Vertrouw jij je werk aan het web toe?

button.jpgNu Google een aantal van haar services gaat stoppen (Onder andere Google Video, Notebook en Dodgeball) kun je je af gaan vragen of je je actielijsten, kalender, bookmarks en documenten wel aan webdiensten moet toevertrouwen. Tegelijk komt Steve Rubel met een interessante vraag op zijn weblog: Is Google Reader de volgende?

Zo raar is de vraag niet. RSS is nog steeds niet doorgedrongen tot het grote publiek en Google heeft nog steeds geen businessmodel rondom haar fraaie webbased nieuwslezer. In deze economische tijden zal ook Google moeten kijken naar manieren om met haar diensten geld te verdienen en bij Google Reader is dat nog steeds niet het geval.

In de reacties van het artikel van Steve worden interessante suggesties gegeven over de dataset van Google Reader gebruikers, maar ook hier blijft het een feit dat Google een manier zal moeten vinden om dat rendabel te maken.Google is natuurlijk geen uitzondering. Veel (startende) webdiensten zullen de komende tijd manieren moeten vinden om hun veelal gratis services rendabel te maken. De keuze is anders simpel: Dichtgooien. En daar zit je dan met je online actielijstje, of je documenten online. Natuurlijk heb je vaak de mogelijkheid om je data weer naar je eigen computer over te zetten, maar het gevolg kan zijn dat je bij een volgende (nieuwe) service minder snel geneigd bent om je data weer aan een webservice toe te vertrouwen. Als meer mensen zo denken krijg je een sneeuwbaleffect waarbij de nieuwe webservice minder kans van slagen kan hebben.

Wat doe jij? Vertrouw jij je werk, agenda, documenten aan het web toe? Of heb je nog een offline backup?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

  • keyboardcowboy
    Posted 30/01/2009 4:33 pm 0Likes

    google video kan ik me iets bij voorstellen , youtube is toch inmiddels eigendom van google.
    De andere diensten zoals calendar, mail , docs zie ik nog niet verdwijnen , ook omdat ze een betaalde versie hebben, en via deze applicaties/diensten komen ze nog meer over je te weten zodat ze je nog betere zoek resultaten kunnen serveren. Echter wie heeft er toegang tot de data die google verzameld, zijn er overheids diensten die er gebruik van kunnen maken en dat weer delen met anderen ?

    http://www.zibb.nl/10129233/Nieuwsartikel/Bedrijfsspionage-door-overheid-afgezworen.htm

  • Jan vdP
    Posted 22/01/2009 8:41 pm 0Likes

    Ik probeer te switchen Google Agenda naar MobileMe. Maar laatst genoemde is helaas nog te traag, te instabiel. Beide synchroniseren met iCal dus backup genoeg. Ik hoop van harte dat Google Agenda en Reader blijven bestaan.

  • Merijn Vogel
    Posted 21/01/2009 11:53 am 0Likes

    Mijn gmail backup ik met fetchmail dagelijks naar mn computer thuis, een deelverzameling van mijn foto’s staat op smugmug (en daarmee op Amazon S3) om totaalverlies bij beschadiging van harde schijven te voorkomen.
    De meeste online diensten, met name de betaalde zoals http://www.smugmug.com/, hebben clausules opgenomen waarin staat dat je 30 of 60 dagen voor sluiting zal worden gewaarschuwd. Of je je gegevens rekken kunt met de bandbreedte-rush die daarop volgt is de vraag.

  • Erik
    Posted 21/01/2009 9:15 am 0Likes

    @Jaap,

    Paranoia is zo 20e eeuws!

  • Rose
    Posted 20/01/2009 3:19 pm 0Likes

    Persoonlijk vertrouw ik mijn werk wel aan het web toe; maar ik gebruik voornamelijk betaalde applicaties (ik lees policy helemaal door en werk voor een aanbieder van een dergelijke applicatie). Bij betaalde applicaties heb ik er wel vertrouwen in dat er zorgvuldig met mijn informatie omgegaan wordt en dat de stekker er niet opeens uit gaat. Ik vind het erg prettig dat ik overal bij mijn informatie kan en het gevoel heb dat OOK als er opeens brand uitbreekt, of ik door ziekte niet naar kantoor kan, ik wel bij mijn documenten en aantekeningen kan.

