Wat doe je met je oude kerstboom?

De kerstboom kan weer de deur uit. Hoewel sommige boombezitters de kerstboom al tussen Kerst en Oudejaarsdag wegdoen, laat een groot deel van Nederland de boom tot een paar dagen na Nieuwjaarsdag staan. Een ongeschreven regel is dat de boom na Driekoningen weg moet, en dat viel dit jaar op 6 januari. De vraag is nu: hoe kom ik van mijn kerstboom af? Wij zetten de opties op een rij!

https://lifehacking.nl/thuis-tips/zo-raken-de-kerstlampjes-nooit-meer-in-de-knoop/

Wat doe je met je oude kerstboom

Het opruimen van een neppe kerstboom is vrij simpel. Je tuigt de kerstboom af en haalt vervolgens de boom uit elkaar. Heb je de originele doos nog, dan kun je alle onderdelen gewoon weer netjes terug in de doos stoppen. Heb je dit niet, dan voldoen andere dozen of opbergkisten natuurlijk ook. Het is handig om alle onderdelen in een doos te bewaren, zo is de kans dat je onderdelen kwijtraakt klein. m_397

De boom heb je maar één keer per jaar nodig, hier kan je rekening mee houden bij het opbergen. De meeste mensen leggen de kerstboom dan ook ergens achter in de kast of op zolder neer. Zo heb je er het hele jaar geen last van en kan hij rond de kerst weer tevoorschijn komen. Leg je de boom in de garage of schuur, zorg dan dat de boom in een afgesloten doos zit. Zo blijft hij het langst mooi en heb je er nog jaren plezier van.

Heb je een echte kerstboom? Dan heb je een paar opties:

De gemeente

In veel gemeentes is er een inzamelpunt voor oude kerstbomen. Tijdens speciale kerstboomacties kun je je oude kerstboom naar zo’n punt brengen, waar deze versnipperd wordt. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat er oude kerstbomen op straat worden gedumpt. Soms delen gemeentes zelfs tegoedbonnen uit bij inlevering van je kerstboom. Wat je in die gevallen vaak ziet is dat kinderen op een ophaaldag langs de deur gaan om oude kerstbomen op te halen. Zo nemen ze jou het gesleep uit handen en krijgen ze bij het inleveren gelijk een bedankje!

Sommige gemeentes houden een speciale gelegenheid waar de bomen in brand worden gestoken. Mocht je dit zelf willen doen, dan raden we je aan om de boom niet in zijn geheel in brand te zetten. Door de grootte van de kerstboom, kan het vuur al snel erg hoog worden en uit de hand lopen.

Kerstboom recyclen

Het hout van de boom kan je goed gebruiken als brandhout voor je open haard of vuur korf. Verwijder eerst de naalden van de boom en hak vervolgens de stam in stukjes. Mocht je heel fanatiek zijn, dat zou je van de naalden sparrenbier kunnen brouwen.

Kerstboom herplanten

Heb je een boom met kluit, dan kan je hem gewoon weer in je achtertuin zetten. Je kan de boom herplanten en volgend jaar opnieuw gebruiken. Heb je hier geen ruimte voor of heb je liever niet zo een grote naaldboom in je tuin, breng hem dan weg naar een kwekerij.

Kerstboom doneren

Breng je boom naar de dierentuin. In sommige dierentuinen organiseren ze een inleverdag, je mag je boom dan komen brengen en vaak levert dit je ook nog wat voordeel op. De dieren zijn dol op kerstbomen, om aan te knagen, nagels aan te slijpen of gewoon om mee te spelen

En volgend jaar?

Er bestaat tegenwoordig ook de optie om een boom de adopteren. Iedere winter kan je er een boom ophalen en na de kerst breng je hem dan weer terug. De boom wordt het hele jaar goed verzorgd. Zo kan een kerstboom wel tot 5 keer hergebruikt worden!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek2Leuk0Serieus?1Meh...2Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

2 Comments

  • Karin
    Posted 16/01/2019 9:21 am 0Likes

    Wat leuk dat je de boom naar de dierentuin kunt brengen zeg! Dat ga ik volgend jaar zeker doen. Dit jaar heb ik de boom laten versnipperen.

  • Maartje
    Posted 09/01/2019 9:25 am 0Likes

    Ik heb de boom in tuin gezet. Ik ben benieuwd of ik hem volgend jaar weer kan gebruiken als kerstboom.

Comments are closed.