Wat kun je doen met minder energie?

De boog kan niet altijd gespannen staan. Iedereen heeft wel van die momenten, dat je je even wat minder energiek voelt. Op sommige dagen in de week, of sommige vaste momenten van de dag, merk je dat je even een dipje hebt en niet zo lekker aan het werk bent als gewoonlijk.

In de loop van de tijd leer je jezelf waarschijnlijk ook beter kennen. Dan weet je, dat je een ochtendmens bent. En dat je dus sommige dingen het beste vroeg op de dag kunt doen. Of je weet, dat je juist een avondmens bent en dat je eigenlijk pas lekker op gang komt, als de ochtend al half verstreken is.

Wat je doet

Maar je energie kan net zo goed afhangen van het soort werk wat je doet. Na een paar uur intensief werken ben je waarschijnlijk net iets minder helder dan anders. Halverwege een trainingsdag, aan het eind van intensieve vergadering, of na een geconcentreerde sessie problemen-oplossen, je merkt dat ook kenniswerk wel degelijk werk is.

Even niet nadenken

De grap is, dat je juist als je niet zoveel energie hebt behoefte hebt aan een goede organisatie van je werk. Alleen heb je daar op dát moment nou net geen energie voor.

En daar hebben we weer één van de vele voordelen van Getting Things Done te pakken. Doordat je het beslissen over je werk al eerder hebt gedaan, kun je als je moe bent eenvoudigweg kijken naar je lijst met Eerstvolgende Acties om te zien wat je zou kunnen doen met weinig energie.

Je werk is als het ware al voorgesorteerd. En dat helpt om productief te zijn, ook als je even wat minder energie hebt.

Computer en lijf

Veel van mijn werk doe ik achter een computer. Als ik dan moe wordt, blijf ik vrijwel automatisch achter mijn bureau zitten. Op de één of andere manier kost het me dan moeite om even wat anders te gaan doen.

Terwijl ik natuurlijk juist dan behoefte heb om wat actiefs te doen. Om een rondje te lopen, om iets met m’n handen te doen, om even weer te voelen dat ik niet alleen een verstand, maar ook een lijf heb. Met armen en benen en een bloedsomloop enzo.

Context: Weinig Energie

Daarom is het handig om op je lijst met Eerstvolgende Acties een aparte categorie te maken voor die dingen die moeten gebeuren, maar die je ook kunt doen met weinig energie.

Als je zo naar je werk gaat kijken, zul je waarschijnlijk merken dat er dingen zijn waar je heel veel energie voor nodig hebt, zoals het nemen van moeilijke beslissingen, het schrijven van ingewikkelde teksten, sommige gesprekken en presentaties.

Maar daarnaast zijn er ook dingen te doen, waar je minder energie en concentratie voor nodig hebt:

 • Het verzamelen van informatie over een bepaald onderwerp
 • Het leegmaken van je stuffbakje
 • Het lezen van sommige tijdschriften
 • Het luisteren naar een cursus op CD of podcast
 • Routine-telefoontjes, dat soort dingen

Context: Geen Energie

En dan zijn er nog de dingen, die je zelfs kunt doen als je extreem weinig fut meer hebt:

 • Iets eten
 • Tien minuten pianospelen
 • Een rondje lopen
 • Een beginnetje maken met het opruimen van het berghok
 • Het papier in de kopiëermachine bijvullen
 • Een paar rek- en strekoefeningen

Juist als je bijna uitgeput bent, is het lekker om met wat praktische dingen de bloedsomloop weer op gang te brengen.

Nadenken wanneer je dat nog kunt

Voor mij is de kern van het hele verhaal, dat ik dit soort opties alvast op een rijtje moet zetten wanneer ik wél energie hebt. Zodra mijn brein bijna in de slaapstand staat, kom ik er niet meer op om zoiets te gaan doen.

In de benen!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

6 Comments

 • Herman
  Posted 19/02/2008 3:38 pm 0Likes

  Waarschijnlijk kent Hans geen momenten van weinig energie, getuige zijn “achternaam” 😉

  Voor mij best handige tips, alhoewel, de tips van het concreet invullen is voor één ieder natuurlijk weer anders. Waar het volgens mij puur op neer komt is het, zoals Martijn ook al aangeeft, handig omgaan met je werk. Kwestie van organiseren en indelen. Getting things done geeft hiervoor een richting aan, echter, voor één ieder werken sommige “lifehacks” beter dan de ander. Bij minder energie gaat het er juist om dat je weet wat je workload is en waar je op dat moment met weinig energie aan kunt beginnen!