  • Jaap
    Posted 20/01/2009 11:31 am 0Likes

    Cloud computing klinkt leuk, maar ik vertrouw geen bestanden aan een Google, Microsoft, of wie dan ook toe. Niet omdat ik van nature paranoia ben, helemaal niet zelfs, maar vanwege de verkoopbaarheid van informatie. Alles is te koop, van iedereen. En dat niet alleen; stel dat ‘een’ Microsoft opeens besluit om agreements te wijzigen of privacy policies aan te passen. Wie van jullie leest daadwerkelijk elke policy/agreement geheel door en zoekt naar zaken die mogelijk in je nadeel kunnen gaan werken? Ik niet..

    Leuk, zo’n cloud, maar ik rij met mistlichten!

  • Erik
    Posted 20/01/2009 5:13 am 0Likes

    @M. van der Kooi,

    Misschien, maar dat zullen ze ongetwijfeld meenemen. Feit blijft dat Google succesvol is door haar zoek algoritme. Als al het andere zou wegvallen, zouden ze nog steeds ongelofelijk succesvol zijn. Het zou met niet verbazen als dit 60-70% of meer van hun winst is.

  • M. van der Kooi
    Posted 19/01/2009 1:41 pm 0Likes

    Ik denk dat de combinatie van het gebruik maken van diverse Google diensten het 1+1=3 effect heeft.. Google zit in heel veel online levens verweven en door 1 voor 1 stukjes Google uit deze levens te trekken kunnen andere diensten daardoor minder interessant worden.
    Je kunt soms bepaalde diensten blijven aanbieden om zo de andere diensten aantrekkelijk te houden. Als je op product A,B en C winst maakt maar D niet dan kan het een bewuste keuze zijn om D aan te houden om zo de winst in A, B en C te waarborgen, immers het is de totale mix die de kracht van Google die het merk tot een succes maakt?

  • Kees Romkes
    Posted 19/01/2009 7:55 am 0Likes

    Met dropbox, gcal, gmail en heel veel sociale netwerkactiviteit (wat uiteindelijk voor mij ook waarde toevoegd, misschien niet in kilobytes in uit te drukken maar wel in waardering en voldoening) vrees ik daar niet voor eigenlijk. Met elke nieuwe ontwikkeling komen ook de mits en maren, conservatieven en progressieven, ik blijf gewoon lekker doorgaan en hoop op een ooit universele cloud 😀

  • Erik
    Posted 19/01/2009 12:14 am 0Likes

    De belangrijke zaken zullen blijven.

    Ik gebruik voor mijn werk Google Apps. Daarin zitten toepassingen zoals Gmail, Docs, Agenda, Sites en Chat allemaal geïntegreerd binnen een netwerk dat je zelf opzet. Echt een geweldige dienst.

    Ik denk dat ze eerder dit soort zakelijk zeer krachtige diensten zullen handhaven maar tegen betaling… Dan dat ze dit soort dingen buitenspel zetten.

    Google Video staat vol met hele lange video’s die massas data en dataverkeer kosten. Het verbaast me niet in het geheel. Gmail voor particulieren is ongetwijfeld ook een probleem voor Google.

    Met andere woorden; Als je jezelf moet afvragen of je je kritieke documenten aan Google kunt vertrouwen stel je denk ik de verkeerde vraag. Waar ze op stuklopen zijn particulieren die niks betalen en massaal verbruiken. Juist bij werktoepassingen (Docs, Mail, etc), dingen die functioneel gebruikt worden, ben je beter beschermd van dit soort dingen, zeker als je bereid bent te betalen.

    (Van Google Apps is bijvoorbeeld al een betaalde versie.)

  • Johan Voets
    Posted 18/01/2009 10:45 pm 0Likes

    Ik maak voor alle “office”-documenten gebruik van Google Docs. Maar dat is eigenlijk het enige. Zowel mijn agenda, als designs en andere soorten documenten heb ik offline nog in een back-up.

    Het is de twist van de moderne mensch: alles offline bewaren kan leiden tot dataverlies bij diefstal, brand of andere problemen, alles online bewaren kan leiden tot verlies door dit soort zaken. Blegh! 🙂

  • Kevin-K
    Posted 18/01/2009 9:21 pm 0Likes

    Aahh dan zou ik gek worden! Ik ben zo blij met 3 google diensten: Gmail, Reader en iGoogle. Gewoon alle dingen die ík qua internet nodig heb, bij elkaar… Zou echt jammer zijn!

Comments are closed.