Vind de pauzeknop van je kind…

Je kent het wel… Je bent thuis, aan het bellen. Het is een leuk en belangrijk gesprek wat je echt even wilt voeren. Maar je kind komt je om de paar minuten iets vragen. De eerste twee keer vind je het nog niet zo erg en reageer je half fluisterend terwijl je door blijft bellen.
Maar je kind wil meer aandacht van je en wordt ongeduldig en hij begint te schreeuwen, zeuren en huilen. Kortom een lastige situatie.
Vanaf een jaar of vijf (of in ieder geval de leeftijd dat ze de dvd-speler kunnen bedienen) snapt een kind heel goed wat pauze betekent. Wat bij de meeste kinderen heel goed werkt is even (op ooghoogte!) contact maken en zeggen: “Ik druk heel even op jouw pauzeknop, dat betekent dat je nu even niet tegen mij mag praten. Als ik ben uitgebeld drukken we op play en mag je alles vragen!”
Natuurlijk werkt dit in meerdere situaties. Tijdens een woede-uitbarsting in de supermarkt. Als er ruzie is tussen broertjes en zusjes (het is namelijk ook een hele goede afkoeltruc!). Als je ’s ochtends veel haast hebt en dus geen tijd hebt om een discussie te voeren enz.
De allerbelangrijkste voorwaarde is wel dat je het echt gebruikt als pauzeknop en niet als stopknop. Geef dus altijd aan wanneer je erop terugkomt en doe dat dan ook! Het is dus absoluut niet bedoelt om je kind af te schepen, maar om hem of haar op een passend moment alle ruimte te bieden. Als je hier slordig mee om gaat, krijg je waarschijnlijk een averechts effect omdat je kind dan geen vertrouwen meer heeft in de pauzeknop…

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Daniël
  Posted 16/12/2007 12:58 pm 0Likes

  Zou dit ook bij mn vriendin werken??! 😛
  Mazzel

 • Erik
  Posted 16/12/2007 11:05 am 0Likes

  Ik denk wel dat het werkt alleen als je zelf rustig bent. Meestal ben je zelf zo druk met zo’n telefoon gesprek dat je niet rustig reageerd naar het kind toe. Het effect is dan na de eerste reactie al weg.

 • Erik-Jan
  Posted 11/12/2007 12:26 pm 0Likes

  Ik roep al 13 jaar (de leeftijd van mijn oudste kind) dat de volgende logische stap in de evolutie is dat kinderen geboren worden met een afstandsbediening.
  Maar voorlopig werkt dit ook…

 • Taco Oosterkamp
  Posted 23/11/2007 9:34 am 0Likes

  Goeie tip, Fanny! Bedankt.

 • Marijn
  Posted 22/11/2007 10:34 pm 0Likes

  Goh… had je deze niet een paar uur eerder kunnen posten ?

 • Onno
  Posted 22/11/2007 9:32 pm 0Likes

  Goeie, dank je ik ga het proberen, de dvd aan en uit gaat net, de pauze knop kent ze nog niet, maar die zal ik even uitleggen…

 • Robbie Veldwijk
  Posted 22/11/2007 9:06 pm 0Likes

  Ik heb zelf geen kinderen maar ik zie vaak zat dat die knop zeker erg handig kan zijn bij kinderen. Ik neem dit in iedergeval mee!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]