Wat zijn de alternatieven voor Google Wave?

Gisteren is bekend gemaakt dat de stekker uit Google Wave wordt getrokken. De innovatieve collaboratie-applicatie van de zoekgigant heeft volgens CEO Eric Schmitt niet het grote publiek bereikt. Ondanks (of juist vanwege) de vele innovaties in de applicatie bleef het gebruik achter,  al zijn er genoeg succesverhalen te noemen over Wave. Eén van de innovaties die ze bij de lancering hadden was voor mij de enorme hype die er speelde rondom de  uitnodigingen om in Google Wave te kunnen. Bij Lifehacking hebben we geregeld over Wave geschreven en maakten we soms gebruik van de applicatie. Wave blijft tot eind dit jaar nog actief zodat je je  projecten kunt afronden en de tijd hebt om over te stappen op een andere applicatie. Maar waar kun je uit kiezen? We zetten een paar alternatieven op een rij

Pligus – Direct de mogelijkheid om via een Public Room de service te testen. Features: Videoconferencing, chat, shared text, shared screen, whiteboard, shared map, audioconference. Gratis in gebruik.

Glasscubes – Features: Bestandsbeheer, workspaces, conference calls, contact management, tasks, shared text, discussies, polls, calendar. 28 dagen proefperiode.

Shareflow – Lijkt erg op Wave. Features: chat, topic management, filesharing, shared map. Free trial, diverse betaalde plannen.

PygoWave – Desktopoplossing. Nog zeer experimenteel, gebruik op eigen risico. De featurelijst is nogal onduidelijk…

Slatebox – Een realtime mindmapping applicatie. Met name geschikt om presentaties te geven en gezamenlijk aan diagrammen te werken. Free trial, diverse betaalde plannen.

Dabbleboard – Realtime collaboration rondom het whiteboard. Free trial, diverse betaalde plannen.

ShowDocument – Een meer zakelijke oplossing voor online samenwerken. Shared documents, shared whiteboard, shared texteditor, annotatie van maps en video, mobiel support . Free trial.

Basecamp – Uit de stap van 37signals, gebruiken de Lifehacking auteurs voor samenwerking en discussie. features: Todo’s, whiteboard, discussielijst, bestandsbeheer. Gratis versie en betaalde plannen.

Sync.in – De oplossing die er het best vormgegeven uit ziet. Vooral gericht op collaborative document edits. Gratis versie en Pro versie met meer mogelijkheden.

Rule.FM – De meest complete oplossing met veel samenwerkmogelijkheden. Projecten, calendar, document editing, activitystream, mailbox. Invite-only op dit moment.

Google Wave op Lifehacking

Wat zijn jouw ervaringen met Google Wave en ken je nog andere alternatieven? Ze zijn welkom in de comments!

Update: Lifehacker.com heeft eveneens een fraaie lijst gemaakt!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

 • Marc
  Posted 18/12/2010 12:43 am 0Likes

  Ik bedoelde natuurlijk:

  Rule.fm de meest complete oplossing met veel samenwerkmogelijkheden? Dan zou ik zeggen, neem een kijkje bij Projecturf. Ligt nog een straatlengte voor, en komt binnenkort met facturering module:

  http://www.projecturf.com

 • Marc
  Posted 18/12/2010 12:42 am 0Likes

  De meest complete oplossing met veel samenwerkmogelijkheden? Dan zou ik zeggen, neem een kijkje bij Projecturf. Ligt nog een straatlengte voor, en komt binnenkort met facturering module:

  http://www.projecturf.com

 • Sjoerd Romkes
  Posted 09/09/2010 12:44 am 0Likes

  Teambox ontbreekt nog, beste projectmanagement tool naar mijn mening.
  Review over 3 tools, onder andere Google Wave staat hier;
  http://issuu.com/keesromkes/docs/wbpmreview 😉

 • Marcel
  Posted 24/08/2010 9:36 pm 0Likes

  Ik gebruik windows live workspaces voor (studie) projecten en rapporten, daarmee kan je live samenwerken in word en andere office producten.

