Waarom is chaos zo verleidelijk en eenvoud zo moeilijk ?

Heb jij je leven vandaag lekker ingewikkeld gemaakt ?

Hoeveel zaken die aandacht vragen (zoals je gsm, email, Facebook, Twiiter, RSS-feeds) staan er op jouw lijstje?
Ook ik ben hieraan schuldig. Als ik de computer aanzet, ben ik al een half uurtje kwijt met het checken van mijn verschillende mailadressen, dan nog even kijken bij Twitter en Facebook. Tja….

De hedendaagse maatschappij maakt je het erg gemakkelijk om je leven complex te maken.

Complex is gemakkelijk
Eenvoud kost moeite.

Alles onder controle!
Alles onder controle!

Nog meer complexiteit

Tegenwoordig is het erg gemakkelijk om je leven ingewikkeld te maken. Eigenlijk zijn we allemaal zelf schuldig aan de groeiende complexiteit in ons dagelijks leven.

Waarom?
Wel, een belangrijke reden is dat er op internet veel gratis dingen te vinden zijn.
We schrijven ons in op nieuwsbrieven en online services. We doen dit zonder na te denken en stil te staan bij het feit wat het allemaal in gang zet.
Schrijf jezelf in bij een online account en plots krijg je massa’s reclame in je inbox. En soms gaan ze nog een stapje verder en worden al je vrienden en contacten ook gespamd.

Sta eens stil bij het feit voor hoeveel van deze spam je zelf verantwoordelijk bent. Waarschijnlijk erg veel.
Heb je echt behoefte om te weten welke boeken je contacten gekocht hebben?
Of is het nu echt nodig om op de hoogte te zijn van alle verkoop van dat ene product dat je ooit online kocht?

De complexiteit wordt ons ook opgedrongen. Ingewikkelde systemen nemen een deel van ons leven over. Je hebt ingewikkelde gadgets, complexe spelletjes, ingewikkelde afstandsbedieningen. Spelletjes voor kleine kinderen met allerlei snufjes.En nog zo veel meer…

Hebben we al de complexiteit nodig? Ik denk het niet. Neem een alledaags voorbeeld als een gsm; weinigen gebruiken alle functionaliteiten van hun toestel. En wie gebruikt alle mogelijkheden van zijn digitale camera?

Wat is op jou van toepassing ?

1.Te veel email
Hoeveel mailaccounts heb jij? Veel mensen hebben er minstens 3. Heb je ze ook allemaal nodig?

2.Te veel tooltjes
Hoeveel gadgets heb je constant bij? Je gsm, je mp3, digitale camera? Nog een gps of e-reader?

3.Te veel accounts
Weet jij bij hoeveel websites je bent ingeschreven? Waar ben je allemaal geregistreerd? Sluit jij je accounts af als je klaar bent?

4.Te veel websites
Welke websites bezoek je regelmatig? Surf je gericht of dwaal je zomaar wat rond?

Eenvoud is moeilijk

Nu is het niet altijd gemakkelijk om de dingen eenvoudig te houden.
Soms is het nodig om ergens in te schrijven voor je toegang krijgt tot bepaalde informatie. Soms is er ook een bepaalde sociale druk om ergens bij aan te sluiten.

Toch moet je eens stilstaan bij al deze steeds toenemende virtuele complexiteit.

Hieronder een paar ideeën om de chaos wat te beheersen.

1.Minimaliseer je email.
Je hebt echt geen 4 mailaccounts nodig. Probeer er ook naar te streven je inbox zo leeg mogelijk te houden. Dit doet echt wonderen voor je productiviteit.
Kijk ook eens naar deze tips!

2.Verminder je tooltjes.
Ik ben zelf een gadget fan (ja, ik beken) maar ik probeer toch bewust na te denken over mijn aankopen. Laat jezelf niet inpalmen door gadgets die wonderen beloven.
Hier vind je een interessante gedachte over jij en je hebbedingetjes.

3.Verwijder jezelf van overbodige nieuwsbrieven
Als je merkt dat je bepaalde brieven na een tijdje niet meer leest, neem even de tijd om tot beneden te scrollen en schrijf jezelf uit.

