Wat is onmisbaar in je schooltas

Je loopt er de hele dag mee te sjouwen dus dan kan er maar beter wat nuttigs in zitten. Vooral voor brugpiepers lijkt dit nogal een probleem te zijn (de mentaliteit “ik neem maar gewoon alles mee”, werkt nogal averechts). Een van de meest belangrijke “regels” is namelijk dat je tas zo leeg mogelijk moet zijn. Dus voor je eerste schoolweken staat hieronder een checklist voor de inhoud van je tas.

Schoolboeken: Alleen de vakken die je die dag hebt meenemen, en alleen dat wat je gaat gebruiken! Probeer slim gebruik te maken van een kluisje zodat je niet de hele dag met die boeken in je tas zit maar altijd alleen maar met de boeken voor de eerstvolgende les.

Etui: In je etui zit een pen, potlood, gum en misschien een kleine puntenslijper. That’s it. Neem geen lijm, schaar, stiften of kleurpotloden mee, want die heb je simpelweg niet nodig. Als je aparte vakjes in je tas heb kan je misschien een van die vakjes tot etui benoemen.

Schriften: Koop het liefst een collegeblok waar je al je vakken in kan doen (een map kan ook maar dat kan wat groot worden). Alle aparte schriften ga je namelijk sowieso kwijtraken. Je raakt dan in de war en voor je het weet zit jij bij biologie met je Nederlands schrift voor je.

Eten: Heel erg belangrijk, zorg dat er altijd wat te eten in je tas zit. Je echte lunch kun je altijd in je kluisje leggen, maar in je tas wil je sowieso iets van een appel of een koek hebben zitten, gewoon voor het geval dat.

Drinken: Een flesje water is al bijna niet meer weg te denken van de schoolbanken. En terecht ook, want drinken is natuurlijk heel belangrijk. Als je lekker individueel wilt blijven kun je uiteraard ook limonade meenemen.

Andere benodigdheden: Voor wiskunde heb je een soms een passer of een geodriehoek nodig. Voor tekenen kleurpotloden, en voor aardrijkskunde je atlas. Let van te voren wel altijd op of je deze dingen echt nodig hebt. Zo hoef je niet bij elk hoofdstuk wiskunde je passer te gebruiken. En misschien liggen er genoeg kleurpotloden op school. Het best kun je deze dingen standaard in je kluisje leggen, zodat je ze eventueel altijd nog kan gaan halen.

Deodorant: Heel erg belangrijk als je puber bent. Zeker na de gym wil je even sprayen, dus vergeet het die dag zeker niet mee te nemen. Aangezien je kleine flesje kunt kopen die bijna geen ruimte in beslag nemen, kun je het net zo goed altijd in je tas hebben zitten.

Portemonnee: Uiteraard moet je altijd je ID bij je hebben, en waarschijnlijk ook een schoolpas. Verder is wat kleingeld wel makkelijk voor als je je lunch van thuis bent vergeten.

De rest: Sommige van jullie missen nu misschien nog heel wat. Zoals je borstel, je spiegel, mini make-up set, Nintendo DS, MP3 speler, snoep en je sleutels. Begrijpelijk dat jullie dit allemaal mee nemen, maar alsjeblieft NIET in je tas. Gooi het gewoon allemaal in je kluisje, daar ligt het veilig en hoef je er niet de hele dag mee te sjouwen.

Tell Us What You Think
6Te gek14Leuk3Serieus?2Meh...2Stom

About Author

22 Comments

 • Hoi
  Posted 04/02/2014 10:00 pm 0Likes

  Hoi
  Ik ga volgende week de Cito maken maar ik vond het fijn als ik alvast weet wat er in mijn school hoort en ik vraag me af of het niet makkelijker is om een grote map te kopen (niet te duur) en daar dat gewoon van die tussen leggers in doen en dan papier daar tussen te doen. En chek van te voren even op welke verdieping de les zit

  Doei

  • Stefan Knapen
   Posted 05/02/2014 12:57 pm 0Likes

   Hey Hoi,

   Absoluut handig, daar heb ik mijn hele middelbare schooltijd mee gewerkt. Één map, tabbladen per vak en schrijven maar. Zorg wel dat je achterin altijd genoeg lege blaadjes hebt.

 • anoniem
  Posted 24/08/2012 7:28 pm 0Likes

  Sorry, maar is een agenda niet belangrijk ofzo? ik zie het nergens staan en ik vind het best raar, want dat lijkt mij een van de belangrijkste dingen om mee te nemen. En een college blok is helemaal niet handig, want bij sommige vakken moet je ook je schrift inleveren, en dan heb je helemaal niets meer.

 • Bianca
  Posted 15/09/2010 10:15 am 0Likes

  @Erno Mijland: Ik geef huiswerkbegeleiding aan een aantal middelbarte scholieren en deze gebruiken allemaal nog gewoon een papieren agenda. Wel groeit de vraag naar wat rustigere agenda’s zodra de leerling in kwestie ouder wordt. Een digitale agenda is voor vele nog niet aantrekkelijk omdat ze die pas thuis kunnen invullen en ze het huiswerk dan alweer vergeten zijn. Sommige gebruiken ook wel beide opties, de papieren voor huiswerk en de digitale voor afspraken, roosters, trainingtijden etc.