  Voor het delen binnen mijn studievereniging en project groepen gebruik ik dropbox, supersnel uploaden. En als ik eenmalig grote bestanden moet versturen gebruik ik (het nederlandse) WeTransfer!

  Werkt effectief allemaal al geeft windows live weleens wat problemen, en je moet plug ins instaleren

 • wdohmen
  Posted 12/08/2010 11:54 am 0Likes

  Denk dat basecamp alleen niet een alternatief is voor Google Wave, denk dat je het dan het beste in combinatie met campfire (www.campfirenow.com) kunt gebruiken. Daarnaast vind ik het niet echt erg dat Wave stopt. Dienst was leuk maar veel te traag, browser (firefox) bleef geregeld hangen door Wave. Vind het gebruik van dropbox i.c.m. twitter/msn net zo goed dan wel niet beter werken dan Wave.

 • Erwin Blom
  Posted 06/08/2010 9:39 am 0Likes

  Frank, volgens mij gaat Rule.fm pas 17 aug live. Wat vind je uit eigen ervaring het best alternatief?

  • Frank Meeuwsen
   Posted 06/08/2010 9:51 am 0Likes

   Ik ben zelf nooit een intensieve gebruiker geweest van Google Wave. Voor Lifehacking gebruiken we Basecamp en daar ben ik redelijk tevreden mee.

 • Guido
  Posted 05/08/2010 3:40 pm 0Likes

  Gebruik zelf de geheel gratis oplossing Officezilla op http://officezilla.com/ Iemand anders hier ook ervaring mee?

 • cyberbofh
  Posted 05/08/2010 2:32 pm 0Likes

  Het is een grote FAIL van Google om Wave te killen.
  Zelf maak ik er veel gebruik van en heb ook steeds meer mensen weten te vinden die het ook een goede en handige tool vinden om samen te werken/overleggen

  Nu wordt het idd omkijken naar een werkbare alternatief.
  Bedankt voor het mooie lijstje, daar ga ik zeker gebruik van maken

 • Wouter Groenewold
  Posted 05/08/2010 2:05 pm 0Likes

  Voor mij werkte Wave best ok. Het was een forum zonder hostingskosten, grote configuratie waarbij je met kleine vriendengroepen best dingen kon discussieren. Wij hadden met een stel vrienden bijvoorbeeld een Wave voor onze werkruimte. Daarin werden zaken als opruimen, koffie-voorraad etc besproken en dat werkte best ok. Daarnaast was het heerlijk doorzoekbaar en functies als een poll en fileupload zaten er standaard in!

 • Jeroen
  Posted 05/08/2010 1:20 pm 0Likes

  Ik heb er ooit mee gespeeld, maar veel verder dan dat is het er nooit van gekomen. Komt vooral omdat er maar een beperkt aantal kennissen toegang had tot wave. En om nou weer alles dubbel te doen, de een via wave, de ander via e-mail. Dus eigenlijk heb ik het ook een beetje laten doorbloeden.

  Waarschijnlijk gaan ze de techniek nu in Google Buzz inbouwen.

 • Tom Depoorter
  Posted 05/08/2010 12:45 pm 0Likes

  Ik denk dat vele gebruikers / testers nooit tot effectief gebruik zijn overgegaan.
  Op het moment dat de uitnodigingen verstuurd werden, zaten er nog een aantal serieuze bugs in het systeem waardoor je zelf simpelweg niet van start kon gaan omdat de noodzakelijk intro ontbrak.
  Je moest al een beetje erg IT-minded zijn om eerst support te gaan zoeken op het forum ….

 • Hidde Verschuur
  Posted 05/08/2010 12:08 pm 0Likes

  Bijna iedereen gebruikt e-mail. Als er maar een paar mensen zijn die wave gebruiken, werkt het niet. Ik ben groot voorstander van WAVE, maar krijg mijn netwerk er simpelweg niet voor klaargestoomd om er mee te werken. Dan ga je er zelf ook minder gebruik van maken.

  Ik denk dat (een deel van) wave nog zeker een toekomst heeft, alleen zal het ook op een of andere manier gekoppeld moeten worden aan het e-mail systeem voor de niet google/wave gebruikers.

Comments are closed.