Weggeefwoensdag Breinketenen: de winnaars

Vorige weggeefwoensdag kon je een exemplaar winnen van Ontketen je brein. Hoe hyperconnectiviteit en multitasken je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen, van Theo Compernolle. Onder de vele bijzondere inzendingen waren weer veel waardevolle adviezen over wat je kunt doen om je brein te ontketenen. Hieronder de belangrijkste adviezen en de winnaars van het boek.

De vele oplossingen om je brein te ontketenen

Hieronder een sortering van de vele, waardevolle adviezen om je brein te ontketenen. De grote hoeveelheid inzendingen bevatten allerlei tips en adviezen. De een is de hele dag door bewust van zijn aandacht en productiviteit, terwijl anderen zo nu en dan een ontspannen moment inbouwen. De een wil graag fysiek ontspannen van de mentale belasting, terwijl de ander zijn gedachten juist tot rust wil laten komen door daar aandacht op te vestigen.

Ontketen je brein door anders te denken en bewust te zijn van je aandacht

Ontketen je brein door met volle aandacht dingen te doen. Sta echt stil bij activiteiten.

 • Veel lezers geven aan dat mediteren bijzonder waardevol is om je brein rust en voeding te geven. De een moet zich aansporen het ook daadwerkelijk te doen, terwijl de ander er een onderdeel van de dagindeling van heeft gemaakt. Het lijkt misschien of je even niks doet maar het idee dat wat je daarna doet veel beter loopt, bespaart je daarna tijd, aldus JJ Koole.
 • De GTD’ers weten het en Froukje raadt het ook aan: elke week stilstaan bij wat je hebt gedaan en hoe dat uitgepakt heeft. Een moment reflectie
 • Muziek kan ontspannen en afleiden maar je kunt ook heel bewust muziek luistere, bijvoorbeeld bewust verschillende muzieksoorten luisteren of binaural beats (advies van Georde)
 • Maak regelmatig je hoofd leeg en schrijf alles wat je aandacht heeft op, zodat het niet rondspookt in je hoofd. Oftewel: doe een mind sweep, aldus Peter
 • Bijzondere vragen stelt Mathijs zich om zijn brein te ontketenen: “Kijk naar zekerheden en vraag waarom, vermijd oplossingen zonder problemen.”
 • Stel doelen
 • Danielle tekent, wat ook veel anderen doen, maar geeft aan dat tekenen je kan helpen om écht te kijken(Danielle)
 • Focus houden is iets waar velen bewust mee bezig zijn. Of door het hardop te stellen (“Focus, focus en focus” aldus Aline) of door een deadline te stellen
 • Even stil staan bij wat je gaat doen, helpt ook. Zo raadt Steven aan voordat je ergens aan begint 5 seconden na te denken en pas dan met volle aandacht aan de slag te gaan. Of stil staan bij wat er goed gaat door dankbaar te zijn of affirmaties te herhalen.
 • Een groot aantal lezers voedt zijn brein met lezen, studie, denken, uitdagend leesmateriaal kiezen, nadenken over concepten, anders leren kijken, Lifehackingtips te volgen, op YouTube kijken hoe anderen problemen oplossen of zo maar nadenken op de bank
 • Creatief bezig zijn, ontketent je brein. Bijvoorbeeld met cryptogrammen, knutselen (“en dat kan niet online”, stelt Sabine), tekenen en schilderen, legpuzzels van 9.000 en binnenkort 18.000 stukjes, samen met de kinderen situaties die lastig zijn tekenen, spelletjes doen. Maar vlak ook koekjes bakken niet uit als ontspannende bezigheid of Ikea-kasten in elkaar zetten.
 • Sociale oplossingen kunnen ook helpen om je brein te ontketenen: verbinden met anderen, handgeschreven kaartje schrijven, oppassen voor de hele dag gestresste mensen om je heen, dan word je zelf ook gestrester, filosoferen met vrienden en studiegenoten, in groepsverband spelletjes spelen, naar kinderen kijken en zien hoe zij dingen doen, genieten van de bruisende aanwezigheid van anderen
 • Off line gaan of zoals Peter het stelt: “Alive is offline.” Zet storende notificaties uit, vervang je smartphone door een saaier exemplaar (zoals Dennis deed), heb een offl ine dag: geen telefoon, computer, TV of radio of kijk ’s avonds geen TV. Ruim je browser op en maak ‘m afleidingvrij. Kortom, “wifi uit en brein aan” aldus Michiel.
 • Thuis werken is voor velen een interruptievrije werkplek. Soms zorgt dat voor een kleurrijke dag, zoals Judith doet: was erin, muziekje aan, danspasjes oefenen. Michel is van een kantoortuin naar een tuinkantoor gegaan
 • Maak lijstjes om je hoofd te ontlasten, dus zorg voor een extren brein. Bijvoorbeeld door lijstjes voor acties te maken, de eerder genoemde mind sweep te doen.

Ontketen je brein door beweging en ontspanning

 • Voeding voor je brein is soms letterlijk voeding door gezond te ontbijten , smoothies na een wandeling en geen maaltijd over te slaan, aldus Jan. Maar ook zorgen voor elke dag 1,5 liter water
 • Denk na over je dagindeling: heb een vast ritme in de werkdag, doe bijvoorbeeld voor de lunch besprekingen (Erwin) of ga uur vroeger naar het werk (Niels)
 • Velen geven aan dat er fysieke oplossingen zijn om op adem te komen en je brein weer zuurstof te geven, zoals bewust ademen, paardrijden in de natuur, in de tuin werken, wandelen met de hond, wandelen, rennen, fietsen, de sauna, bowlen, vissen of een teamsport (die je ook minder laat schieten, stelt Giselle) of een strikt douche-regime dat verkwikt (Ergün)
 • Het is misschien wat onnederlands om aandacht te vragen voor slapen en pauzes maar in het boek van Compernolle wordt duidelijk hoe wezenlijk rust voor je brein is. Er zijn ook veel lezers die erbij zweren: op tijd gaan slapen,s aaie podcast luisteren om in slaap te vallen, regelmatig op de rem stappen , twee uur middagpauze en daardoor weer net zo productief als in de ochtend, stelt Frank.
 • Iets ingrijpender is het advies van Margriet: ga buiten de stad wonen.

En de winnaars zijn …

Het is lastig kiezen uit alle inspirerende, prikkelende, leuke en praktische adviezen maar deze drie inzenders winnen een exemplaar van Ontketen je brein. Hoe hyperconnectiviteit en multitasken je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen:

 • Ergün, die vist, Ikea-kasten bouwt, verkwikkende douches doet en soms onuitgevoerde taken wegdrukt
 • Dennis, die zijn telefoon downgradet om afleidingen voor te zijn
 • Giselle, die teamsport om met dat commitment het drukke leven het hoofd te bieden en die argumenten nodig heeft om een kantoortuin met circa 30 kenniswerkers aan te pakken.

We sturen je een e-mail om je postadres te krijgen.

Grote dank voor de vele reacties en volg de weggeefwoensdag, want naast alle leuks dat je kunt winnen is er zeer binnenkort weer een boek te winnen!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

Comments are closed.