Waakhond voor je computer (Windows)

Ben je al bekend met Scotty ? WinPatrol Waakhond Scotty

Scotty fungeert als een waakhond voor je Windows PC en houdt vrijwel alle ongewenste en ongenode gasten buiten de deur !
Achter Scotty zit het programma WinPatrol van BillP Studios.

WinPatrol installeer je waarna je vergeet dat je het hebt. Tot het moment dat Scotty opeens gaat blaffen.

Scotty zorgt er onder andere voor dat alleen die programma’s die je bewust zelf installeert de kans krijgen zich in de opstartlijst van Windows te nestelen.
Zodra een programma zichzelf toe wilt voegen in de opstartlijst – de zichtbare uit het menu of de onzichtbare in het Windows register -, vraagt Scotty of je hier toestemming voor geeft. Zo niet, dan kan het programma proberen wat het wilt, maar het gaat ‘m niet lukken om in de opstartlijst te komen.

Een paar typische voorbeelden:

 • Je anti-virus programma zal in de opstartlijst staan en moeten staan. Als je een nieuw anti-virus programma installeert en Scotty geeft je een waarschuwing hierover, dan kan je dus met een gerust hart toestemming geven.
 • Veel programma’s – denk aan: Acrobat Reader, Quicktime, Java, WinAmp om er maar een paar te noemen – hebben een optie om sneller op te starten. Dat doen ze door zich in de opstartlijst te nestelen en alvast een stukje van zichzelf op te starten. Wanneer je het programma dan daadwerkelijk gaat gebruiken, dan is het er vliegensvlug. Alleen: de meeste van deze programmas gebruik je niet dagelijks en al deze programma’s in de opstartlijst maken je computer enorm traag, terwijl de vertraging bij het opstarten van zo’n programma wanneer je het wèl gebruikt terwijl het nìet in de opstartlijst staat nou ook weer niet zo groot is.
  Denk dus goed na als je de vraag krijgt of je zo’n programma toestemming geeft om in de opstartlijst te komen. Je herkent deze ‘opstart-helpers’ vaak aan de naam Quickstart / helper / agent in combinatie met de naam van het programma.Let op: in de waarschuwing staat vaak een type: “Run” of “RunOnce“. De RunOnce-achtige zijn eenmalige acties die vaak met het afmaken van de installatie te maken hebben. Deze kan je meestal toestaan.WinPatrol voorbeeldwaarschuwing (Quicktime):
  WinPatrol voorbeeldwaarschuwing (Quicktime)
 • Beide bovenstaande voorbeelden zijn ‘goedaardige’ programma’s. Maar je hebt natuurlijk ook sneaky kwaadaardige programma’s die zich op je computer proberen te nestelen, denk hierbij aan Spyware, Adware, Trojan horses en andere onkuise vriendjes van hen. En juist bij deze laatste categorie zal je Scotty het dankbaarst zijn: ook deze worden door Scotty buiten de deur gehouden.
  Hij waarschuwt je wanneer ze zich in de opstartlijst proberen te nestelen en hierbij geldt natuurlijk: als je niet zelf gekozen hebt om het programma te installeren, danwel je de naam van het programma in de waarschuwing niet herkent: NOOIT toestemming geven !

Vergelijkbaar met de opstartlijst, waarschuwt Scotty je ook als er nieuwe toolbars c.q. helpers in Internet Explorer geïnstalleerd worden, ActiveX programma’s toegevoegd worden of (gevaarlijk) er wijzigingen gemaakt worden in je HOSTS file.

Maar WinPatrol kan meer:

 • Je kan de bestaande opstartlijst / Windows services / ActiveX programma’s / IE Helperslijst bekijken en hier wijzigingen in maken c.q. programma’s blokkeren.
 • Je kan bepaalde programma’s vertraagt laten starten – bijvoorbeeld programma’s die je pas wilt gebruiken wanneer je firewall opgestart is.
 • Je kan kijken welke bestandstypes geassocieerd zijn met welke programma’s en deze associaties ‘op slot’ zetten zodat ze niet zomaar door een nieuw programma gekaapt kunnen worden.
 • Je kan bepaalde (privacy-bedreigende) cookies laten blokkeren.
 • En meer…

Uiteraard werkt dit programma het beste als je het als één van de eerste programma’s op je PC installeert zodat Scotty alles wat daarna geïnstalleerd wordt kan besnuffelen. Maar ook als je PC al een tijd geleden geïnstalleerd is is WinPatrol nuttig, alleen zal je dan zelf actief een keer door de lijsten heen moeten lopen om ongewenste ‘gasten’ de deur uit te zetten. Gelukkig maakt WinPatrol je dat makkelijk met overzichtsschermen van alle geïnstalleerde services.

WinPatrol interface

Het programma is gratis te downloaden en te gebruiken en er is een Nederlandstalige versie beschikbaar.

Probeer het eens een tijdje uit. Ben je er blij mee ? Overweeg dan om de PLUS versie te nemen. Deze biedt toegang tot uitgebreidere informatie over de gedetecteerde programmas op het web. Voor je eenmalige bijdrage van $29,95 krijg je een levenslange licentie en steun je de ontwikkelaar die dit programma gratis beschikbaar maakt.

N.B.: De auteur heeft geen enkele connectie met BillP Studios of WinPatrol, maar is wel al vele jaren een zeer tevreden gebruiker van het programma. Zo tevreden zelfs dat ze als fervent gratis software en Open Source aanhanger, toch besloten heeft om voor dìt programma de PLUS licentie te kopen.

(Logo: BillP Studios)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

4 Comments

 • Juliette Reinders Folmer
  Posted 09/12/2008 12:26 am 0Likes

  Aanvulling: de auteur van WinPatrol heeft een mooie lijst gepubliceerd met de top 10 redenen op WinPatrol te gebruiken. Mocht je na bovenstaand artikel nog twijfelen of WinPatrol voor jou handig zou kunnen zijn, lees dan ook de top 10: http://billpstudios.blogspot.com/2008/12/top-ten-reasons-to-try-winpatrol-again.html

 • J.
  Posted 03/10/2008 11:02 am 0Likes

  goede tip, zal voor veel mensen een handig tooltje zijn
  @safe je kan nooit precies zeker zijn wat er binnenkomt, vaak “sluipt” het binnen en maakt het geen melding als je er geen programma voor hebt.

  ikzelf gebruik teatimer van spybot S&D dit is ook een registry detection tool en geeft een popup bij een registry verandering met de vraag of je het
  1malig wilt toestaan, altijd wilt toestaan wilt negeren c.q verwijderen.

  ik ben hier zelf erg tevreden mee omdat het een mate van controle geeft maar je niet overgiet met vragen

 • Safe
  Posted 30/09/2008 12:22 am 0Likes

  Uhmmmmm
  Als ik het goed begrijp, heb je hiermee ouderwets zgn controle over wat opstart met je besturingssysteem en wat niet….
  En dus komt het waakhondje in de lijst OPSTARTEN, waardoor je PC weer trager wordt.
  Als je gewoon goed oplet wat je binnenhaalt en/of installeert heb je deze pruts niet nodig 😛

 • freakstar
  Posted 01/09/2008 10:29 am 0Likes

  Haha wat gaaf dat deze nog bestaat!

  Jaren geleden wel veel gebruikt maar tegenwoordig nooit meer. Binnenkort maar weer eens wat mee gaan testen!

Comments are closed.