Voicemail, maar dan leuk

Sound jar / berichtje in een flesMijn 1233-voicemail en ik zullen wel nooit vrienden worden. Passief moeten luisteren naar iets wat een gesprek had kunnen zijn staat me tegen. Bovendien is het een productiviteits-killer. Pas een paar maanden geleden ontdekte ik waar deze afkeer vandaan komt: van de telefoon zelf.

Telefoons zijn bij uitstek de apparaten waarmee je in contact bent met anderen. Dat kan met spraak, en met sms-berichten, email… Maar dat kan niet met een voicemail.

Dus wat doe je dan als hardware-hacker: je maakt je eigen versie van “Voicemail-like-it-ought-to-be”: Een ingesproken berichtje, zonder dat er een telefoon aan te pas komt. En die is veel gemakkelijker te maken dan je misschien denkt. Je hebt er zelfs geen Arduino voor nodig…

De Berichten Buis is een logisch ding. Aan de ene kant spreek je een berichtje in, en dat sluit je af door de dop op de buis te doen. Aan de andere kant haal je de dop er af, en luistert naar het ingesproken bericht. Zie de video:

Een uitgebreide handleiding voor het maken van een berichten-buis is te vinden via de website van Slimme Handen. Het verkorte recept staat hieronder.

Ingrediënten:

 • Een voicerecorder (ong. zes euro bij Conrad)
 • Twee microswitches (ook bij Conrad, ong. een euro per stuk)
 • Een kartonnen buis, waar posters in worden verstuurd. Inclusief twee plastic doppen. Diameter ongeveer 8 cm
 • Als je wilt: Ledjes, een kantel-schakelaar en een circuitje om de ledjes te laten knipperen.

Voicerecorder-img

Bereiding

1. Hack de voicerecorder.

De voicerecorder heeft twee functies: opnemen en afspelen. Die functies bedien je met twee push-buttons, en daar zit ‘m de hack: Vervang de push-buttons door micro-switches (die schakelaars die in old skool joysticks zaten). De micro-switches plaats je straks aan de uiteindenden van de buis, zo dat ze worden ingedrukt door de doppen.

hack de voicerecorder

2. Voicerecorder monteren in de buis

Om de voicerecorder met batterij en micro-switches in de buis te krijgen, monteer je het hele zaakje op een plankje. De microfoon plaats je aan een uiteinde van het plankje. De luidspreker plaats je aan het andere uiteinde. Zet alles vast met tie-raps en dubbelzijdig plakband.

In mijn versie heb ik een schakeling toegevoegd die een rits ledjes laat knipperen als de Berichten Buis met de luidspreker-kant naar boven staat.

voicerecorder-montage

3. Alles in de buis

Het lastigste klusje is het vastzetten van de ingewanden van de Berichten Buis in de koker. Ik heb het gedaan door twee ribben onder aan het plankje te lijmen, en die klem te zetten tussen twee boutjes die door de kartonnen buis steken. Geen fantastische oplossing, maar het werkt. Ik wilde het plankje niet vastlijmen, omdat de batterij dan niet meer te vervangen zou zijn.

Berichten-buis-Montage-in-buis

En zo heb je een voicemail-systeem dat werkt zoals een briefje op tafel, voor de eerstvolgende die thuiskomt: Gepresenteerd zonder de illusie te wekken dat er een antwoord mogelijk is. Maar wel persoonlijk, en grappig.

Berichten-buis-klaar

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • David
  Posted 06/06/2011 11:17 am 0Likes

  Grappig ding! Zoiets als een Zelda-esque Sun Jar, maar dan met geluid.

  Mijn ‘oplossing’ tegen de voicemail; een voicemail begroeting waar ik vraag om een smsje te sturen ipv voicemail achter te laten. Helpt voor de meeste mensen die ik graag wil spreken 🙂

 • André
  Posted 05/06/2011 8:28 pm 0Likes

  Da’s pas een spreekbuis!

 • reinko
  Posted 01/06/2011 9:53 pm 0Likes

  Goed idee zeg! Was ik zelf net met een plan bezig om iets in een buis te spreken en te luisteren. Kan dat toeval zijn? We moeten ns kortsluiten! Groetjes Reinko

Comments are closed.