Wat doe je tijdens een pauze?

Veel variatie in bewegen draagt bij aan het voorkomen en oplossen van RSI, nek-, schouder- en rugklachten. Veel mensen nemen wel pauze, maar zorgen niet voor voldoende variatie. Dat kan tot gevolg hebben dat spierspanning die tot klachten leidt, niet afneemt. Als je bijvoorbeeld je schouders te veel aanspant achter de pc of laptop en je houdt ze ook gespannen als je koffie gaat halen, dan krijgen je schouders eigenlijk geen rust.

Koffie halen is onvoldoende variatie

Als je echt variatie wilt in bewegen, dan moet je in je pauzes ook écht op een andere manier gaan bewegen. Koffie halen of even naar de printer lopen is niet genoeg. Denk bijvoorbeeld meer in de richting van een potje tafeltennissen, darten, zwemmen, badmintonnen, voetballen of squashen. Of als je niet van sporten houdt – de ramen lappen, auto wassen, stofzuigen, vuilnis buiten zetten etc. Zolang je je armen, benen, rug, nek en schouders maar op een totaal andere manier gebruikt dan het statische gedrag achter de computer. Dus écht bewegen!

Maak van je kantoor een speeltuin

De meeste kantoren zijn strak ingerichte werktuinen die zijn ingericht om er zo ‘efficiënt’ mogelijk te kunnen werken. Hierdoor blijft er weinig mogelijkheid over om vrij te kunnen bewegen. Je komt maar zelden kantoren tegen waarin de tafeltennistafel en de boksbal een centrale plek hebben. Of waar in de taakomschrijving van de manager staat dat hij de vuilnis buiten moet zetten.

Wees creatief

Als je verandering in die situatie wilt krijgen zul je moeten zoeken naar mogelijkheden om te bewegen in en om het kantoor. Misschien is er een mogelijkheid om een tafeltennistafel aan te schaffen en/of een dartbord op te hangen. Is er buiten een grasveldje? Dan kun je tussen de middag volleyballen, voetballen of badmintonnen. Wees creatief! Ik heb een keer op een kantoor een schommel zien hangen. Dat is nog eens een idee!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

18 Comments

 • Marco Tieleman
  Posted 26/02/2008 8:56 am 0Likes

  Ik heb vijf super vragen die je kunnen helpen om je bewuster te zijn van je houding, je gedachten en je gedrag op een bepaald moment van de dag. Ze helpen veel mensen met fysieke, maar ook met mentale kronkels in hun hoofd om hun bewustzijn te scherpen!

  Door ze af en toe jezelf te stellen kom je ook losser uit je lichamelijke ritme van stijfheid en stress!

  Ze zijn te downloaden van http://www.marcotieleman.nl/downloads-81.html

 • Ettie
  Posted 01/02/2008 1:22 pm 0Likes

  Hé, goed advies, ik zal het aan onze manager laten lezen. Hijzelf bekleedt na het werk de oude kantoorstoelen, praktisch en ontspannend.
  Na ongeveer één uur mail beantwoorden per dag moet ik er weer met de hond Memphis uit, laat hem zo snel mogelijk los lopen zodat mijn rechterhand niet belast wordt.
  Verder kan een ieder, als hij echt wil wel even een ommetje maken denk ik, in de pauze.

  Schommel: misschien is er in de buurt van je kantoor wel een speelplaats, waar je even kan schommelen.
  Onze zoon vertelde dat ze een cursus verplicht stretching invoeren op kantoor, zijn baas komt uit Denemarken
  Nu, werk ze…

 • Michel
  Posted 30/01/2008 9:40 pm 0Likes

  jojo-en, je valt er niemand mee lastig en je kunt het overal doen

 • Alwin
  Posted 29/01/2008 8:15 am 0Likes

  Lekker naar de sportschool na afloop van je werk en je bent de rest van de avond weer lekker fit.

 • Fliquid
  Posted 28/01/2008 10:51 am 0Likes

  Dat jullie op zich al op zijn commentaar reageren zal hem waarschijnlijk ongelovelijk veel plezier geven.

 • Toine
  Posted 27/01/2008 7:50 am 0Likes

  Gerben, en men is ook nooit op de maan geweest en HIV is ontwikkeld in een militair laboratorium?

 • Hein Halfschepel
  Posted 25/01/2008 4:09 pm 0Likes

  De Nintendo Wii, die Robert noemt, heb ik gister samen met mij college meteen even in de winkel bekeken. Dat ziet er inderdaad erg leuk uit. Dat lijkt een manier van computer gebruik die zeker voor variatie in bewegen kan zorgen.

  Gerben, Je geeft aan dat je denkt dat RSI alleen voorkomt bij hypochonders en dat het tussen de oren zit.
  Mijn eigen ervaring met honderden mensen met RSI klachten is toch echt heel anders. Er is bijna altijd een relatie te zien tussen de manier waarop mensen bewegen en de klachten. Wel hebben de RSI klachten vaak invloed op de mentale gesteldheid. Maar als je in je dagelijks leven wordt beperkt door pijn is dat niet zo vreemd.

