Voldoening over het afgelopen jaar

Heb je een druk jaar achter de rug, maar mis je voldoening over wat je hebt bereikt? Je bent blij dat het eindelijk kerstvakantie is. Even pauze en uitrusten… Het afgelopen jaar was zo druk, dat je niet eens meer precies terug kunt halen wat je allemaal gedaan hebt. Jammer eigenlijk. Als je hard werkt, zou je toch minstens mogen verwachten dat je daarna ook voldoening voelt. Maar ‘entropie’ komt soms meer in de buurt.

Je mijlpalen vieren

Oudejaarsavond wordt nog leuker als je het oude jaar tevreden afsluit en het nieuwe jaar met een schone lei begint. Herinner je je nog de middelbare school? Vier, vijf of zes jaar lang hard werken met als afsluiting het eindexamen. De weken daarna wacht je in spanning op het verlossende telefoontje van de conrector. ‘Je bent geslaagd.’ Yes!! Diploma gehaald! Wat een mijlpaal. Daar kon je blij mee zijn. Als je dat soort voldoening nu nog steeds zou kunnen voelen, zou je meer plezier hebben van je werk.

Het huisvrouwensyndroom

De meeste mensen doen in een jaar zoveel verschillende dingen dat ze het niet meer bijhouden. Wij noemen dat ‘het huisvrouwensyndroom’: de hele dag druk bezig zijn met kinderen naar school brengen, boodschappen doen, was draaien, kinderen weer ophalen, en weer naar sport brengen, koken, opruimen, kinderen naar bed brengen, totdat je ’s avonds uitgeput op de bank valt. Heb je dan veel gedaan? Ja! En voelt het ook zo? Uhmmmmm? Je hebt zoveel dingen in zo’n korte tijd gedaan, dat je het gevoel hebt dat er eigenlijk niets uit je handen is gekomen. Datzelfde kun je ook hebben met kantoorwerk. Als je in een jaar twintig projecten doet en daarnaast nog vijftienhonderzesenzestig losse taken, drieëntwintigduizend e-mails en twaalfhonderddertig telefoontjes, onthoud je niet meer waar dat nou precies allemaal over ging. En dan is het lastig om aan het eind van het jaar tevreden te zijn over je werk.

Alle successen op een rij

Hoe kun je jezelf helpen om toch met voldoening het jaar af te sluiten? De laatste tien jaar heb ik aan het eind van ieder jaar een ‘TADAA-lijst‘ gemaakt. (Bijna iedereen heeft wel een ‘TO DO-lijst’, maar geen ‘TADAA-lijst’.) Op een ‘TADAA-lijst’ zet ik alle projecten, mijlpalen en leuke happenings die ik de laatste twaalf maanden gedaan heb. Als ik dat allemaal in een lijst onder elkaar zie staan, valt het kwartje langzamerhand wel.

Een ‘TADAA-lijst’ kun je op verschillende manieren maken:

 • Blader je agenda van het afgelopen jaar door. Je agenda kan een hoop informatie geven over wat je het afgelopen jaar gedaan hebt. Begin bij januari en schrijf alle belangrijke dingen op die je tegenkomt. Voor mij is dat nog steeds de ideale manier om terug te kijken op het oude jaar.
 • Je kunt ook samen met je collega’s of met je partner brainstormen. Twee weten meer dan één. Toen meereffect afgelopen zomer vijf jaar bestond zijn we met het team en aanhang gaan barbecueën. Ik heb toen drie witte platen en een aantal dikke stiften op tafel gelegd. Daar kon iedereen opschrijven wat we de afgelopen vijf jaar gedaan hadden. Toen aan het eind van de avond de platen vol stonden met kreten als ‘eerste meereffect training bij het SBI’, ‘naambordjes vouwen’, ‘Elke dag je hoofd en inbox leeg’, ‘eerste stagiair’, ‘kratten sjouwen’ en ‘Fingertips’, hadden we een mooi overzicht.
  Een paar andere ideeën zijn:
 • Schrijf de lijst in de loop van een paar dagen. Zorg dat je een klein notitieblokje en een pen op zak hebt en schrijf dan steeds alles op wat je je bedenkt over het afgelopen jaar.
 • Schrijf in één keer alles op wat je je bedenkt. Pak een flip-over of een whiteboard en neem een uur de tijd om te brainstormen.
 • Maak de lijst in de vorm van een mindmap. Pak een groot vel papier of maak de mindmap digitaal. Zet in het midden ‘2010’ en brainstorm daar omheen.

En mocht je nog meer willen reflecteren: David Allen heeft deze lijst met interessante vragen gemaakt om je te helpen na te denken over het afgelopen jaar:

 • Wat was je grootste succes in 2010?
 • Wat was de slimste beslissing die je hebt genomen in 2010?
 • Welk woord omschrijft het beste hoe je 2010 ervaren hebt?
 • Wat was de belangrijkste les die je hebt geleerd in 2010?
 • Wat was het meest liefdevolle wat je hebt gedaan in 2010?
 • Wat is je grootste onvoltooide project van 2010?
 • Over welk ding wat je hebt afgerond ben je het meest tevreden?
 • Welke drie mensen hadden de grootste impact op je leven in 2010?
 • Wat was het grootste risico dat je in 2010 hebt genomen?
 • Wat was de grootste verrassing in 2010?
 • Welke belangrijke relatie is het meest verbeterd in 2010?
 • Welk compliment had je willen ontvangen in 2010?
 • Welk compliment had je willen geven in 2010?
 • Wat heb je nog meer nodig of wat wil je nog meer zeggen om 2010 af te kunnen sluiten?

Het is wel even wat werk om een ‘TADAA-lijst’ te maken. Maar het is ook leuk om te doen. Tussen de kerstballen, sneeuwpoppen en oliebollen door, komt het hele afgelopen jaar nog even langs. Als je de lijst klaar hebt, dringt het hopelijk echt tot je door wat allemaal bereikt hebt in 2010. En als je het oude jaar met voldoening afrondt, kun je 2011 weer met frisse moed beginnen.

Wil je meer voldoening over het afgelopen jaar? Pak dan pen en papier of maak een document op je computer voor je ‘TADAA-lijst’.

(Dit artikel is eerder gepubliceerd als één van de gratis Meereffect artikelen)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Jeanet Verweij
  Posted 03/01/2011 10:32 am 0Likes

  Naar aanleiding van je artikel heb ik diverse mensen op oudjaarsavond een TADAA-vraag gesteld. Het leverde hele leuke gesprekken op én ik hoop een fijn gevoel bij iedereeen die zo 2010 afsloot.

 • peter te riele
  Posted 28/12/2010 12:53 pm 0Likes

  Geweldig idee zo’n taadaa-lijst. Die wil ik gaan bijhouden in 2011 (mooi voornemen) En ik ga dat doen in Prezi. Wellicht ook een goed idee voor anderen.
  Het voordeel van Prezi is dat je bijna oneindig kan toevoegen en als in een mindmap gemakkelijk zaken kunt ordenen en rubriceren.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]