Vijf IKEA-hacks die het proberen waard zijn

IKEA-hacking is al een tijdje een echt fenomeen op internet. Tijd om deze hacks eens door te spitten en de leukste en handigste hacks uit te lichten! Niet alleen het compleet verbouwen van een tafel, maar ook simpelweg het gebruiken van standaard producten voor iets anders dan waarvoor ze oorspronkelijk zijn bedoeld. Ook geschikt voor wie niet zo’n handige klusser is dus. Ze zijn gesorteerd van makkelijk naar moeilijk:

FANTASTISK1. Servettenhouder als MacBook-stand

Je laptop dichtgeklapt en rechtop neerzetten? Je kunt het om diverse redenen willen en de IKEA-servettenhouder ‘Fantastisk‘ is een ideale laptophouder. Je kunt je laptop even makkelijk verticaal naast je neer zetten of hem na een hack in deze positie gebruiken als desktop, met extern toetsenbord en scherm. Dit laatste kun je doen na het installeren van de app InsomniaX, die je MacBook wakker houdt als hij gesloten is.

Via apartmenttherapy.com

NB: De meningen over InsomniaX zijn verdeeld, de een werkt er graag mee, de ander vindt het een te zware belasting voor de MacBook.

 

2. Een schaal wordt een dome-deksel

BowlStel: voor een feestje ben je last minute op zoek naar een halve doorzichtige bol om eten mee af te dekken en tegelijkertijd mooi te serveren, maar is die uiteraard nergens te vinden.. Dan kun je van een schaal een deksel maken. Door de schaal op de kop te zetten heb je al een mooie vorm, voor de gebruiksvriendelijkheid kan er nog een handvat op. In een glazen schaal kun je een gat boren en een handvat erin schroeven, maar boren in glas is niet de makkelijkste opgave. Je kunt ook sterke lijm gebruiken.

IKEA-hacker Kiki gebruikte de Blanda-schaal.

 

 

3. Een bureaulamp wordt een E-reader arm

ereader_armIn bed lezen kan heerlijk zijn, maar het vasthouden van zelfs een e-reader kan door de houding minder comfortabel zijn dan je zou willen. Van de Tertial-bureaulamp maak je zo een derde arm die je e-reader voor je vasthoudt. Hiervoor heb je wel ook de Exomount Car Holder nodig, die het geheel helaas wat duurder maakt met $ 29,95. Heb je deze al in huis, dan is het een makkelijke hack: de bedrading van de Tertial verwijderen en eventueel de lampekap, tape om het uiteinde voor de grip van de Exomount, deze houder erop clippen en je bent klaar.

Lees de hack op ikeahackers.com voor meer details. Met in de comments enkele tips over bladeren met afstandsbediening.

 

 

4. Bedroom dress boys from chair

BedroomDressboysGooi jij ook je kleding altijd over de stoel die naast je bed staat? En vind je dat er niet uitzien, maar wel handig? Dan kun je ook een stoel zo bewerken dat hij ook daadwerkelijk als dressboy dienstdoet. Zaag de voorkant van de stoel eraf, en bevestig hem met die afgezaagde kant aan de muur, en je hebt een classy uitstraling. Mits je een classy stoel kiest uiteraard!
De hacker koos voor Bertil-stoelen, die helaas niet meer verkrijgbaar zijn. Een goede vervanger is Ivar, die je zelf nog moet afwerken, oftewel: je kunt hem eerst verzagen en daarna verven in de kleur waarin je hem wilt hebben. Dan hoef je de afgezaagde randen niet bij te werken in een kleur die nét iets afwijkt van de originele kleur.

Lees de hack op ikeahackers.com voor meer details.

 

 

5. Lack Arcade coffee table

LackHackLeuk voor de kinderen of misschien wel voor jezelf: een computerspel ingebouwd in je Lack-tafel. Hiervoor heb je onder andere een Raspberry Pi nodig, dus voor deze hack moet je wel beschikken over enige programmeerkennis, of hulp krijgen van iemand die dat heeft.
Het voordeel van de Lack-tafel is dat er makkelijk in te zagen is, omdat hij bestaat uit spaanplaat en hardboard. In de bovenkant van de tafel maak je ruimte voor het scherm dat je erin wilt plaatsen, en de joystick en knoppen, verder plaats je in de tafel onder andere de Raspberry Pi en speakers.
Om de hack af te maken, is een glasplaat op de tafel geen overbodige luxe, er gaat ongetwijfeld een keer een glas drinken omver over het scherm..

Lees de hack op ikeahackers.com voor meer details.

 

Ik verwijs in dit artikel voor de volledigheid dan wel naar de IKEA-site, maar op Marktplaats zijn natuurlijk regelmatig tweedehands IKEA-producten te koop!

Kijk op ikeahackers.net voor meer hacks.
Ook leuk: een interview met de fanatieke Nederlandse hacker Gisbert van Ginkel. Van hem komt ook de hack met de stoelen.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

11 Comments

 • Jelle Derckx
  Posted 05/02/2014 5:22 pm 0Likes

  Dank Maddy!

 • maddy
  Posted 26/11/2013 10:08 am 0Likes

  bijv verzorgd, nr2 laatste regel. dit moet zijn verzorgt.

 • Jelle Derckx
  Posted 24/03/2013 9:50 pm 0Likes

  Hé Lisa, kom maar op met die spellingsfouten!

 • Lisa
  Posted 24/03/2013 4:28 pm 0Likes

  @Jelle, aan jouw website te zien heb jij vooral behoefte aan een lijstje met spellingsregels. Kijk hier eens:
  http://beterspellen.nl/website/index.php
  En gebruik a.u.b. Lifehacking.nl niet langer voor reclamedoeleinden. Jouw bijdragen zijn bepaald off-topic te noemen.

  • Jelle Derckx
   Posted 24/03/2013 9:45 pm 0Likes

   Hé Lisa, kom maar op met die spellingsfouten!

 • Jelle Derckx
  Posted 24/03/2013 1:05 pm 0Likes

  Zes mannenhacks voor vrouwen!

  http://www.lijstjes.info/mannen

 • Luuk
  Posted 23/03/2013 10:51 pm 0Likes

  Onlangs liep in de IKEA een groep ‘enigszins opgewonden’ jongeren met cameraatjes vanalles te zoeken. Papa liep er ook en die vertelde dat ze een fotozoektocht deden. Daarnaast waren nog wat andere spellen bedacht en in combinatie met frietjes in het restaurant hadden ze een leuk verjaardagsfeestje voor zoonlief in elkaar gezet. IKEA gehacked tot grote overdekte speeltuin met gratis toegang!

  • Janine Sterenborg
   Posted 28/03/2013 4:10 pm 0Likes

   Haha, dat is ook een manier van IKEA hacken, leuk!!

 • G van Ginkel
  Posted 23/03/2013 8:46 pm 0Likes

  Leuk dat mijn stoeltjes erbij staan! Zie ook http://youtu.be/h1XfbT1Bqz0 voor een filmpje. Het is een Ikeahack waar ik in ons compacte huisje nog elke dag plezier van heb.

 • Adri
  Posted 22/03/2013 9:09 am 0Likes

  Heb ooit deze tafel gemaakt van IKEA stuff:

  http://www.ikeahackers.net/2011/01/quick-table.html

Comments are closed.