Versoepel een productieproces met kanban

Werk je in een productieproces met meerdere collega’s? Wil je probleemgebieden van het productieproces onder de loep nemen? Kanban is een systeem om met behulp van signalen processen te organiseren. Het is ontwikkeld door de Japanner Taiichi Ohno, die toen bij Toyota werkte. Hier leggen we de basis uit van dit systeem. Lees ook: Dankzij deze website hoef je nooit meer in de file te staan.

Visueel

Kanban is een samenstelling van twee Japanse woorden. K:an betekent ‘visueel’ en ban staat voor ‘kaart’ of ‘bord’. Het woord zelf legt het systeem al een beetje uit: je versoepeld een productieproces met visuele kaartjes of bordjes. De 4 principes van kanban zijn:

  • Visualiseer het onderhanden werk
  • Beperk de hoeveelheid onderhanden werk
  • Trek het werk van de ene werkplek naar de andere
  • Monitoren, wijzigen, verbeteren

Borden

Simpel gezegd is kanban bedacht om met behulp van signalen aan te geven wat er nog moet worden gedaan, wat je aan het doen bent en wat er klaar is. Met elk signaal dat je geeft, geef je automatisch ook een signaal dat iemand anders met zijn of haar werk kan beginnen.

De methode wordt vaak gebruikt in de wereld van software-ontwikkeling. Met behulp van post-its wordt al het werk opgedeeld in ‘te doen’, ‘onderhanden’ en ‘klaar’. Als iemand met een klus begint, verplaatst diegene het kaartje naar ‘onderhanden’. Hierdoor weet de rest van het team wat de status is van die specifieke taak.

simple-kanban-board

Kanban gaat verder dan simpelweg een lijstje afwerken. Als een kaartje wordt verplaatst naar ‘onderhanden’, kan dit een andere partij triggeren om de ‘te doen’ lijst aan te vullen met nieuwe taken. Zo wordt het proces gestroomlijnd.

Hoewel kanban ook in andere industrieën wordt gebruikt, blijft het principe hetzelfde. Het ontvangen van een kanban triggert altijd het vervoeren, produceren of bevoorraden van iets.

Probleemgebieden

Als een proces uit meer fases bestaat dan simpelweg ‘te doen’, ‘onderhanden’ en ‘klaar’, kun je ook meer kolommen toevoegen aan het kanbanbord. Door het proces eerst in meer kolommen uit te drukken, kun je sneller zien wanneer een kaartje (onnodig) lang in een bepaalde kolom blijft zitten. Zo kun je probleemgebieden in het productieproces sneller ontdekken.

Op zoek naar een manier om digitaal kanban te gebruiken? Het programma Trello is in feite een productiviteitsapplicatie die hierop gebaseerd is.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • ITpedia
    Posted 03/04/2017 9:43 pm 0Likes

    Interessant! Ook om iets op ITpedia over te schrijven. @Lub, zou je een artikel over Kanban voor ITpedia willen maken?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]