Vind je droombaan in 9 stappen

We weten het nu wel, oudere mensen en mensen met buitenlandse achternamen hebben minder kans op een baan. Eens in de paar maanden wordt het zoveelste onderzoek gepubliceerd over deze “problematiek”. Ja, volgens mij is het helemaal geen problematiek. Want het is niet alleen voor sommige groepen moeilijk om een baan te vinden; het is voor anderen ook een lastige opgave. Zélfs als je 25 bent én een Nederlandse achternaam hebt is het lastig om je droombaan te vinden. Ik ken genoeg voorbeelden. Lees ook: Deze 5 handleidingen voor schoenen heeft elke man nodig.

Laat je niet tegenhouden door je achternaam, leeftijd of andere obstakels

In mijn rol als business coach kom ik dagelijks mensen tegen met een baan die ze juist niet willen. Ze nemen regelmatig een baan aan om de verkeerde redenen. Geld, opleiding, status, locatie, titel. Het zijn enkele redenen die worden aangehaald bij het zoeken en accepteren van een baan.
Het resultaat is frustratie. Je raakt gefrustreerd als je geen baan kunt vinden. Maar je raakt ook gefrustreerd van een baan waar je geen voldoening uithaalt. Het vinden van een droombaan is niet alleen een probleem voor sommige groepen, het is een algemeen probleem.
Maar wat als ik je nu vertel dat je niet je droombaan hebt vanwege je omstandigheden, zoals de economie, racisme, opleiding of waar je woont, maar door je eigen acties. Ik heb zelf namelijk onlangs mijn carrière omgegooid.

Verspil niet je tijd aan een baan die je niet leuk vindt

Ik werkte tot 3 maanden geleden in Londen bij een Amerikaans onderzoeksbureau. Een goed salaris, vast contract, leuke collega’s en goede carrièremogelijkheden. Maar het was niet mijn droombaan. Ik voelde het aan de kleine dingen. Ik was blij als het vrijdag was. Mijn baan hijgde constant in mijn nek. Of ik was onderweg naar mijn werk, of ik was op het werk, of ik was aan het bijkomen van het werk. Herken je jezelf hierin? Misschien heb jij ook nog niet je droombaan gevonden.
Ik nam mijn baan aan vanwege de mogelijkheid om later veel geld te verdienen. En het zou goed staan op mijn cv. Mijn motivatie was gericht op de toekomst en geld.
Droombaan werk
En daar lag mijn grote denkfout. Ik leef niet in de toekomst, ik leef nu. We weten allemaal dat tijd geen oneindige bron is. Ik heb, net zoals velen, de fout gemaakt om geld boven tijd te waarderen. Geld kun je terugverdienen als je het hebt uitgegeven, tijd niet.
Wat is een droombaan? Voor mij is het simpel: werk dat niet als werk aanvoelt.

Een stoïcijnse aanpak

Marcus Aurelius, Keizer van het Romeinse rijk tussen 161-180 v.C. zei, “Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken.” Dit citaat benadrukt dat we invloed hebben op de uitkomst van ons leven door middel van onze gedachten. Marcus Aurelius was niet alleen Keizer en de machtigste man van de wereld, maar ook een van de meest prominente filosofen van het stoïcisme. Deze filosofische stroming heeft als doel de mens gelukkig te maken. De stoa zegt het volgende: we hebben geen enkele invloed op externe omstandigheden, we hebben enkel controle over onze eigen acties en reacties.
Dat betekent dat je geen invloed hebben op de banenmarkt, maar wel op je eigen acties. Kies je voor een baan onder je niveau? Of ga je door met solliciteren?
Lifehacking Banner
Als je het stoïcisme toepast kies je voor een proactieve opstelling. Je richt al je energie op wat je kunt controleren: jezelf. Ik kan iedereen aanraden om het heft in eigen handen te nemen. Dit is wat je kunt doen:

 • Bepaal wat voor baan je wilt hebben. Als de baan niet bestaat, creëer dan een baan.
 • Kies een bedrijf of persoon waarvoor je wilt werken.
 • Bestudeer je toekomstige werkgever.
 • Onderzoek welke competenties je nodig hebt om succesvol te zijn voor die baan.
 • Doe een sterkte/zwakte analyse van jezelf. Je moet een duidelijk beeld hebben van je waarde voor een organisatie.
 • Maak een ontwikkelingsplan met een strategie om je competenties verder te ontwikkelen.
 • Zodra je weet wat voor baan je wilt, wat je toekomstige werkgever nodig heeft en je weet hoe je waarde kunt leveren, schrijf je het op. Dit is de belangrijkste stap. Je moet namelijk iemand overtuigen dat je van toegevoegde waarde bent. Als je twijfelt aan je boodschap, vraag dan een kennis of vriend die in de sales werkt om je te helpen om het overtuigend te verwoorden.
 • Zoek uit wie verantwoordelijk is voor de afdeling waar je wilt werken. Gebruik LinkedIn of de website van het bedrijf. Als het een klein bedrijf is, contacteer dan de CEO.
 • Solliciteer. Denk niet in termen van vacatures. Als je duidelijk kunt articuleren wat voor waarde jij kan brengen, zou elke serieuze werkgever die wilt groeien je aan moeten nemen.
 • Deze methode duurt misschien langer maar zet je wel meer tot denken. Daarnaast is het goed om je skills te analyseren. Het kost je meer tijd en moeite, maar het is de moeite waard. Zowel financieel als mentaal. Als je de baan van je dromen hebt voorkom je een hoop onnodige kosten in de toekomst.
  Laat je niet tegenhouden door factoren waar je geen invloed op hebt, neem het heft in eigen handen. Probeer deze methode voor een maand. Wat er ook gebeurt, je leert meer over jezelf door de analytische aanpak. Daarmee zet je één stap dichterbij het vinden van je droombaan.

  Wat vind je van deze hack?
  0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

  About Author

  [plista widgetname=plista_widget_belowArticle]