Webapplicaties op je desktop: Mozilla Prism

prism2.pngNu “alles” tegenwoordig op het internet draait hebben veel mensen vaak standaard een aantal tabs of vensters open met webapplicaties als GMail, Twitter en Basecamp. Om dit soort applicaties te scheiden van de gewone sites die geopend worden tijdens het surfen kun je een Site Specific Browser, SSB, installeren.

In de eerste aflevering van “Lezerspost” werd Fluid al genoemd, een SSB die werkt met de technische motor van Safari en alleen geschikt is voor Mac OS X. Voor zowel Windows- als Mac OS X-gebruikers is er echter ook Mozilla Prism.

Prism heeft recent de 1.0-mijlpaal bereikt, wat een goed moment maakt om deze applicatie eens beter te bekijken.

Je kunt met Prism van iedere website een eigen applicatie maken, zodat je ze standalone kunt draaien. Zo kun je ze bijvoorbeeld in je dock (Mac) of start menu (Windows) plaatsen. Ook kun je zo makkelijk switchen, zonder te zoeken in je tabs of open browservensters.

Als je de applicatie download en installeert zal deze gewoon verschijnen in je Programma’s-map (Mac) of in het start menu (Windows). Om nu een webapplicatie om te toveren in een Prism-applicatie start je simpelweg Prism op, voer je de URL en naam in en zet je een vinkje bij één van de opties onder “Create Shortcuts”.

prism.png

Een andere mogelijkheid is het gebruik van de Firefox plugin die aangeboden wordt via de officiële add-on website van Mozilla. Installeren op de gebruikelijke manier, en Firefox restarten!

In het Tools-menu kies je dan “Convert Website”. De naam en URL zijn hier dan al automatisch ingevuld.

De overige opties

De overige opties zijn niet verplicht, maar mogelijk wel de moeite waard:

Show navigation bar
Deze optie biedt je de gebruikelijke knoppen: vorige, volgende, homepage (dit verwijst naar de URL die je hebt ingevoerd bij het aanmaken) en de adresbalk die je de huidige URL laat zien.Je kunt de URL in je adresbalk niet aanpassen, alleen zien waar je je momenteel bevindt.

Show status messages and progress
Dit geeft je de typische statusbar die laat zien wat er gebeurt terwijl de pagina aan het laden is.In Prism geeft het je echter ook extra knoppen, die toegang verschaffen tot preferences, print, page setup en zelfs add-ons. Deze opties zijn, in ieder geval in de Mac-versie, anders niet te bereiken.

Enable navigation keys
Hoewel de navigation keys je in theorie de mogelijkheid moeten geven om sneltoetsen als cmd + [ en cmd + ] te laten werken, wilde dit bij mij niet lukken. Ik weet niet of dit een bug is in Prism, de Mac-versie of dat het aan mij ligt.
Icon
Je kunt zelf een icoon opgeven wat gebruikt moet worden voor de Prism-app die je aanmaakt. Je kunt er voor kiezen om dit te laten downloaden van het internet, maar dit zal waarschijnlijk resulteren in een icoon van lage resolutie.Een andere optie is dan ook zelf een plaatje te kiezen als icoon via settings => Choose image.

Links die je opent buiten het domein van de webapplicatie zullen automatisch openen in je standaard browser.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Martijn Engler
  Posted 18/05/2009 7:47 pm 0Likes

  Jan, hoewel ik begrijp dat jouw tool natuurlijk heel erg eenvoud aanbiedt (wat zeker een voordeel is!), kan Prism dit ook in de laatste versie.
  Maar er is zeker een ‘markt’ voor jouw tooltje en ik denk dat je die goed bedient. Erg leuk! 🙂

 • Jan van der Ploeg
  Posted 18/05/2009 6:32 am 0Likes

  @Martijn, dank voor jouw reactie. Om eerlijk te zijn ken ik Prism nog niet goed genoeg om te oordelen over voor- en nadelen. Het lijkt me wel een geweldige tool, dus ik ga er zeker nog eens mee aan de slag.

  Het prettige van ons tooltje is denk ik de eenvoud, snelheid, minimaliseren in systemtray en het feit dat je niet met een thrird party tool (zoals Prism) aan de slag hoeft. De minder grote digitale knutselaars laten dit soort tools toch snel links liggen denk ik.

 • Martijn Engler
  Posted 15/05/2009 5:17 pm 0Likes

  Ziet er leuk uit, Jan! Heb je het gevoel dat het ook echt voordeel biedt t.o.v. Prism?

 • Jan van der Ploeg
  Posted 15/05/2009 2:14 pm 0Likes

  Ik ben nogal een “Remember The Milk” gebruiker en had dus een RTM fluid app ontwikkeld voor de Mac.

  Op een Windows computer gebruik ik een (door mijn broer ontwikkelde) RTM tool die hetzelfde effect heeft als Mozilla Prism maar werkt met Internet Explorer.

  Belangstelling?
  Screenshots: http://www.ploegwerk.nl/rtmwindowscreenshots
  Download: http://www.ploegwerk.nl/rememberthemilkwindows

 • Martijn Engler
  Posted 12/05/2009 11:51 am 0Likes

  Willem, Jeroen,

  Om heel eerlijk te zijn wist ik niet dat het ook kan in Chrome. Klinkt wel alsof het een leuk alternatief is voor mensen die dat willen gebruiken!

 • Jeroen
  Posted 11/05/2009 11:36 pm 0Likes

  Zoals Willem schrijft: gebruik Google Chrome, en maak een snelkoppeling voor op je 1) desktop, 2) start menu of 3) quick launch bar.

  Zo heb ik snelkoppelingen op mijn bureaublad naar o.a. Gmail, Reader, Evernote en Last.fm

 • Willem
  Posted 11/05/2009 8:42 pm 0Likes

  Hetzelfde kan ook heel goed met Google Chrome!
  Kies gewoon als je op de betreffende site bent in het pagina-menu voor:
  Snelkoppeling maken…
  Simpeler kon Google het niet maken.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]