Vijf keer makkelijk(er) folders openen

Windows is als besturingssysteem aardig uitgerust, maar snel en gemakkelijk je favoriete mappen openen, is niet iets wat standaard in Windows zit ingebakken. Daarom zetten we vijf shareware/freeware programma’s voor je op een rij. Er zijn veel meer programma’s dan deze vijf, allen met wellicht meer of minder mogelijkheden. Aanvullingen (ook voor andere besturingssystemen) zijn welkom in de reacties!

folderview.pngFolderview: Een gratis toepassing om vanaf elke plek in je besturingssysteem bij je favoriete mappen en bestanden te kunnen. Dit kan vanaf de Open-dialoog, Save-dialoog, Systemtray, een werkbalk in elke folder en de “places”-zijbalk in diverse dialogen. Je kunt zelf bepalen vanaf welke plekken Folderview toegankelijk moet zijn. Folderview is gratis te downloaden.

shockbm.pngShock Bookmark: Ook gratis voor Windows en eveneens de mogelijkheid om via het rechtermuis menu (contextmenu) direct je favoriete folders te openen. Een aardige toepassing van Shock Bookmark is het snel kunnen kopiëren en plakken van bestanden naar je favoriete mappen.

directfolders.pngDirectFolders: Mijn persoonlijke favoriet, ik heb er eerder over geschreven. DirectFolders is een klein en snel programma (freeware, maar Pro-versie biedt toetertjes en belletjes) om via een dubbelklik op je desktop of in elke dialoog je favoriete bestanden of mappen toegankelijk te maken.

dm2.pngDM2: Doet net iets meer dan alleen je favoriete mappen openen. Je kunt met dit opensource alternatief schermen naar je systemtray sturen, schermen vergroten en verkleinen, de transparantie van een scherm aanpassen en diverse hotkeys om individuele onderdelen te controleren als volume en monitor. DM2 is opensource en gratis te downloaden.

pathbuddy.pngPathbuddy: Maak je eigen lijst met shortcuts naar je favoriete folders en heb deze altijd tot je beschikking. Pathbuddy is zowel met de muis als met sneltoetsen te besturen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Rene Balvie
  Posted 28/08/2009 10:05 am 0Likes

  Sinds jaar en dag is er Total Commander (shareware) dat een verademing betekent voor echte PC gebruikers. Gebaseerd op het ooit populaire Norton Commander deelt het je scherm in 2 helften. Daarmee kun je dan 2 mappen tegelijkertijd bekijken.
  Synchroniseer mappen, ook via ftp, sorteer bestanden snel met hotkeys, vergelijk bestanden op inhoud, start een snelle viewer voor populaire formaten (audio, video,…), etc.
  De man er achter is zwitser Christian Ghisler. Zie http://www.ghisler.com.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 14/02/2009 2:41 pm 0Likes

  @babysinister maar hoe doe je dat dan als je naar een map wilt om een bestand op te slaan? Of een specifiek bestand te openen in een programma? Zoveel mensen, zoveel smaken. Wat voor de een overbodig is, kan voor de ander een handige aanvulling zijn

 • babysinister
  Posted 13/02/2009 10:37 pm 0Likes

  kent niemand dan het fenomeen shortcuts?
  of de quick bar?
  of het startmenu?

  wie maakt dit soort programma’s in hemelsnaam? hoe kun je een programma programeren en niet doorhebben dat het compleet overbodig is?

  alleen op het internet…

 • bertje
  Posted 26/01/2009 3:27 am 0Likes

  Jeetje. op deze manier krijg je wel heel veel toegevoegde kleine programmaatjes op je pc.

  Ik gebruik gewoon windowstoets + E en dan zit ik ook in m’n mappen…

 • gert-jan
  Posted 20/01/2009 4:18 pm 0Likes

  P-Start is ook een hele handige lichte freeware-tool waarmee je snel je favoriete folders kunt openen. Bevalt mij uitstekend.

  Zie: http://www.pegtop.net/start/

 • Verbal Jam
  Posted 25/12/2008 4:26 pm 0Likes

  Die Direct Folders kreeg ik eerst helemaal niet aan de praat. Dubbelklikken op m’n desktop werkte bijvoorbeeld niet. Wat bleek: als je je icons verbergt op je desktop, werkt DF ook niet vanaf de desktop: het menu verschijnt niet. Dit werkt overigens wél gewoon bij dubbelklikken in folders.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]