Wat is geocaching en hoe begin je?

Er is niets zo ontspannend als een wandeling door het bos of langs het strand. Jammer genoeg denken mijn kinderen daar anders over. Bij ons thuis wordt doorgaans een felle strijd gevoerd wanneer papa en mama willen genieten van de natuur. Mijn kinderen zijn nog niet oud genoeg om alleen thuis te blijven en het bos vinden ze saai. Een vriend van mij kwam met de oplossing: Geocaching.

Voor wie niet weet wat het is, geocaching is een combinatie van hightech, no-tech en spel. Het no-tech gedeelte is ontspannen in de vrije natuur. Het spelelement is schatzoeken (caching), maar dan met behulp van gps, wat dan weer het hightech gedeelte is. En dat geeft net die extra dimensie waardoor ik mijn kinderen tegenwoordig zonder mopperen mee naar het bos krijg. Het werkt als volgt. Je zoekt op de site een leuke cache uit. Je hebt eenvoudige caches, waarbij je naar een specifieke coördinaat moet navigeren, maar ook multi-caches waarbij je langs verschillende coördinaten moet lopen (of fietsen). Meestal moet je dan raadsels oplossen en met de antwoorden kun je de uiteindelijke coördinaten van de cache berekenen. Na het uitzoeken kun je de beschrijving uitprinten en aan de slag, of liever gezegd aan de wandel. Je kunt de beschrijving ook laden in je telefoon of gps ontvanger, maar daarover later meer. De cache (schat) is doorgaans verstopt in de buurt van het eindpunt zodat je in de praktijk een rondwandeling maakt. Het is vaak een plastic doosje of kistje met daarin altijd een logboek, waarin je het bezoek kunt loggen. Verder bevat het ook vaak nog allerhande leuke goodies, die je kunt ruilen voor andere goodies. Dit laatste maakt het voor kinderen natuurlijk extra aantrekkelijk.

Geocaching is beslist niet nieuw. Het is al meer dan 10 jaar oud en er zijn dus mensen die al jaren aan geocaching doen. En dat maakt het nu juist zo interessant. Want het zoeken van caches is eigenlijk maar de helft van het verhaal. Want hoewel er veel mensen zijn die zich beperken tot het zoeken van caches, is er ook een grote groep mensen die het erg leuk vinden om caches te ontwikkelen. Deze mensen hebben er voor gezorgd dat er wereldwijd meer dan 1.5 miljoen caches zijn uitgezet en worden onderhouden. Het is een zeer actieve en leuke community, waar je zonder al te veel moeite deel van kan uitmaken. Want ook als je alleen caches zoekt, kun je een actieve rol in de community spelen. Alleen al door het loggen van je vondsten en je waardering uit te spreken voor de bedenker van een cache, draag je bij aan de community. Ook zijn er mensen die goodies op reis sturen. Dit zijn bijvoorbeeld geocoins, met elk een uniek nummer. Op de site kun je deze taggen en weer elders in een cache achterlaten. Zo kan de eigenaar volgen waar zijn of haar geocoin zich bevindt.

Voor wat betreft de techniek, je kunt prima je smartphone gebruiken om te geocachen. Voor iPhone en Android zijn diverse geocaching apps te verkrijgen of te koop. Ik heb zelf c-geo (Android, gratis) en gcbuddy (iPhone € 7.99) of voor Android (€ 3,99) gebruikt. Deze laatste is overigens van Nederlandse bodem. Ook kan je speciale gps locators gebruiken, die in de regel wat nauwkeuriger zijn dan je telefoon en als voordeel een langere batterijduur hebben. (Meestal werken deze op penlights die je ook gewoon kan verwisselen wat weer handig is bij een lange wandeling). Als je gebruik maakt van een app en bij een aantal gps locators, kun je de cache-beschrijving rechtstreeks in je apparaat laden, wat je weer een paar pagina’s printen bespaard. Ook kunnen ze je helpen bij het uitrekenen van de coördinaten van de cache wanneer je een multi cache doet.

Er zijn wereldwijd zo’n 5 miljoen geocachers. Ik heb jaren lang geen notie gehad van deze mensen en wat een leuke hobby zij delen. Dat is niet gek. Want hoewel het niet geheim is, is er wel een ongeschreven regel dat je de caches verborgen houdt. Je zorgt dat ‘anderen’ niet zien wat je aan het doen bent. Zo blijven de caches in tact. En daarmee blijft een waardevolle collectie van avontuurlijke speurtochten beschikbaar voor iedereen die graag mee wil doen. Nooit meer zoeken naar een leuke wandelroute. Er zijn namelijk zo veel caches, ook hier in Nederland, dat je ze nooit allemaal kunt doen. Heerlijk voor als je op vakantie bent en je geen zin hebt aan een bezoek aan de plaatselijke vvv. Per cache kun je zien wat de moeilijkheidsgraad is, zowel voor het vinden van de cache als het terrein waar hij ligt. Je kunt zien hoe leuk anderen hem vonden en of hij recent nog gevonden is. Ik vind het leuk. Mijn kinderen ook.

Voor meer informatie ga je naar de Nederlandse geocaching site of de internationale. De startershandleiding vind je op de wiki.

 

 

 

 

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • Joop
    Posted 17/03/2014 3:04 pm 0Likes

    17 februari 2014
    Ook voor mij was het nieuw .
    Ik ben nu 76 jaar en mijn vrouw 73. Zij houd van fietsen ik ook wel maar dan moet ik een doel hebben niet we gaan een rondje door de polder 20 km fietsen en weer thuis. Tot onze dochter zij dan gaan jullie toch aan geocaching doen .Ze heeft uitgelegd wat het was een programma op de iphone4 gezet en nu fietsen en lopen we opzoek naar een schat .Mijn eerste gedachte was ik ben te oud voor zulke dingen, maar na er een paar te hebben gevonden is het hek van de dam .Zo zie je maar nooit te oud om wat te leren en te doen.
    Nu de puzzels proberen op te lossen

  • Senol Tapirdamaz
    Posted 06/04/2012 8:03 pm 0Likes

    ik kende dit dus totaal niet..
    Wow… ik ga dit zeker met de kinderen doen!!

  • Eric
    Posted 06/04/2012 9:29 am 0Likes

    Geocachen, doen wij inmiddels alweer een paar jaar en dit is ontstaan uit het feit dat we vaak toch wel ongeveer dezelfde rondjes wandelden.

    Een leuke bijkomstigheid is dat je dit overal ter wereld kan doen waardoor je op een anders verloren vakantiedag (of tijdens werkreizen als je vrij hebt) toch nog wat leuks kan doen waarbij je vaak op plaatsen komt waar je als “normale” toerist niet komt en welke vaak erg bijzonder zijn vanwege de ligging of de flora en fauna.

    Voor de rest sluit ik me aan bij de laatste alinea van Maarten, het is inderdaad erg verslavend, gelukkig heb je dit nog altijd zelf in de hand. Er zijn geocachers bij die perse een FTF (First To Find) willen halen als er een nieuwe cache online komt.

    Zelf sta ik op het punt om een nieuwe cache te gaan leggen in mijn woonomgeving, hiervoor moet echter nog veel informatie worden verzameld en een leuke route worden uitgepeild. Word vervolgd.

  • Maarten Festen
    Posted 04/04/2012 10:05 am 0Likes

    Geocachen en kinderen is inderdaad een geweldige combinatie! Ik “verkoop” het meestal als schatzoeken, en op de één of andere manier spreekt dat bij veel kinderen enorm tot de verbeelding. Ook de fantastische spelelementen als het oplossen van puzzeltjes en het omgaan met teleurstelling als we de schat niet kunnen vinden zijn prachtige pedagogische elementen 🙂 Daarnaast is geocachen behalve met wandelen ook prima te combineren met zo’n beetje alle andere outdoor-activiteiten. Fietsen, skeeleren, kamperen, klimmen, varen, noem maar op.

    Wat ik vooral bijzonder vind, is dat geocachen je de leukste feitjes en de mooiste weetjes laat kennen. Vaak zijn de schatten verborgen door superenthousiaste amateurdeskundigen – historici, geologen, wis-, natuur- en andere -kundigen. Vooral bij de zogenaamde multicaches, die je langs meerdere coordinaten voert waar je steeds aanwijzingen krijgt voor de uiteindelijke vindplaats van de schat, kun je veel leren over de omgeving waarin je je bevindt.

    Maar je hoeft niet per sé de vrije natuur in, helemaal niet! Je kunt ook prima schatzoeken in de stad. Zonder uitzondering vind je in alle steden ter wereld ontelbare geocaches die je bijzonder interessante rondleidingen geven buiten de gebaande paden van de traditionele reisgidsen.

    Om te starten met geocachen kun je gewoon op stap met je smartphone en één van de vele apps die Jacco al noemde. Doe je dat in je eigen stad of buurt, dan zul je je verbazen – verbazen over hoe veel tijd en moeite geocachers er in hebben gestoken om interessante schatten te verstoppen, en verbazen over het feit dat er op enkele vierkante kilometers rond je huis een hele ondergrondse wereld schuilgaat.

    Voor het echte werk, de moeilijkere caches maar ook caches op het buitenlandse vakantieadres, is een fatsoenlijke outdoor GPS bijzonder aan te raden. Enerzijds om te voorkomen dat de mobiele datakosten uit de klauwen lopen, anderzijds zoals Jacco al zei vanwege de nauwkeurigheid. Zelf ben ik erg te spreken over de Garmin GPS60CSx, een oudje inmiddels, met daarop de (gratis) OpenStreetMaps kaarten.

    Een waarschuwing is op z’n plaats: geocachen kan enorm verslavend zijn. Voor je ’t weet, ben je elk vrij uurtje of weekend aan ’t schatzoeken. Echt oppassen wordt het als je bij een mooi uitzicht in de natuur niet zegt: “Gôh, wat is het hier mooi, zeg!” maar: “Tsjonge, wat een schitterende verstopplek voor een geocache is het hier, zeg!”

  • Sypie
    Posted 03/04/2012 11:42 pm 0Likes

    Is nog altijd beter dan thuis voor de buis of achter de PC!

    De paden op, de lanen in!

Comments are closed.