 • Martijn Aslander
  Posted 19/02/2008 1:19 pm 0Likes

  Erg goed punt taco, het geheim van veel dingen gedaan krijgen zit hem in het slim omgaan met de combi context-tijd-energie. Heeft David Allen goed gezien. Als ik weinig fut heb, is er altijd wel ruimte voor klusjes die weinig moeite komen en die ik graag af wil krijgen.

  @hans ik mis je punt/argument, wat bedoel je precies?

 • Hans ADHD
  Posted 19/02/2008 3:25 am 0Likes

  Als je nog eens van plan ben zoiets te schrijven niet gehinderd door welke vorm van intelligentie dan ook neem deze eenvoudige raad aan NIET MEER DOEN zonde van je energie.

  Groeten Hans ADHD.

 • Emmer P
  Posted 16/02/2008 9:28 am 0Likes

  De titel is best goed (dacht ik): wat kun je doen met minder energie. Inderdaad, simpele taken uitvoeren. De tips vind ik echter weinig inspirerend: iets lezen of luisteren kan ik alleen als ik scherp van geest ben, een stuffbakje heb ik nog nooit van gehoord, net zo min als ‘routine-telefoontjes’. Misschien zijn de ‘extreem geen fut meer hebben’ tips dan wat voor mij. Ook hier geen soelaas, ik denk dat deze tips alleen voor een specifieke doelgroep gelden, is dat de bedoeling van deze column? Niet iedereen kan even wat eten (soms is dat verboden op/rondom de werkplek), pianospelen (ooit een piano in een kantoortuin gezien?), het berghol opruimen (welk berghol?), etc.

 • Nietsje
  Posted 16/02/2008 1:56 am 0Likes

  Ik voel de energie weer wegtrekken als ik dit soort tips lees.
  Supergrover is educatiever (en ergieker) dan dit.
  Wat is jullie doelgroep? Josti band?

  Tip op dit niveau:
  Steek een vorkje in het stopcontact en je voelt direct dat je weer meer energie krijgt (geeft een wow-gevoel). Doe dat niet te lang want alles waar te voor staat is natuurlijk niet goed weet je. Op vakantie kun je het beste een universele stekker gebruiken anders voel je niets weet je. Kijk uit voor energy drains wanneer je je stekker niet in het stopcontact krijgt. Gebruik een taser om nepfilosofen even in trance te brengen.

  Lifehacking lijkt wel zo’n uitgepuft konijntje dat met nog geen container vol duracell batterijen te reanimeren is. Kom op… schakel ook die andere hersenhelft erbij en ga wat journalistieks doen.

 • Ron C. de Weijze
  Posted 26/09/2007 11:54 pm 0Likes

  Wat gebrek aan energie lijkt, kan ook een te hoge weerstand zijn van de omgeving. Dan past jouw schema niet op de werkelijkheid en dan voel je je energie wegtrekken. Waarheen? Ergens waar je er op dat moment niet meer bij kan. Pas wanneer je weer hebt kunnen scherpstellen en afstemmen, komt die energie terug. Ik vind het belangrijk dat dat geen schijn-revitalisering is, veroorzaakt door krachten die in de lucht zitten maar die niet van jou zijn. Bijvoorbeeld de slinger die je van anderen kunt krijgen door samen ’n sync te zijn en alles te doen wat de initiatiefnemer doet en dat alleen maar te versterken. Dan voel je een kracht, of liever een macht, die eigenlijk voor iets heel anders bedoeld was. De kracht namelijk, om zelfstandig een mening en een besluit te vormen om zelf een initiatief te nemen, dat niemand hoeft te volgen die daar zelf niet ook op gekomen was, zelfstandig. Leesvoer over dit verschijnsel bij René Girard Hiertoe reken ik bijvoorbeeld ook het ‘comadrinken’ wat vandaag in het nieuws was, vroeger vooral studentikoos, maar tegenwoordig al voorkomend in het prepuberale stadium.

Comments are closed.