Weggeef Woensdag: De BeagleBone minicomputer

Lifehacking-slider-BeagleBone

We hebben een nieuwe Weggeef Woensdag! Deze keer een fraai staaltje techniek, namelijk de BeagleBone mini-computer, van BeagleBoard. Een mini-computer is de beste beschrijving, want het is een volwaardige computer qua hardware, alleen heel erg miniscuul. Hij past namelijk in een pakje sigaretten. In Nederland is ie te koop bij Conrad voor € 45,– en de komende dagen hier bij Lifehacking te winnen!

We hebben hem uitgebreid getest en een volgende review geschreven. Weet jij iets moois te maken met de BeagleBone? Vul dan onderaan het artikel het formulier in en laat weten wat voor project in gedachte hebt voor de BeagleBone. Wie weet win jij dinsdag 22 oktober één van de twee exemplaren.

De BeagleBone
Creditcard-formaat computertjes zijn het meest bekend geworden dankzij de Raspberry Pi, maar er zijn kapers op de kust.

De BeagleBone Black is een door Texas Instruments gemaakte creditcardcomputer met een aantal interessante eigenschappen. Zelf ben ik eigenaar van een Raspberry Pi, dus de bespreking zal een aantal keer de – logische – vergelijking gaan maken.

Afgaande op de hardware heeft de BeagleBone wat betere specs. Het zijn beide ARM processors, waarbij die van Beaglebone op 1Ghz draait en die van de Pi op 700mhz. Beide hebben 512 MB RAM, maar er zijn twee zaken die in het oog springen. De Beaglebone wordt geleverd met 2 GB onboard geheugen en heeft ook een micro SD card reader. Grote nadeel is dat de BeagleBone maar 1 USB aansluiting heeft, waardoor je niet zomaar een muis én een toetsenbord kunt aansluiten en dat is behoorlijk onhandig.

beaglebone black

Iron Man Suit
De Beagleboard wordt geleverd in een klein doosje met daarin niet veel meer dan een USB kabeltje, opzich genoeg om een start mee te maken. Drivers installeren, connecten met de onboard web-interface: prima. Maar dan begint het…

De Raspberry Pi heeft sinds introductie een grote schare aan fans opgebouwd en heeft inmiddels een flinke community en een aantal out-of-the-box mogelijkheden om bijvoorbeeld een andere distributie op te zetten. De BeagleBone heeft deze populariteit (nog) niet en dit leidt er toe dat er een behoorlijke leercurve is voor beginners. Er zijn een aantal tutorials beschikbaar die je uitleggen hoe je zaken aan de praat kunt krijgen op de BeagleBone, maar het is nog goed zoeken. Her en der zijn wel projecten te vinden, zoals het maken van je eigen Iron Man Suit. Meer projecten vind je op de site van BeagleBoard.

Desondanks komt de BeagleBone met een Linux distributie die wordt meegeleverd, genaamd Angstrom. Dit is een klein voordeel: je kunt de BeagleBone direct op een HDMI scherm aansluiten en daarmee heb je een soort van desktop. Ik zeg express: ‘soort van’ want echt soepel is het allemaal niet, en echt werkbaar ook niet. Bovendien helpt het niet bepaald dat er maar 1 USB aansluiting is: dit zorgt er direct voor dat je een hub nodig hebt om zowel PC als muis tegelijk aan te sluiten.

Goed, maar wat als je er – zoals de Raspberry – nou echt iets leuks en bruikbaars van wilt maken? Dan wordt het zoeken. Flink zoeken, want de BeagleBone heeft – in tegenstelling tot de Raspberry – maar weinig documentatie. Dit zorgt er voor dat het installeren van bijvoorbeeld Ubuntu, of een versie van Android of XBMC een flinke kluif wordt. Het lijkt er op dat de BeagleBone vooral erg geschikt is voor mensen die het ding als verlengstuk van een hobbyproject willen gebruiken: zo is het met voorgeïnstalleerde CloudIDE mogelijk om direct op het ding te programmeren. Verder blijft de BeagleBone een leuk experiment, maar vooral eentje voor echte doorzetters.

Heb jij een project waar je de BeagleBone voor kunt gebruiken? Laat dat dan weten in het formulier hieronder. We hebben er 2 om weg te geven namelijk en maken je er graag blij mee. Je kunt inzenden tot maandag 21 oktober. Op 22 oktober maken we hier de winnaars bekend. Let wel: Alleen inzendingen via onderstaand formulier dingen mee. Reacties onder het blog, via Twitter, Facebook of anderszins nemen we niet mee. Auteurs van Lifehacking zijn uitgesloten van deelname.

[gravityform id=”14″ name=”Weggeef Woensdag BeagleBone” title=”false” description=”false”]

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

  • Patrick Loonstra
    Posted 21/10/2013 11:18 am 0Likes

    De inzending is gesloten.
    We gaan ze eens goed doorlezen en morgen horen /lezen jullie wie de gelukkige nieuwe eigenaren zullen zijn van een BeagleBone.

  • Remy Steijger
    Posted 20/10/2013 1:06 pm 0Likes

    Ik zou willen onderzoeken of ik deze kan gebruiken voor Narrowcasting mogelijkheden, bijvoorbeeld in de retail of evenementen.

  • EIF
    Posted 17/10/2013 11:33 pm 0Likes

    Je kunt natuurlijk ook de usb gebruiken door er een USB wireless adapterje in te prikken dan debian installeren en via SSH de BB programmeren 🙂
    werkt prima hoor.

  • sypie
    Posted 17/10/2013 10:28 pm 0Likes

    Dat kan, maar zal niet nodig zijn op het moment dat je een on-screen toetsenbord op je scherm kunt toveren en de rest via de browser kunt bewerkstelligen.

    Voor het dagelijks gebruik maakt die ene poort dus geen verschil, wanneer je gaat installeren misschien wel, omdat je dan een muis kunt gebruiken.

  • Patrick Loonstra
    Posted 16/10/2013 8:43 pm 0Likes

    Klinkt als een tof idee zeg.
    En je kunt de enkele USB poort natuurlijk ook gebruiken om een hub op aan te sluiten zodat je meerdere poorten heb.

  • sypie
    Posted 16/10/2013 8:32 pm 0Likes

    De tekortkoming van de USB-poort is alleen lastig bij het programmeren en opzetten van de BeagleBoard. Daarna zou je met één USB-poort prima uit de voeten kunnen. Zeker voor het project wat ik van plan ben om er mee te gaan doen, mocht ik de winnaar zijn van deze weggeef-woensdag.

    Een touchscreen, wat ik in combinatie met dit bordje zou willen gebruiken, heeft aan één USB-poort genoeg. Daarnaast nog de video-poort uiteraard. Hierdoor is de BeagleBoard heel geschikt om als huisinfo-centrale te dienen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]