 • Fliquid
  Posted 25/01/2008 3:05 pm 0Likes

  Ik ga meestal roken. En dan wissel ik van arm. En dan loop ik eerst een eind van me werk vandaan, voordat ik hem opsteek. Op een plek waar het flink waait, en de wind richting steeds veranderd. Zodat ik constant in beweging moet blijven.

 • Miss Riz!
  Posted 25/01/2008 1:05 pm 0Likes

  Hahah! Ik krijg in mijn pauze wel genoeg beweging. Ik loop de hoek om van waar het bedrijf staat waar ik werk, want daar staat mijn verzorgpaard.
  Dan ga ik in die 30 min. “pauze” dus lopen, paard borstelen, stal uitmesten en weer lopen. Zo heb ik afwisselende beweging en daarnaast kan ik meteen door uit me werk om het paard te rijden.Het is druk maar heerlijk!

 • Gerben
  Posted 25/01/2008 7:52 am 0Likes

  RSI zit tussen je oren…
  Het zal best een ziekte zijn, maar wel een die alleen maar voorkomt bij hypochonders.
  Ontspannen is altijd goed, maar om dat onder het mom te doen “anders krijg ik rsi”, vind ik ridicuul en zou ik nooit tolereren.

  Oefening baart kunst en zo is het ook met computergerelateerd werk.
  ‘s Werelds grootste ICT-genieën hebben uren, dagen, jaren achter een toetsenbord gespendeerd en het is gewoon een kwestie van gewenning.

  Kortom, ontspannen mag, maar niet met een lullig smoesje.

 • Jack
  Posted 24/01/2008 10:20 pm 0Likes

  Schriftelijk? 🙂

  Dat tafelvoetbal lijkt mij ook wel wat. Eens een polletje opzetten denk ik!

 • Sytse
  Posted 24/01/2008 10:12 pm 0Likes

  Ik jongleer altijd 10 minuten na ongeveer 2 uur intensief muis en type werk. Jongleren is dan ook mijn grote passie, maar het blijkt ook nog eens heel goed te zijn om je te ontspannen en tegen RSI! Kan ik iemand een cursusje jongleren aanbieden? 😉

 • bjurn
  Posted 24/01/2008 12:34 pm 0Likes

  de wedstrijd voetbaltafel doet het erg goed hier op kantoor.

 • Jansen
  Posted 24/01/2008 10:19 am 0Likes

  zeker wel goed

 • Randy
  Posted 23/01/2008 8:20 pm 0Likes

  We hebben sinds een paar maanden een bokspaal in onze kamer staan. Heerlijk. Wel een paar rubberenmatten eronder gelegd ivm doorklinken van het geluid.

  Het is echt super prettig. Eventjes ontladen na een tegenslag of gewoon even gek doen. Het is vooral leuk te zien dat mensen ook vooral andere dingen doen dan ertegenaan slaan of schoppen, zoals knuffel en klimmen.

  Absoluut een aanrader 😉

 • Anita Bozelie
  Posted 23/01/2008 8:06 pm 0Likes

  Ooh Wii-en vind ik ook een goed idee! En wat Robbie zegt herken ik ook wel. Even ontstressen hebben we tijdens de stage gedaan door ‘s middags ff door het park te lopen of langs de rivier. Soms: in de kou je lunch eten en bibberen, echt je gebruikt dan spieren waarvan je niet wist dat ze bestonden. Of geen lunch meenemen en bult op naar de winkel lopen. Ben je toch even van je plek!

 • Robert
  Posted 23/01/2008 2:52 pm 0Likes

  Een schommel lijkt me inderdaad ook heel erg cool! Steeds vaker kom ik echter ook bedrijven tegen waar een spelcomputer staat. Zeker met een Nintendo Wii gebruik je meer spieren dan je dagelijkse “kantoor-spieren”.

  Wandelen in je pauze is overigens ook erg leuk, zeker als je afwisselende routes hebt. Na vijf jaar lang op een bedrijventerrein in Rijswijk te hebben gewerkt, heb ik diverse wandelroutes voor de Plaspoelpolder ontwikkeld: http://www.het-op-een-na-leukste-bedrijventerrein-van-rijswijk.nl.

  Zo kan je tijdens je (lunch)pauze ook nog eens boodschappen doen of op andere manieren je pauze nuttig gebruiken 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Robert

 • Robbie Veldwijk
  Posted 23/01/2008 1:44 pm 0Likes

  Die schommel in een kantoor is heel erg cool zeg! Maar ik snap wel wat er bedoelt wordt want wanneer ik weer eens een verslag moet tikken dan heb ik daar ook gauw last van. Ik ga dan ook vaak naar buiten met de hond wanelen, of foto’s maken.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]