 • Erno Mijland
  Posted 15/09/2010 8:48 am 0Likes

  Nog wat – deels ironische – tips voor je lunchpakket: http://slimbesparen.blogspot.com/2006/01/lunchpakketje-mee-naar-het-werk.html

 • Erno Mijland
  Posted 15/09/2010 8:26 am 0Likes

  Lifehacking gaat een stapje verder dan gezond verstand (bovenstaande checklist) wat mij betreft. Echte hacks zijn creatieve oplossingen om nog meer uit je tijd / leven te halen. Een voorbeeld in dit verband zou kunnen zijn:

  – Stop iets in je tas waarmee je je tijd nuttig kunt vullen als er een les uitvalt. (Een boek, een mediaplayer met een filmpje/tv-uitzending/podcast waar je anders niet aan toe komt).

  of:

  – Neem je boterhammen mee dan ken je vast wel de vieze smaak van plakkerig geworden beleg. Neem hagelslag mee in een apart doosje/potje. Ik gebruikte vroeger altijd de doosjes van fotorolletjes. Wellicht kun je daar nog aankomen.

  Ik ben overigens erg benieuwd naar het agenda-gedrag van de hedendaagse scholier. Zijn ze al digitaal (Google Calendar) of werken ze nog steeds met zo’n chaosverhogende agenda vol reclame, foto’s en grafisch geweld?

 • Maaike
  Posted 03/09/2010 1:18 pm 0Likes

  @Douwe: ik denk niet dat het met leeftijd te maken heeft, maar meer met een breder publiek aan willen spreken en dan soms te ver doorschieten in ‘handigheidjes’. Er zou wat mij betreft beter nagedacht mogen worden over of iets écht wel zo handig is of niet (het voorbeeld van de passer/kleurpotloden per hoofdstuk en de opmerking dat je schriften toch wel kwijtraakt).
  Misschien duurt het schrijven dan iets langer, maar uiteindelijk hebben meer mensen er profijt van!

 • Douwe
  Posted 28/08/2010 7:50 pm 0Likes

  Ik moet ook zeggen dat het niveau van deze website hard omlaag gaat. No offense, maar de recente bijdrage van al die jonge “studentjes” zorgen er voor dat ik steeds minder terug kom. Ooit was lifehacking.nl een mooi Nederlands alternatief op lifehacking.com, maar deze tips hebben niks meer met lifehacking te maken.

 • Maaike
  Posted 28/08/2010 6:01 pm 0Likes

  De tip over een extra etui met spullen als kleurpotloden en een passer etc vind ik wel een goeie, de tip om te kijken of je die dingen per hoofdstuk nodig hebt niet. Zoveel plek neemt een passer namelijk niet in in een etui, en als je docent net even iets anders van plan is ben je de klos. Ook niet iedere docent is er blij mee namelijk als je nog spullen uit een kluisje moet pakken…
  Wat de collegeblokken betreft: er zijn tegenwoordig handige collegeblokken met bv 4 tabbladen. Erg handig, maar op de middelbare school was ik prima tevreden met mijn schriften. De opmerking ‘schriften raak je toch kwijt’ vind ik relatief overboden, waarom zou je die eerder kwijtraken dan collegeblokken? Als je ze altijd (zowel thuis als in je kluisje) bij de bijbehorende vakken, of allemaal bij elkaar, bewaart, is er niets aan de hand. Bovendien is een schrift nog altijd kleiner dan een collegeblok (waarbij je gelijk 4 vakken meeneemt, ook al heb je niet al die 4 vakken).
  @Martijn: ik mis even de link met het Cornell systeem, ik heb dit namelijk pas geleden uitgezocht wat ‘t was omdat ik zelf bezig ben met uitzoeken wat een handig systeem van aantekenen is. Maar wat heeft het Cornell systeem te maken met vakken achter elkaar noteren in een collegeblok zonder tabbladen? Dan moet je alsnog achteraf blaadjes eruit halen en sorteren per vak in een map oid…

 • Michiel
  Posted 28/08/2010 9:35 am 0Likes

  @Patty, zie bijvoorbeeld: http://www.rss2mail.nl/ dat is een RSS naar mail dienst. Die kun je ook gebruiken daarvoor.

 • Patty Golsteijn
  Posted 28/08/2010 7:52 am 0Likes

  Waarom is het overigens niet mogelijk op deze blog om reacties direct in mijn mailbox te ontvangen? (ik zie wel RSS, maar dat heeft in dit geval niet mijn voorkeur)

 • Patty Golsteijn
  Posted 28/08/2010 7:50 am 0Likes

  Ik ben het eens met @tinus en @ndv Ik merk dat ik steeds vaker over een post heen scroll, erg zonde. Ik denk dat jullie willen proberen een wat ander publiek erbij te betrekken, studenten en middelbare scholieren, maar daar zit het merendeel hier denk ik niet op te wachten. Focus blijft belangrijk, wellicht beter een lifehacking.nl voor middelbare scholieren en voor studenten opzetten?

 • Robbie
  Posted 28/08/2010 12:10 am 0Likes

  “Deodorant: Heel erg belangrijk als je puber bent.”

  Ik ben nu 16, krijg een mannenlijf – en m’n zaadlozing ‘s nachts.
  Hormonen razen door je lichaam. Tis even wennen aan zo’n nieuw lijf.
  Een flinke laag deodorant geeft me zekerheid. ‘t Wekt echt.

 • Sypie
  Posted 27/08/2010 11:22 pm 0Likes

  Ik deed mijn schooltas altijd inpakken aan de hand van mijn lesrooster:
  Aardkijkskunde: 2 boeken, Check
  Wiskunde: 1 boek en schrift, check
  enz.

  De boeken die ik moest hebben kwamen op een aparte stapel en daar werd de tas omheen gevouwen zodat alles er in gestampt kon worden.

  Ehm, sorry maar een collegeblok is niks meer en niks minder dan een stapel papier, voorzien van lijntjes en/of ruitjes en een scheurlijn, bij elkaar gehouden door een spiraaldraad. Daar komen helemaal geen tabbladen aan te pas.

 • bianca
  Posted 27/08/2010 7:11 pm 0Likes

  @tjitske: een goed collegeblok heeft uiteraard tabbladen.
  @martijn: een blog over kluisje was idd een leuke aanvulling geweest, maar ik vond deze blog al erg middelbare (bruggers) gericht en wilde dat niet teveel door trekken.

 • Martijn
  Posted 27/08/2010 4:38 pm 0Likes

  Insteek van het artikel is prima. Schrijfstijl een beetje wollig. Ik mis een pdf om te downloaden waarop de kale opsomming staat. Een aanvullend artikel over “hoe handig je kluisje in te richten” was een mooie aanvulling geweest. Mijn ervaring is dat kluisjes erg onhandig zijn door verschillende formaten van boeken en loslopende rommel.

  Met betrekking tot het collegeblok: Ja, 1 blok. Hoe doe je dat dan? Nou, daar is op lifehacking al iets over verschenen, nl het Cornell Systeem. Kan je hier wat over terugvinden: https://lifehacking.nl/algemeen/evernote-inrichten-voor-school/

  Sleutels in je kluisje? Ik heb geen idee waarom. Ik heb 4 sleutels aan mijn sleutelbos. Als ik een kastsleutel apart moet bewaren wordt de kan enkel groter dat ik deze verlies. Juiste tip: geen onnodige zooi aan je sleutelbos.

  Etuis en overige zooi: neem desnoods 2 of 3 etuis. Voor vakken waarbij je meer spul nodig bent kan je simpelweg de bijbehorende etui meenemen. Kost een paar eurotjes extra maar school is al duur zat.

  Overigens mis ik de agenda. (en als we dan toch bezig zijn met tips: neem een zo kaal mogelijke zakelijke agenda).

 • ndv
  Posted 27/08/2010 4:19 pm 0Likes

  Tja… de laatste tijd wel meer van dit soort posts… leuke informatie (voor sommige mensen) maar wat is er ‘hack’ aan?

 • Bert
  Posted 27/08/2010 4:08 pm 0Likes

  Ok, je zegt dus: schooltas moet zo leeg mogelijk zijn, maar je geeft wel een checklist ‘absoluut meenemen’ ? Lijkt me toch in tegenspraak met elkaar.

 • tjitske
  Posted 27/08/2010 3:49 pm 0Likes

  Aangezien ik binnenkort weer start met studeren zijn sommige tips interessant (hoewel ik sommige ook wel een beetje betuttelend vind)maar je schrijft “alle vakken in 1 collegeblok”; hoe zie je dat dan, gewoon achterelkaar doorschrijven? is dat niet een beetje verwarrend? hoe vind je de informatie dan weer snel terug, hoe maak je er een geheel van?

 • ric0
  Posted 27/08/2010 3:30 pm 0Likes

  “Deodorant: Heel erg belangrijk als je puber bent.”

  ‘t is maar wat je jezelf aanpraat. Ik zie het bij fitness ook steeds meer. Mensen sprayen zich na het douchen helemaal plat. Ik word echt misselijk van zo’n deowalm. Nergens voor nodig en niet gebruiken is ook nog eens heel milieuvriendelijk. Los van de vraag hoe gezond deo is.

 • Tinus
  Posted 27/08/2010 2:57 pm 0Likes

  Ik heb het gevoel dat het niveau van de website nou niet echt op peil wordt gehouden door het plaatsen van dit soort -in mijn ogen- nutteloze lifehacks….

Leave a comment

[wpterms id="3193"]