Wat is publiek beschikbaar van je Facebook profiel?

De afgelopen tijd is er flink wat ophef rondom de nieuwe mogelijkheden die sociaal netwerk Facebook in haar systeem bouwt. Het lijken nieuwe mogelijkheden waar de eindgebruiker, de consument, niet altijd aan het langste eind trekt. Sterker nog, de belofte van Facebook uit hun originele privacy-statement “No personal information that you submit to Facebook will be available to any user of the Web Site who does not belong to at least one of the groups specified by you in your privacy settings” lijkt met voeten te worden getreden door de nieuwe mogelijkheden van Instant Personalization en de Community Pages. In dit artikel geef ik een kort overzicht  van de huidige stand van zaken en de stappen die je kunt zetten om Instant Personalization uit te zetten in je Facebook profiel.

Wat is Instant Personalization?

De nieuwe functionaliteit Instant Personalization is een pilotprogramma van Facebook met Docs.com, Yelp en Pandora. Als je deze functie aanzet is het mogelijk om op de genoemde sites via je Facebookprofiel te zien wie van je vrienden er is geweest en wat ze interessant vinden. Zo zou je bij je eerste bezoek aan Pandora direct muziek kunnen horen die je via Facebook al “Like’d”.

Wat doet Instant Personalization?

Tot zover lijkt het nog wel mee te vallen, het idee dat je vrienden je volgen op het web zien we vaker en dat hoeft ook niet per sé een slecht iets te zijn. Mits je zelf controle houdt. En daar wringt de schoen. Want wat staat er op de pagina over Instant Personalization:

When you visit a Facebook-enhanced application or website, it may access any information you have made visible to Everyone as well as your publicly available information. This includes your Name, Profile Picture, Gender, Current City, Networks, Friend List, and Pages. The application will request your permission to access any additional information it needs.

Dit betekent dus dat bij het akkoord gaan in het Instant Personalization programma, er diverse informatie van je publiek beschikbaar wordt gesteld aan de derde partij. Informatie die volgens mij niet relevant is voor die derde partijen. Je hebt de mogelijkheid om via Opt-out niet deel te nemen aan het programma (want het vinkboxje staat standaard op Allow…) maar in kleine letters staat er nog wel vermeld dat “je Facebook-connecties die wel meedoen aan het programma, publieke informatie van jou kunnen om hun eigen bezoek aan de sites te personaliseren.” Bent u er nog?

De enige manier om dit tegen te gaan is door de niet alleen voor de opt-out te kiezen op deze pagina, maar ook door de drie partners die meedoen in het programma, expliciet te blokkeren. Dit werkt als volgt

  1. Ga naar de Instant Personalization privacy instellingen en uncheck de “Allow” button. Klik Confirm.
  2. Ga naar de Facebookpagina voor Microsoft Docs, klik Block Application op de pagina, klik Block Application in de pop-up, en klik Okay in de volgende pop-up.
  3. Ga naar de Facebookpagina voor Pandora, klik Block Application op de pagina, klik Block Application in de pop-up, en klik Okay in de volgende pop-up.
  4. Ga naar de Facebookpagina voor Yelp , klik Block Application op de pagina, klik Block Application in de pop-up, en klik Okay in de volgende pop-up.

Community Pages en Connections

connections

Daarnaast gaat Facebook door een transitie waarbij er nieuwe pagina’s worden geïntroduceerd. Als je op Facebook komt en je ziet bovenstaande popup, dan wordt je gevraagd om je profiel te verbinden aan pagina’s. Wat er dan eigenlijk gebeurt, is dat je woonplaats, lokatie, opleiding en werkervaring publiek beschikbaar zijn. Daarnaast zullen ook je Likes en Interests publiekelijk beschikbaar zijn op zogenaamde Community Pages via een nieuwe functie genaamd Connections. Facebook legt het uit aan de hand van een pagina over Koken. Stel je hebt als hobby Koken opgegeven in je profiel. Dan was dat tot nu een simpele tekst. Nu verwijst dat direct naar een community pagina over Koken, waar je meer informatie kunt vinden en zelf informatie kunt toevoegen. En je vindt er een lijst met iedereen die Koken als interesse in zijn profiel heeft staan. Nu is Koken niet heel privacy-gevoelig of controversieel, maar wat te denken van sexuele voorkeur, gebruik van middelen, het fan zijn van een radicale band of activisme?

Wat is het probleem?

