maakt. Een Poka Yoka maakt zo duidelijk hoe je iets moet doen dat het onmogelijk, of in ieder geval erg moeilijk, is om fouten te maken in hetgene wat je moet doen. De ideeen van Poka Yoke zijn te gebruiken in je werk of privé leven. Ik geef een paar voorbeelden.

Toepassingen zijn vaak even simpel als geniaal. Bijvoorbeeld een zuurstofslangetje die alleen past op het zuurstofleiding (handig voor ziekenhuizen waar het verwisselen van narcose en zuurstof leidingen de patient niet ten goede schijnen te komen). Maar ook telefoontoestellen bevatten een “poka yoka’tje”: een sim-kaart die je maar op een manier in je toestel kunt doen. Scheelt een hoop moeite.

Het is grappig op hoeveel dingen je het Poka Yoke concept ook kunt toepassen op persoonlijke- en werkgebied. Zo werken we op mijn afdeling  allemaal met mailinglijsten voor bepaalde projectgroepen. Deze mailinglijsten voorkomen dat je mensen van de projectgroep vergeet mee te nemen in belangrijke mails. Daarbij bouwen we steeds meer Excel bestanden op met “gevalideerde data” (een optie binnen Excel die data weergeeft in standaard dropdown lijsten zodat je ze niet zelf hoeft in te tikken), dit voorkomt een hoop typefouten en verkeerde berekeningen.

Maar ook in mijn leven probeer ik altijd met simpele trucjes fouten te voorkomen. Als ik spullen de volgende ochtend mee moet nemen zet ik ze altijd op zo’n plek waar ik langsmoet en niet langskan zonder ongeveer over de betreffende spullen te struikelen. Dit verkleint mijn “vergeet kans” aanzienlijk. Ik reis regelmatig en loop er dan vaak tegenaan dat ik mijn oordopjes en telefoonoplader niet meehad. Daarom heb ik nu een extra setje die standaard in mijn reisbag zitten.

Iemand anders nog een leuk voorbeeld van een Poka Yoke manier om jouw leven efficienter te maken?

Dit gastblog is geschreven door Marc van der Peet. Marc is werkzaam voor een grote verzekeringsmaatschappij in Nederland en is groot fan van het nieuwe werken. Hij specialiseert zich momenteel in Lean Six Sigma een filosofie waarmee bedrijven hun processen optimaler kunnen vormgeven en met minder resources meer kunnen bereiken. Veel hiervan heeft een duidelijke link met lifehacking. Marc schrijft graag over hoe beide gebieden van elkaar kunnen leren! Volg Marc op twitter.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

  • Jack
    Posted 08/11/2012 6:01 pm 0Likes

    Om te zorgen dat ik niet de spullen uit de koelkast vergeet mee te nemen stop ik mijn autosleutel in de koekast.

    Om Sibe Jan te beantwoorden, ja Google docs bied dat ook aan. zoek maar eens op “Named and protected ranges”

    • Jack
      Posted 08/11/2012 6:03 pm 0Likes

      moet natuurlijk zijn: “NIET vergeet mee te nemen”

      • Jack
        Posted 08/11/2012 6:05 pm 0Likes

        arg dat stond er wel al… hoe haal ik een reactie weg? dat gaat niet 🙁 tijd om naar huis te gaan geloof ik….

  • Sibe Jan
    Posted 06/11/2012 1:28 am 0Likes

    tof artikel!
    die ‘gevalideerde data’, biedt numbers.app of Google spreadsheets die ook?

  • Roy Tomeij
    Posted 03/11/2012 9:08 am 0Likes

    Ik lees in het artikel “Poke Yoke”, “Poka Yoka” en “Poka Yoke”. Wat is de goede? 🙂

    • Dirk
      Posted 05/11/2012 2:06 pm 0Likes

      “Polo Loco” is het origineel. Nee?

      • Dirk
        Posted 05/11/2012 2:06 pm 0Likes

        Sorry, “Poco Loco”

  • Thomas Burghart
    Posted 01/11/2012 12:58 pm 0Likes

    Ik ken twee bekende Poke Yoke’s.
    De enveloppe met het doorzichtige venster. Dit voorkomt dat je per abuis een brief aan iemand anders stuurt dan aan wie hij eigenlijk geadresseerd was.
    Een andere Poke Yoke is het grijze apparaatje dat ze bij de McDonalds gebruiken om alle frietjes rechtop in het bakje te krijgen. Je kunt het maar op 1 manier gebruiken en het zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid frietjes, altijd recht ligt.

    Ik hoop dat ze snel komen met een Poke Yoke voor de USB-kabel komt. Nog te vaak duw ik het stekkertje verkeerd om in de aansluiting…. Vermoeiend….

  • alex
    Posted 31/10/2012 7:39 pm 0Likes

    Poka Yoke komt volgens mij uit de Japanse autoindustrie. Bijvoorbeeld voor het vastzetten van tientallen onderdelen gebruiken ze op een gegeven moment maar 1 model schroefje. Dit in tegenstelling tot de Amerikanen die zowat voor elk onderdeel een eigen schroefje hebben. Een foute schroef is dan zo gebruikt.

  • Jan
    Posted 31/10/2012 11:59 am 0Likes

    Bang dat je je tas vergeet? Stop je auto- of fietssleutels erin, en je kunt bijna niet meer zonder tas vertrekken! 🙂

Comments are closed.