Vijf minuten stilte

Een gastbijdrage van Guus Pijpers


Premier Balkenende sprak op 6 december 2007 op het NCSI congres over slimmer werken. Hij gaf ook de aftrap voor een nieuw initiatief: Nederland werkt slimmer. Het Innovatieplatform, Syntens en het NCSI zijn de initiatiefnemers.
Een goed initiatief, dat ik van harte ondersteun. We halen nog te weinig uit de mens. Iedereen heeft zo zijn eigen oplossingen om slimmer te werken. Die delen met anderen is de kern van het programma. En om daar winst voor de organisatie uit te halen.

Diverse ideeën kwamen uit de zaal: van meer telewerken tot kinderen spelenderwijs kennis laten maken met ondernemen. Onze minister-president kwam zelf ook met een goed idee: las vijf minuten stilte in tijdens vergaderingen.

Creativiteit en innovativiteit ontstaan tijdens zo’n pauze. Het voelde onwennig toen hij ook echt stil was. Maar de boodschap kwam zeer goed over. Mijn eigen ervaring is dat reflectie en nadenken over informatie die je al weet of al hebt, meer winst oplevert dan zoeken naar nog meer informatie.

Denk daar maar eens vijf minuten over na.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Nietsje
  Posted 20/02/2008 11:37 pm 0Likes

  En wie gaat er dan nog iets publiceren op life hacking wanneer mensen eerst 5 minuten vooraf nadenken???

 • pietje puk
  Posted 16/01/2008 11:05 am 0Likes

  okay, ik ben om

 • Carsten de Dreu
  Posted 16/01/2008 10:59 am 0Likes

  Het onderzoek van Arne de Vet en mijzelf, waaruit blijkt dat vijf minuten stil denken tot meer creativiteit leidt dan vijf minuten hardop denken is niet strijdig met onze andere bevinding dat blije en boze (dus ge-activeerde) mensen creatiever zijn dan relaxte of verdrietige (dus gede-activeerde) mensen. Waar het om gaat is dat je (1) actief met de kwestie bezig bent en (2) je je niet laat beinvloeden door allerlei storende invloeden van buiten (zoals je eigen stem horen; de mening van anderen voelen).

 • Erik
  Posted 09/01/2008 3:41 pm 0Likes

  Leuke tip; ga ik eens wat mee experimenteren! …voor een enkeling mag het wat mij betreft ook wat langer duren…

 • Jan Wolter
  Posted 08/01/2008 5:24 pm 0Likes

  Goed. Ik zie er ook steeds meer in. Zie ook deze ‘actie’ en e-card:
  http://www.lsltn.nl/podium_details.php?contentID=20

 • Flores
  Posted 08/01/2008 3:18 pm 0Likes

  Hier het persbericht over het promotieonderzoek van Arne de Vet over het creativiteitsbevorderende effect van stilte tijdens een vergadering. Volgens zijn onderzoek profiteren vooral introverte mensen ervan en mensen die moeite hebben met multitasking.

  http://webapp.uvt.nl/fsw/spitsjohn.nb_lib.frmToonPersbericht?v_id=13137

  En ook een interessant weetje op dit gebied, afkomst van Carsen de Dreu, hoogleraar psychologie UvA (http://home.medewerker.uva.nl/c.k.w.dedreu/page3.html), dat misschien wel tegenstrijdig is met het voorgaande: activerende emoties stimuleren de mate van creativiteit, waarbij positieve emoties (vrolijkheid, euforie) vooral flexibele creativiteit stimuleren (denken in nieuwe categorieen) en negatieve emoties (angst, haat) eerder leiden tot creatieve oplossingen in hetzelfde stramien. Niet activerende emoties (zoals dus…rust, vredigheid maar ook apatie) stimuleren niet de creativiteit, volgens zijn onderzoeksbevindingen.

  Ik hoop nog eens ergens de overkoepelende theorie tussen de uitkomsten van Arne de Vet en Carsten de Dreu te vinden!

 • Marco Tieleman
  Posted 08/01/2008 1:29 pm 0Likes

  Die vijf minuten kunnen inderdaad heel veel brengen. Dat beaam ik direct. Je zult eerst vaak overspoeld worden met gedachten. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat je niet alleen meer focus in je hoofd hebt, maar dat je ook naar je eigen lijf en je emoties gaat luisteren. Waar zit er spanning? Waar kriebelt het?

  Die signalen helpen clienten die bij mij komen om meer balans te vinden tussen werk en privé bij het hervinden van een balans waar hun eigen lijf zich ook lekker bij voelt.

  Vijf vragen die je bewuster maken van waar je mee bezig bent en die je dus in die vijf minuten van stilte langs kunt laten komen:
  – wat ben je nu aan het doen?
  – wat voel je nu?
  – wat wil je nu?
  – wat verwacht je nu?
  – wat ben je nu aan het vermijden?

  Meer weten? Bel gerust om eens door te bomen!

 • Gerben Wiersma
  Posted 08/01/2008 11:12 am 0Likes

  Ik speel nu met de hypothese dat het brein daadwerkelijk in een andere staat verkeert tijdens deze rust, en zogenaamde alpha waves gaat uitzenden. Alpha waves onstaan tijdens ontspanning en zijn nauw verbonden aan de visuele cortex. Oftewel als je je brein even de rust gunt van het drukke beta-wave verkeer, gun je je brein de kans om creatief met de informatie om te gaan.
  Meditatie is ook een goede manier om in contact te komen met deze “state”, goed advies Guus, en niet alleen voor vergaderingen!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]