Begin de dag met water en word een baas

Hoewel wij al sinds de jaren negentig niet meer fatsoenlijk wakker zijn geworden, hebben we wel de ambitie om ooit nog eens te ontwaken zonder meteen knockout te worden gekopschopt door het groeiende gewicht der wereldproblematiek op onze schouders. Maar daarover een andere keer meer. Voor nu: dit is dé tip om uit bed te komen als een absolute en ontegenzeggelijke baas.

Veel mensen zijn zich niet bewust wat het effect van water kan zijn. Het eerste wat zij meestal drinken is koffie, maar als je te weinig vocht binnenkrijgt, kun je futloos worden. Voor de mensen die ‘s middags de welbekende middagdip krijgen, let goed op!

Waarom heeft het zo’n groot effect?

Het menselijk lichaam bestaat voor zo’n twee derde uit water, je hersenen zelfs voor 80 procent. Daarom heb je ook hoofdpijn als je vocht tekortkomt (bijvoorbeeld bij een kater). Voor de mens is water drinken dus essentieel om het vochtpeil hoog te houden. Het bevordert de werking van je organen en hersenen.

En als je te weinig water drinkt, werkt je signaaltransductie minder goed. De signaaltransductie is het doorgeven van verschillende stofjes in je hersenen. Als dat minder goed werkt, verloopt de communicatie tussen je hersencellen niet meer zo goed. Hierdoor word je vergeetachtig of kun je je minder goed concentreren. Water drinken kan bijvoorbeeld ook helpen tegen een black-out tijdens een presentatie.

Waarom ‘s ochtends water?

Als je acht uur geslapen hebt, verlies je veel vocht. Je hebt in die tijd geen water gedronken; je lag immers heerlijk te pitten. ‘s Ochtends merk je daar al wat van. Je kunt minder goed functioneren en je lichaam heeft vocht nodig. Het is aan te raden om meteen nadat je bent opgestaan 1 à 2 glazen water te drinken.

Op een lege maag water drinken brengt een hoop positieve effecten met zich mee. In India is het erg populair om aan ‘Ushapan’ te doen – het drinken van water in de ochtend. Als je drinkt, wordt je lichaam gereinigd  en ontdaan van afvalstoffen. Deze methode geeft aan dat het ook een positief effect heeft op hoofdpijn en overgewicht. Het zou bovendien goed zijn voor de nieren, de longen en de lever.

De effecten van 2 glazen op je productiviteit

Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar het effect van water drinken op je productiviteit. Dr. Caroline Edmonds is hier een vooraanstaand persoon in. Volgens haar heeft het drinken van water een effect op je visuele geheugen. Ook heeft zij onderzoek gedaan naar het effect van een glas water op je hersenen. Je denkt sneller en helderder. 1 à 2 glazen ‘s ochtends is dus sowieso aan te raden. Het geeft je het gevoel dat je écht wakker bent!

Tell Us What You Think
1Te gek7Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • vlucht volgen
  Posted 19/02/2019 6:04 pm 0Likes

  Ik drink al jaren 2 liter water per dag beginnend met 2 glazen in de morgen en ik moet zeggen dat ik me er veel fitter en vitaler door voel.

 • Vlucht volgen
  Posted 16/03/2017 8:48 pm 0Likes

  Elke ochtend drink ik twee glazen water om op te starten 🙂

 • Lucinda
  Posted 24/01/2016 8:41 am 0Likes

  Hee Jelle,

  Ik heb ook meerdere kerel gelezen dat we juist moeten eten binnen een uur nadat we wakker zijn, dan kun je niet eerst water drinken en 45 minuten wachten. Hoe denk jij daar over?

 • Jelle
  Posted 11/06/2014 11:35 pm 0Likes

  @Daniel Super! Dat is misschien ook wel een blogpost waard.

  @Alfons Bedankt voor je aanvulling. Na het eten is warm water sowieso beter. Op de vroege ochtend hoor/lees ik verschillende verhalen. Het lijkt erop dat je beter lauw/warm water kunt drinken. Dan zit je waarschijnlijk goed. Uiteraard kun je dit op jezelf testen, dat werkt het beste want iedereen is anders.

 • Ton de Goijer
  Posted 10/06/2014 8:30 pm 0Likes

  Henri,

  Je hoeft toch ook niet al het water in je lichaam kwijt te raken om dood te gaan. Ik denk dat het beter is om het af te zetten tegen de hoeveelheid water die je kwijt kan raken zonder problemen (b.v. concentratieverlies) en dat is niet zoveel. Dan kan zeg grofweg een halve liter een groot verschil maken.

  Verder is het zo dat de beste prestaties geleverd worden als alles 100% werkt en niet bij 90%.

  Dan nog dat glazen verhaal, glazen zijn nou eenmaal verschillend, dus die opmerking is niet zo raar. Wel was het beter geweest als er gewoon gezegd wordt 1/2 liter o.i.d.

