Weggeef Woensdag – Smartphone etiquette en OwnYouriPhone

We maken ons druk om onze smartphones. Zo druk, dat we af en toe de wereld om ons heen vergeten. We kennen allemaal het straatbeeld van voorovergebogen smartphone-eigenaren, druk bezig op hun scherm. Of het nu in het openbaar vervoer is, op werkplekken of gewoon op straat, het is een typisch beeld van deze tijd. Met deze Weggeef Woensdag willen we je helpen daar iets aan te doen!

Nederlandse smartphone-etiquette

Toen je je smartphone kocht kreeg je er een technische handleiding bij, maar waar vind je de instructies voor sociaal gebruik? Deze handzame gids van 16 pagina’s stimuleert je via nieuwe woorden, vuistregels en tips om in de 10 meest voorkomende sociale situaties je smartphone zo te gebruiken dat je je aandacht weer onverdeeld op jezelf en je medemens kunt richten.

Los product1_Smartphone-etiquette

OwnYouriPhone

Als ‘je iPhone uit de fabriek komt is het een eenheidsworst. Hij kent jou en je informatiebehoefte niet. Hoe vertel je je iPhone hoe ‘ie met jou om moet gaan? #OwnYouriPhone is een boek vol ideeën om de relatie met je iPhone te personaliseren. Door te tekenen, knippen, denken en in te stellen leer je grenzen trekken en prioriteiten stellen. Zodat er weer ruimte in je hoofd vrijkomt voor jezelf en dat goede idee dat al veel te lang op de plank ligt. De gids van 31 pagina’s beschrijft 20 ideeën om je iPhone naar je hand te zetten, bijvoorbeeld door je apps te categoriseren, je iPhone een dag- en nachtritme te geven, de actienotificatie te leren onderscheiden van de egostreler maar ook het feilloze geheugen en oneindige alertheid van dit apparaat leren uit te buiten.
Los product2_OwnYouriPhone

Win deze combinatie!

We mogen de combinatie van deze twee gidsen ter waarde van €18,95 weggeven aan drie gelukkige lezers! De vraag is simpel: Laat ons in de reacties weten wat voor jou de beste hack of tip is om je smartphone op een juiste manier in een sociale situatie te gebruiken. En het mag best wat origineler dan “Gewoon niet gebruiken en je aandacht op anderen vestigen”. Jullie kunnen beter dan dat! Deze Weggeef Woensdag loopt tot maandag 4 mei 23:59 uur! Win je niet? Geen nood, de gidsjes zijn ook gewoon te koop.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

 • wellfix
  Posted 12/05/2015 2:36 pm 0Likes

  Ik zie dat de prijs al gewonnen is. Wanneer mensen onder elkaar zijn zou je niet op je telefoon moeten zitten. Mocht het belangrijk zijn dan wel. Maar dit is een slechte gewoonte en gezellig is anders.

  Mijn lifehack was om laatst gewoon de telefoon af te pakken en bij de gevonden voorwerpen neer te leggen. Dit was bij twee vrienden onder het stappen. Ze hadden het gelijk afgeleerd.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 05/05/2015 9:22 pm 0Likes

  De winnaars zijn bekend! Richard die een tip geeft om een stapel van de smartphones te maken tijdens bijeenkomsten. Pepijn die als docent de smartphones integreert in zijn lessen en Roger wil een app ontwikkelen die je smartphone onbruikbaar maakt tenzij je sociaal contact hebt met de personen in de buurt. Gefeliciteerd allen!

 • Ing
  Posted 04/05/2015 9:32 am 0Likes

  Het werkt volgens mij het beste wanneer je een ‘spel’ element toevoegt; alle telefoons ondersteboven op het midden van de tafel, wie het eerst toegeeft aan de verleiding naar de telefoon te grijpen, betaalt een rondje drankjes. Of moet een vraag uit de groep beantwoorden, ongeacht hoe ‘brutaal’. Zo wordt uithoudingsvermogen getest, fantasie geprikkeld, of de portemonnee aangesproken… Mijn ervaring is dat dit goed werkt, bv. bij een etentje.

