Voorkom dat je foto’s gejat worden met deze Facebook-instelling

Internetprivacy is een steeds grotere illusie aan het worden, zo blijkt uit dit artikel van de New York Times. Daarin wordt uit de doeken gedaan hoe het Amerikaanse bedrijf Clearview AI een database van drie miljard foto’s heeft aangelegd, puur door sociale netwerken als Facebook te scrapen. Illegaal? Vast en zeker. Maar opsporingsdiensten maken er gretig gebruik van. 

Clearview AI haalt doodleuk een scan-tooltje over alle gejatte foto’s, voorziet ze van naam, locatie alsook tijdstip van opname, en vult dat aan met lumineuze gezichtsherkenning. Leuk man, dat internetje! Voor opsporingsinstanties uiteraard een goudmijn, want die kunnen via deze dienst razendsnel een naam koppelen aan foto’s van “verdachten”.

Scherm je Facebookaccount af

Tenzij je in de boomercategorie valt en op verjaardagen graag de hot take “ik heb toch niks te verbergen” in het rond slingert, is het raadzaam om eens naar de instellingen van je social media te kijken. Vooral Facebook is een belangrijke fotobron voor Clearview AI. Echter, door een aantal wijzigingen door te voeren kunnen de vakantiekiekjes en vergeten selfies uit 2008 (album: ‘chersonissos met de makkers!’) niet meer gejat worden.

Ga via Facebook > Instellingen > Privacy (directe link) naar de optie ‘Wil je dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel?’. Zet deze op NEE en je pics zijn niet meer voor vreemden doorzoekbaar.

Pro-tip: scroll daarna iets naar boven en zet de optie ‘Wie kan je toekomstige berichten zien’ op ‘vrienden‘ en je bent weer iets verder beschermd tegen de dystopische diensten van deze wereld. Of – en misschien is dit wel de allerbeste tip – gooi gewoon je hele Facebookprofiel weg.

Wat vind je van deze hack?
20Te gek19Leuk4Serieus?1Meh...4Stom

About Author

1 Comment

  • Larissa Koster oosterbaan
    Posted 23/01/2020 10:50 pm 0Likes

    Bye bye facebook…. hoe vind je die groep eigenlijk? Ik wil het wel gelijk goed doen met een boodschap dus….

Comments are closed.