  • Henri Koppen
   Posted 17/06/2014 9:21 am 0Likes

   Ton, mee eens.

   Ik krijg geen notificaties van reacties, maar ben toch terug op de post gekomen. Niet omdat het nu zo’n goed stuk is, maar wel om te vertellen dat ik er iets mee gedaan heb. Ik dronk altijd al een beker water bij het opstaan, heb er nu twee van gemaakt.

   Voel ik me beter? Niet merkbaar, maar heb het wel als gewoonte opgenomen en de trigger was dit artikel 🙂

   Steve: Je hebt helemaal gelijk, om te zeiken heb je water (of bier) nodig.

 • Alfons
  Posted 09/06/2014 12:04 pm 0Likes

  Een tijdje ben ik door een Chinese acupuncturiste behandeld. Zij vertelde mij dat koud drinken in de Chinese geneeskunde niet wordt aanbevolen. Veel – zo warm mogelijk – water drinken heeft niet alleen een goede invloed op de waterhuishouding in je lijf, maar zorgt ook voor een betere spijsvertering waardoor je beter energie uit je voeding haalt. ‘s Morgens beginnen met 2 glazen warm water, half uur wachten en dan pas eten was het advies. Dat pas ik sindsdien toe en ik voel mij én ‘s ochtends beter én hou beter in de gaten dat ik voldoende (warm) water drink, én heb minder voedsel nodig om mij fit te voelen. Zal wel psychologisch zijn, maar dat hindert mij in ieder geval niet 😉 PS: Het vervangen van (koude) frisdrank heeft als bijkomend voordeel dat ik ook stabieler op mijn streefgewicht blijf.

 • Daniel
  Posted 08/06/2014 7:20 pm 0Likes

  Ook ik drink geen koffie meer in de ochtend, maar water. Resultaat is dat ik geen middag dip meer heb maar de hele dag door kan gaan als ik maar genoeg water binnen krijg. Belangrijke tip!

 • Jelle
  Posted 03/06/2014 9:01 pm 0Likes

  @Erik-Jan bedankt voor de toevoeging. De referentie naar Ushapan was inderdaad niet helemaal compleet. Ik wilde niet teveel uitweiden, anders zou de blog te lang worden. Mensen kunnen dat natuurlijk zelf opzoeken of ze kunnen jouw reactie lezen 😉

 • Stephan de Rijke
  Posted 03/06/2014 10:37 am 0Likes
 • Erik-Jan
  Posted 02/06/2014 1:32 pm 0Likes

  Op het moment dat er verwijzing naar de ushapaan gedaan, dan moet deze ook wel compleet zijn. In de ushapaan wordt gehanteerd dat je een liter water drinkt na het opstaan, eventueel met 5-10 minuten tussenpozen. Je moet dit doen voor het tandenpoetsen zodat de bacterieen die zich ‘s nachts in de mond opbouwen door het lichaam worden opgenomen. Het lichaam kan dan resistentie opbouwen tegen deze bacterieen. Met water zou lauw moeten zijn. Na het drinken van het water hoor je 45 minuten te wachten met ontbijten.

  In mijn ochtendritueel is dat laatste lastig, 45 minuten na opstaan ben ik de deur al uit.

 • Adri
  Posted 02/06/2014 10:23 am 0Likes

  @ Steve: :))

  Uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat het goed werkt. Als ik niet drink na wakker worden en ga bv achter mijn computer/tablet de krant lezen heb ik zeker binnen een half uur hoofdpijn , waar ik de rest van de dag last van heb.

  Als het water goed koud is, wordt je er ook nog eens extra wakker van.

  • Stephan de Rijke
   Posted 03/06/2014 10:30 am 0Likes

   Als je hoofdpijn krijgt: elk kwartier lauw tot koud glas water. Kun je voortaan ook je aspirines laten liggen. (Volgens menigeen ook bij “migraine”, alleen dan moet je wat langer drinken, je(persoon afhankelijk) lichaam herstelt, lees; geeft water aan eerst behoevend organen/lichaamsdelen.)

 • Henri Koppen
  Posted 02/06/2014 9:22 am 0Likes

  Ok. Note taken.

  Maar waarom staat er 1-2 glazen water, dat is 100% verschil en daarmee lijkt de lifehack wel erg onnauwkeurig. De argumenten er om heen (lichaam bestaat x% uit water, India hebben ze er een naam voor) maken het dan al snel een in mijn ogen matig stukje. Zeker ook omdat een glas water minder dan minder dat 1% invloed heeft om de hoeveelheid water in je lichaam.

  • steve
   Posted 02/06/2014 10:01 am 0Likes

   Je wilt geen water drunken maar wel zeiken. Daar heb je ook water voor nodig.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]