 • Joost
  Posted 03/05/2015 8:55 pm 0Likes

  In sociale situaties zet ik mijn smartphone altijd op stil, ook niet trillen! Alleen mijn vrouw kan mij bereiken via trillen.
  Als ik iets moet onthouden maak ik er altijd een foto van in Evernote inbox. Op een rustig moment kan ik het dan verwerken op de juiste plek.
  Als ik iets moet doen, maak ik er snel een taak van in Asana. Zo kan ik mijn aandacht optimaal aan de sociale bezigheid wijden.

 • Milly van der Meulen
  Posted 03/05/2015 3:42 pm 0Likes

  En als je niet een van de drie boeken wint, waar is het dan te bestellen? 😉

 • Wibo
  Posted 01/05/2015 11:27 pm 0Likes

  Mijn telefoon gaat automatische in de “niet storen” stand elke dag van 00:01 tot 23:59 (dit gaat automatisch omdat ik dit zo ingesteld heb. Hierdoor staat hij dus altijd op de niet storen stand behalve als ik handmatig dit uit zet. Hij zal bij bij de volgende 00:01 automatisch weer in de niet storen stand gaan totdat ik hem
  er weer handmatig uit haal. Door handmatig dus wat te doen kan ik mijn telefoon in de normale “storen” stand zetten. Dat betekend dat ik zelf niet hoef te kiezen om niet gestoord te willen worden maar dat ik bewust de momenten kies om wel gestoord te kunnen worden. (In de niet storen stand kunnen wel mijn VIP contacten normaal contact met mij opnemen. Ook als de niet VIP contacten 2x achter elkaar bellen binnen een kort tijdsbestek zal de telefoon ook overgaan.

 • Dirk
  Posted 01/05/2015 4:46 pm 0Likes

  Zet je telefoon op 4 mei om 20.00 uur twee minuten op stil.

 • Roger Spees
  Posted 30/04/2015 9:49 am 0Likes

  De beste manier om ervoor te zorgen dat mensen weer sociale contacten aangaan buiten de smartphone is een app ontwikkelen die de telefoon tijdelijk onbruikbaar maakt als deze in de buurt is van een andere telefoon met die app.
  Je stelt bijvoorbeeld mensen in die je kent of gewoon iedereen. Zodra je in de buurt komt van de ander, in een gespreksafstand, zal de app je telefoon tijdelijk blokkeren van alle notificaties, en deze is alleen te ontgrendelen met een code die de andere persoon op zijn app heeft staan. Dus je draagt de code van de andere.
  Zoiets. Nu moet die app alleen nog ontwikkeld worden maar ik weet zeker dat dit technisch mogelijk is.
  Mocht iemand deze app kunnen ontwikkelen, neem dan even contact met mij op voor winstdeling 😉

 • Anita H.
  Posted 29/04/2015 11:27 pm 0Likes

  Stuur iemand die naast je zit bijvoorbeeld, een bericht via Facebook. Grote kans dat het bericht meteen wordt opgemerkt en zo heb je waarschijnlijk meteen een gesprek.

 • C van Hoek
  Posted 29/04/2015 10:54 pm 0Likes

  Tegenwoordig hebben we notificatiedwang, maak gewoon eens gebruik van dit moderne kwaaltje en uit je dwang naar buiten. Tegenwoordig hebben we genoeg vreemde ziekte en tikken, notificatiedwang zou ook een mooie zijn voor in dat handboekje hierboven (die ik kei graag wil winnen 🙂

 • Dennis
  Posted 29/04/2015 4:06 pm 0Likes

  Mijn smartphone maakt mijn leven makkelijker doordat ik daarin alle interessante onderwerpen en zaken verzamel. Vervolgens bepaal ik met kleuren de prioriteit van de verschillende onderwerpen. Zo heb ik altijd rust in mijn hoofd en hoef ik niet rond te lopen met al deze onderwerpen en zaken in mijn hoofd. Ze staan op digitaal papier. Dit geeft me overzicht en dat leeft en werkt heel lekker.