Wat is het nut voor de reguliere gebruiker om deze koppeling naar Community Pages te hebben? Niemand gaat door die lijsten met andere gebruikers kijken naar gelijkgestemden. Tenzij je een adverteerder of data-miner bent. Verder is het inderdaad zo dat Facebook je niet dwingt om de link naar de Community Pages te maken. Maar aan de andere kant, je hebt ook geen mogelijkheid meer om je interesses op je profielpagina te tonen zonder de link naar de Community Pages. Wil je niet aanwezig zijn op een Community Page, dan moet je je interesses en je Likes verwijderen. Dat is de enige keuze die Facebook je geeft. Niet een keuze die in het voordeel van de gebruiker is lijkt me.

Hoe om te gaan met Connections?

The Electronic Frontier Foundation heeft een interessante blogpost gepubliceerd waarin ze in detail in gaan op de problemen rondom Connections. Ik gebruik deze blogposts voor een Nederlandse vertaling

Je kunt je Likes en interesses niet delen zonder gebruik te maken van Connections. Er is geen Opt-out mogelijkheid bij Connections. Wil je er geen gebruik van maken, dan moet je je Likes en Interesses verwijderen uit je profiel.

Facebook gebruikt niet je standaard privacy-instellingen. Bijvoorbeeld, had je voorheen je interesses alleen gedeeld met “Friends”, als je meegaat in de transitie (de genoemde popup) dan worden je Interesses standaard gedeeld met “Everyone”. Dit moet je handmatig weer rechtzetten.

Je hebt geen mogelijkheid om meer zelf het gebruik van deze informatie te beperken. Je kunt aangeven of iets zichtbaar is of niet, maar dat wil niet zeggen dat het niet publiekelijk beschikbaar is via de API van Facebook. Zij houden zich het recht voor om bijvoorbeeld je interesses wel te delen met businesspartners, ondanks jouw keuze om deze informatie niet zichtbaar op je profiel te hebben.

Na verwijderen van je Connections blijven deze beschikbaar voor Facebook. Zelfs verwijderde informatie kan nog worden gebruikt door Facebook in hun zoekmachine.

De Like knop die steeds vaker opduikt kan soms voor een Connection zorgen. De instructiepagina bij Facebook is hier erg onduidelijk in: “In some cases, when you create a connection to a real world entity, such as a book, movie or athlete, your likes and recommendations become a part of your profile in the same way as the connections you make with Pages on Facebook.” De regels of voorwaarden of iets wel of geen Connection wordt staan hier niet vermeld.

Wat je op Facebook zegt kan zonder je medeweten op een Connection-pagina komen te staan. Dus publiceer je iets in je updatefeed over alcoholgebruik of een ander onderwerp, dan kan dat op een Connectionpagina van dat onderwerp terecht komen. Afhankelijk van je privacy-instellingen is deze informatie gelijk publiek beschikbaar voor de buitenwereld.

Conclusie

Tijdens het onderzoek en het schrijven van deze post werd het voor mij steeds duidelijker hoe onduidelijk Facebook is in haar communicatie en de nieuwe mogelijkheden die ze aanbieden. Ik kan me voorstellen dat voor de reguliere gebruiker het een woud van opties, mogelijkheden en keuzes is die niet makkelijk is te bevatten. Zelfs na een paar avonden goed de mogelijkheden doornemen en instellen kan ik nog steeds niet met 100% zekerheid zeggen wat er van mijn informatie op Facebook met wie wordt gedeeld en op welke pagina’s binnen of buiten het domein van Facebook. Dat is een kwalijke zaak. Ik wil het hier niet hebben over de te makkelijke opmerking: “Als je iets niet publiek wilt hebben, zet het dan niet online”, want dat gaat hier niet meer op. Zelfs als je denkt dat je op Facebook alleen met vrienden en bekenden communiceert en dus geneigd kan zijn om private informatie te delen, dan nog is het mogelijk dat deze informatie ook voor anderen, lees: adverteerders en data-miners, beschikbaar is.

De privacy instellingen en de mogelijkheden van Facebook zijn te omvangrijk, ondoordringbaar en onbegrijpbaar geworden voor de gemiddelde internetgebruiker en dat is een kwalijke zaak. Het beste wat je kunt doen is je blijven informeren over de veranderingen op sociale netwerken, weten wat je deelt en goed begrijpen wat de implicaties kunnen zijn. En dan nog: let op.

Bronnen:

EFF – How to Opt-out of Facebook’s Instant Personalization

EFF – Six things you need to know about Facebook

EFF – A handy Facebook to English Translator

EFF – Facebook further reduces control over Personal Information

EFF – Facebook’s Eroding Privacy Policy: A Timeline

Facebook is watching you

Deobfuscate – Facebook’s Anti-privacy Monopoly

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

  • nnick
    Posted 12/04/2012 1:14 pm 0Likes

    Met FB Purity op je FB pagina heb je een goede stofzuiger, opruimer en privacy waakhond: http://www.fbpurity.com .Het profiel van de maker is laatst door FB verwijderd, maar vooralsnog gaat hij door met de ontwikkeling. Het programma kun je o.a. installeren als add-on van Mozilla Firefox. Als je verder in de beschikbare add-ons van Firefox gaat zoeken, type dan eens facebook in het zoekvenster. Daarmee vind je nog meer add-ons: o.a. add ons om facebook automatisch af te sluiten na een sessie en blokkeren van FB spy cookies, etc..

    Tevens veel info in het NL op http://credylco.org/wp over facebook & net info, o.a. over het beperken van het verzamelen van informatie van je internetactiviteiten door Facebook ! Met mogelijkheid om op de hoogte te blijven via een nieuwsbrief.

  • Lucas
    Posted 06/05/2010 5:02 pm 0Likes

    Thomas Baekdal heeft vandaag over dezelfde zorgen omtrent facebook een treffend stuk geschreven: http://www.baekdal.com/opinion/facebook-is-dying-social-is-not/ .
    Facebook lijkt meer en meer naar de pijpen van adverteerders te dansen, in plaats van die van de gebruikers. Dit is gevaarlijk, en niet in de laatste plaas voor Facebook zelf. Hoe lang zal het duren voordat gebruikers compleet bevreemd raken van de complexe massa aan regeltjes en verbindingen?

  • Marcel De Beukeleer
    Posted 06/05/2010 12:31 pm 0Likes

    Facebook gaat wel erg ver, volgens mij (en vele anderen) té ver. Deze jongen ter orde roepen is nochtans mogelijk, juist door de kracht van het Internet. Als er genoeg gebruikers hun ongenoegen laten horen (liefst NIET via Facebook, want dan schend je hun regels) zal hij wel bijdraaien. Dus: Bloggers aller landen, verenig u!

  • Frank Meeuwsen
    Posted 06/05/2010 12:05 pm 0Likes

    @Bart eens, er is nergens een wet die zegt dat je alles online moet zetten. Maar als jij iets online zet waarvan je wel wilt dat een beperkte groep mensen het weet, familie, vrienden etc en je bent in de veronderstelling dat dat kan binnen sociaal netwerk als Facebook, dan is het toch vervelend als blijkt dat die informatie toch openbaar komt.
    @Sypie Klopt, LinkedIn (en Hyves, en Twitter, en …) bieden allemaal diverse links en verbindingsmogelijkheden aan. Het is bij LinkedIn soms eng hoe nauwkeurig dit klopt. Toch heb ik bij LinkedIn meer het gevoel dat ìk in controle ben over mijn data dan bij Facebook, wat mij weer meer vertrouwen in LinkedIn geeft.

  • Bart Vyvey
    Posted 06/05/2010 11:43 am 0Likes

    @Sypie Failbook bestaat wel degelijk: http://failbook.com/ Het is een mooi voorbeeld van hoe stom sommige mensen zijn in het maken van hun postings en niet in de gaten hebben wie die allemaal kan lezen. Fun verzekerd!

  • Sypie
    Posted 06/05/2010 10:30 am 0Likes

    Waar ik me over verbaas is niet zozeer het punt van Failbook (nieuwe benaming van FaceBook) maar meer over andere zaken die met privacy te maken hebben. Zo zit er achter LinkedIn ook een hele zoekmachine die allerlei links legt waarvan jij het idee had dat die nooit zouden bestaan. Je komt de meest uiteenlopende personen tegen die je misschien ooit gemaild hebt en die dan ineens in je “mogelijk geïnteresseerden” staat. Dat zet je toch wel aan het denken volgens mij.

  • Bart Vyvey
    Posted 06/05/2010 9:05 am 0Likes

    Er is inderdaad behoorlijk wat om te doen. Maar hoe meer ik er mee geconfronteerd wordt hoe meer ik mezelf de vraag stel of het gedoe rond privacy op het net me allemaal wel boeit.
    Wat ik niet wil dat niet geweten is zet ik gewoon niet op het internet. Nergens. Punt.
    Dan kan er ook niks uit voorkomen die ik niet wil. (De ontslagen omwille van tweets en FB updates zijn daar een mooi voorbeeld van).
    Dat iemand mijn likes en connecties dan gaat gebruiken om me advertenties voor te schotelen neem ik er maar bij. Wie weet zit er wel iets tussen die me interesseert…
    En wie met firefox surft en iets wil bijdragen aan de wereld kan de advertenties eventueel laten vervangen door de add-on “DoGooder”…

Comments are closed.