4.Surf niet doelloos
Zonder reden wat rondsurfen is een verschrikkelijke verspilling van tijd. Voor je het weet is er een uur (of meer) voorbij. Elke keer vind je weer  nieuwe onbekende sites en je bent weer vertrokken.
Gebruik een RSS lezer, zo blijf je op de hoogte van wat je echt wilt weten.

Probeer elke dag even stil te staan bij de complexiteit van jouw digitale leven.
Misschien vind je wel mogelijkheden om alles wat eenvoudiger te maken.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Peter
  Posted 30/08/2011 8:31 pm 0Likes

  Ik merk dat mensen met dyslexie er ook veel aan hebben om een geordend leven te leiden. Goede tips, ook voor hen!

 • wii ombouwen
  Posted 25/06/2011 2:59 pm 0Likes

  Ik ben van mening dat opruimen plaats maakt voor nieuwe dingen. Het klinkt raar, maar als ik nieuwe kleren wil, gooi ik eerst een paar oude weg. Meestal gebeurt het dan bijna vanzelf.

  Daarbij probeer ik ook effectiever om te gaan met mijn tijd en dat helpt heel goed om stress tegen te gaan. In ieder gaval kan chaos een behoorlijke impact hebben op je leven, dus ik blijf er tegen vechten. Goede post, het heeft me weer aan het denken gezet

 • Maaike
  Posted 03/09/2010 1:44 pm 0Likes

  Erg fijn artikel! Ik ben ook momenteel bezig diverse dingen te verminderen, heb al heel veel weggegooid (zowel op m’n computer als in m’n huis), en profiteer bv ook veel van programma’s die meerdere onderdelen in 1 hebben. Dan bedoel ik bijvoorbeeld sociale programma’s als MSN, yahoo messenger, hyves kwekker etc die ik allemaal in 1 programma kan openen. Ook m’n email heb ik nu in 1 programma ondergebracht, in plaats van steeds naar verschillende sites te moeten surfen.
  Heerlijk gevoel trouwens, als het gelukt is te ‘downsizen’! Brengt daadwerkelijk rust 😀

 • Ingrid
  Posted 03/09/2010 9:04 am 0Likes

  @Onno : 😉

 • Onno Bult
  Posted 03/09/2010 8:13 am 0Likes

  Je hebt helemaal gelijk!

  Dit is dan wel een reactie, maar zo een die haast geen tijd kost. Of mag dat ook niet meer?

 • Sypie
  Posted 31/08/2010 10:52 pm 0Likes

  Ik ga de studie “Docent Techniek in de basisvorming” doen. Houdt in dat ik bij het behalen van mijn diploma docent Techniek ben in de eerste twee klassen van het voorgezet onderwijs.

  Ik heb nog geen gezin, wel een vrouw die mij steunt, dus wat dat betreft hoef ik minder mensen teleur te stellen. Dat het aanpoten wordt zonder allerlei gadgets en andere bijzaken die mij afleiden van de eenvoud van de opleiding. Het is een pittige maar het moet te doen zijn…

 • jan vet
  Posted 31/08/2010 5:44 pm 0Likes

  de spreuk is al zo oud als de wereld

  “minder is meer”

  maar waarom is dat zo moeilijk? ik denk omdat we zo moeilijk iets weg kunnen gooien, de angst om incompleet of onvolledig te zijn.
  maar we vergeten dat de echt belangrijke dingen in het leven, niet de dingen die je leven vullen maar de dingen die jezelf vullen, vaak weinig en eenvoudig zijn.

  verder helpt het een stuk als je alles zoveel mogelijk op 1 locatie verzamelt.
  zo stuur ik alle mail naar mijn foxmail, alleen even F4 indrukken en alle mail is binnen, heb ik alleen een gsm bij me waar ik zoveel mogelijk gebruik van maak, ook als wekker, als timer en als telefoonboek, en werk ik voornamelijk via mijn google account, overal waar er internet is werk ik op dezelfde documenten en in dezelfde agenda

 • Ingrid
  Posted 31/08/2010 10:30 am 0Likes

  Veel succes met je avondstudie!
  Ik zelf heb mijn informatica-diploma ook gehaald via avondstudie. 3 avonden van 4 uur per week. Erg hevig. In de weekends moesten we ongeveer 10 uur reserveren voor huiswerk en studie. Allemaal erg moeilijk als je dit wil combineren met een full-time job overdag EN een gezin. Zij zijn er de dupe van als je in de weekends weer eens zegt ” Sorry, ik kan niet mee naar die tentoonstelling (of fietstochtje); ik ben nog bezig met programmeren. ”
  We zijn met 125 enthousiaste mensen begonnen. Na drie jaar hebben 7 mensen hun diploma gehaald. Waarom ? Gewoon omdat de meesten afhaken wegens te moeilijk combinatie werk/gezin/studie.
  Volhouden is de boodschap en goede afspraken maken met het thuisfront. Een beetje discipline en dan km-om je er wel.
  Welke studie ga je doen ?

 • Sypie
  Posted 30/08/2010 10:25 pm 0Likes

  Kijk, dit zijn berichten om mensen weer met beide voeten op de grond te krijgen.

  Om antwoord te genen op alle vier de vragen zal ik maar aftrappen dan:

  1:Hoeveel Mailaccounts heb ik: 6. 2 Gmail (1 normaal en 1 voor registraties en spam), 4 van 3 eigen domeinen. Ik heb zelfs van mijn laatste, meest actieve domein, meerdere adressen aangemaakt om te achterhalen welke website je gegevens doorspeelt.

  2: Hoeveel gadgets heb je constant bij je? Meestal slechts mijn telefoon (iPhone) waar niet eens zo bijzonder veel applicaties op staan. In totaal heb ik 48 icoontjes, inclusief de 4 in de onderste balk. Ik heb niks gegroepeerd staan.

  3: Weet je op hoeveel websites je bent ingeschreven? Nee dat weet ik niet meer. Tegenwoordig kieper ik bevestigingse-mailtjes in een aparte box zodat ik dat altijd kan achterhalen. Nadeel van veel websites is dat men wel in kan schrijven maar niet uit kan schrijven. Waarom? Omdat veel fora dan niet meer kloppen omdat je reacties overal blijven staan. Zo nu en dan kom ik oude e-mails tegen en stuur ik een e-mail voor uitschrijving of verwijdering van mijn account, meestal met succes. Ik ontvang ook bijna geen nieuwsbrieven meer, veel heb ik Unsubscribed, heerlijk. (de meeste “nieuwsbrieven” komen nu per Twitter, dat gaat een stuk sneller dan Mail.

  4: Welke websites bezoek je regelmatig? Nou dat valt best mee. Meestal zijn dat de websites die in mijn TopSites staan (Safari). Van links naar rechts is dat bij mij:
  DaylyOffers, Seniorennet.be (alleen het Mac forum om mensen te helpen) Tweakers.net, MacFreak.nl, Mac4Dummies.nl (beheerder), MacWereld.nl, IKEAhacker.blogspot.com, unplggd.com, Tweedehandsmac.nl, LifeHacker.nl, Nu.nl. NuFoto.nl, MacWiki.nl (beheerder).

  Soms kom ik op de Mac fore meerdere keren voorbij op één avond, puur om mensen te helpen.

  Vanaf morgen zal ik dit alles aan moeten passen want dan ga ik weer naar school, laatste keer was een jaar of 8-9 geleden. Nu een avondstudie van 4 jaar. Het wordt een pittige tijd, voor mij én voor mijn vrouw. Ik zal één en ander moeten inleveren of simpelweg stukken minder gaan doen. Ik zal minder tijd op fora zijn om mensen te helpen. Jammer voor die mensen maar er zijn vast genoeg anderen die ook kunnen en willen helpen.

  P.S.:Over het gebruik van een RSS lezer: sinds ik die er uitgegooid heb, en de meeste sites op Twitter aanwezig zijn, heeft mij dat veel tijd bespaard. Voor mij geen RSS meer. Zeker in de tijd van de eerste iPhone werd je knetterbek van al die Apple websites die iedere zucht en scheet over de iPhone moesten publiceren en dus weer een regel in de feed produceerden. Weg met die zooi, lang leve Twitter!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]