 • Pepijn
  Posted 29/04/2015 3:23 pm 0Likes

  Als docent heb ik mij lang verzet tegen mobieltjes in de les. De verleiding om ze te gebruiken is vaak zo groot en ze zorgen voor veel afleiding (wat dan ten koste ging van de interactie en het leerrendement) Het verzet kosten mij echter meer energie dan het mij opleverde en nu zet ik de mobieltjes, inclusief die van mijzelf, in om stof te bespreken, ze met elkaar te laten samenwerken, feedback te geven en testjes af te nemen. Het programma wat ik hiervoor gebruik heet socrative, kahoot of nearpod. Studenten erg tevreden en ik natuurlijk ook.

 • Filip
  Posted 29/04/2015 2:05 pm 0Likes

  Omdat reageren in de betreffende post niet meer mogelijk is:
  Zijn de winnaars van de Prestigio Smart Body Fat Scale al bekendgemaakt?

  • Frank Meeuwsen
   Posted 29/04/2015 9:58 pm 0Likes

   Volgens mij zaten we iets teveel op onze eigen smartphone te kijken Filip. Er is even wat misgegaan in de communicatie maar de winnaar is nu wel gekozen!

 • Remco
  Posted 29/04/2015 10:28 am 0Likes

  Mijn beste hack voor mijn iPhone is de combinatie tussen de apps Drafts en Evernote/Todoist. Tijdens bijeenkomsten of tussendoor leg ik zaken vast die ik wil onthouden (taken/naslagwerk/quotes). Door Drafts goed in te stellen, komen al deze aantekeningen in de juiste app, op de juiste plek. Hierdoor kan ik zaken goed en snel vastleggen, zonder er teveel bij na te denken.

  • Jeroen
   Posted 29/04/2015 1:46 pm 0Likes

   Even aan diegene laten zien wat voor een geweldig leuk kattenfilmpje je nu weer hebt gevonden 🙂

 • Richard
  Posted 29/04/2015 9:47 am 0Likes

  Wij hebben wel eens jongeren over de vloer (kerk-jeugd-avond-bijbelstudie achtig) en ik vind dat ontzettend gezellig. Het wordt minder gezellig als ze in plaats van kletsen met elkaar gaan appen met hun schoolvriendjes en vriendinnetjes. We hebben afgesproken om een stapel te maken in het midden van de tafel als ze binnen komen. Hebben ze hun mobiel nodig, kunnen ze hem uiteraard pakken. Gaat er eentje af, hopen we dat ie de acht telefoons erboven om trilt. Maar het belangrijkste is dat we een avondje met elkaar praten in plaats van onder tafel even snel onze plantjes water geven of snapchat checken. En als paps en mams ze nodig hebben, ze hebben ons thuis nummer!

  Misschien een tip voor verjaardagen en andere ontmoetingen met vrienden. Spreek gewoon af dat je een stapeltje maakt. Kans is kleiner dat je je telefoon van onderaf de stapel vist dan uit je broekzak om voor de honderdste keer te kijken of je echt geen nieuwe mail hebt.

 • Maartje Brandt
  Posted 29/04/2015 9:32 am 0Likes

  Een veelbeproefde manier om je smartphone toch nog even te kunnen checken op interessante meldingen in een sociale situatie is natuurlijk om het gesprek zo veel mogelijk op trivia te laten aankomen.
  Als het over een tante gaat die onlangs gevallen is, vraag jezelf dan hardop af: hoe kan het eigenlijk dat sommige mensen eerder blauwe plekken krijgen dan anderen.
  Of gaat het over sport: welke voetballer heeft op het moment het hoogste doelsaldo?
  Google is your best friend! Dus zoek jij het even op.
  En ondertussen kijk je ook nog even snel op facebook om te zien wat je andere vrienden doen.

 • Steven
  Posted 29/04/2015 8:42 am 0Likes

  Maak er een open smartphone omgeving van. Laat andere weten waarom je uw Phone vast hebt en welke meerwaarde die heeft. Die verantwoording zorgt ervoor dat je partners zich niet benadeeld voelen. Je toont hen dat ze betrokken zijn. Zo wordt zelfs sociale media een verlengde van je reallife communicatie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: